Oude Warande
Tilburg
park
sterrebos
Lustwarande


Oude Warande ♣ sterrebos & park

Warande, kleine metalen plattegrond tegn boom

Plattegrond Oude Warande
op boomstam.
Klik voor grotere plattegrond:
[] = bij de oostelijke ingang
[P] = Warandelaan, universiteit

Speeltuintjes voor de heersende klasse

lusthof - warande - lustwarande

In de loop van de 18e eeuw begonnen figuren uit de heersende klasse in West-Europa het amusant te vinden om dorpen hun meent(en) afhandig te maken. Inderdaad, 'gewoon' door die 'gemene' gronden op te kopen. (In Engeland hadden dorpen ook hun eigen commons ofwel gemene = algemene = gemeenschappelijke gronden.)

Het geld daarvoor hadden de dames en heren gespaard en moeizaan bijeen geschraapt door generaties lang krom te liggen. Hertogen en jonkvrouwen en bisschoppen bewerkten het land, leefden sober en gaven weinig uit aan eten. En al helemaal niks aan iets anders! Dus niet aan paarden, kastelen, legertjes en wat dies meer zij.

Het was inderdaad erg. Op deze erbarmelijke wijze konden ze voorzien in hun eerste levensbehoeften. Zoals daar waren: fazantenvlees, wild zwijn, herten, hazepeper, konijnen en de hele beestenbende. Kortom al het eetbaars waarvan je met je werkhanden af moest blijven omdat je geen heer, graaf, hertog, bisschop of andere door Sjaak de Schepper of hullie Opoe uitverkoren übermensch avant la lettre was.

Opstand tegen "onteigening" van de commons

(Bij de bovenstaande tweet.) Deze eerste vorm van 'gentrificatie' gebeurde in Engeland vanaf de 15e eeuw en heette enclosure. Het beroven van de kleine boeren en hun dorpen van hun gemene gronden was een logische stap naar een hogere productiviteit in de landbouw. Karl Marx en Friedrich Engels zouden hebben gezegd: een noodzakelijke stap in de ontwikkeling naar een kapitalistische economie.

Oké, terug naar de adel. Deze voorname en belangrijke mensen hadden het sinds de langharige Merovingische koningen (de voorgangers van de Karolingen) voor elkaar gekregen dat ze werden beschouwd als super & über & 'edel', korter gezegd: dat ze de adel waren. (Noodzakelijk 'detail': de adel was ontstaan door het leenstelsel. De koningen gaven lappen grond 'in leen' in ruil voor de militaire beschikbaarheid van hun 'leenmannen'.) In de late middeleeuwen ging deze adellijke stand 'leuke dingen doen' op die steeds vaker geprivatiseerde gronden.

Gewat? Gepriva…? Geprivatiseerde gronden? Wat modern! Wat zeg ik? Postmodern! Bijna zoals het huidige kapitalisme, dus in een parasitair stadium. (Dus dat kapitaalbezitters vooral roven in plaats van 'hun' winst te investeren.) Al een paar decennia zijn vergelijkbare hobby's in de mode. Als vastgoedpiraat laat je je oog vallen op bijvoorbeeld Amsterdam, je propt het nóg voller met geld en dure panden, en dwingt de unpeople op te krassen.

Je laat door een stel zich links noemende flapdrollen rapporten schrijven over 'scheefwonen' en niemand durft nog Ho! te roepen.

(Over deze tendens is intussen al veel geschreven. Een nuttige zoekterm om literatuur te vinden is gentrificatie/gentrification.

Een andere trend die steden kapotmaakt, is dat een clubje (grote) middenstanders 'gewoon' alle grond koopt in en bij een winkelcentrum, inclusief 'openbare weg'. Ja, koopt! Van de gemeente(!). Vervolgens hang je dat vol met camera's en laat er 'security' patrouilleren. Alles wat je niet bevalt, laat je 'gewoon' buitenschoppen: mensen met een fiets (aan de hand!), daklozen en mensen die er 'niet netjes' uitzien. In Groot-Britannië schijnt de omvang en ook de schofterigheid van dat verschijnsel enorm te zijn.

Grotto in midden van Warande

In 't midden, links in de cirkel: de Grotto.
Inderdaad, onzichtbaar!  ;)
(De aanduiding bij 'mes en vork' is fout.)

[wordt nog aangevuld - het meeste van wat nog volgt over sterrebossen is van Wikipedia en moet ik nog vervangen of herschrijven.]
Sterrebossen vormen een element uit de barokke tuinarchitectuur en raakten in de achttiende eeuw in zwang. Ze waren bij uitstek geschikt voor de jacht, omdat vanuit het middelpunt het overstekend wild op alle paden kon worden waargenomen. En gemakkelijk kon worden neergeknald door de voorvaderen van Prins Bernhard, een beruchte meisjes- en dierenjager. Hatelijk dank.

Een sterrebos werd bij voorkeur aangelegd op een glooiend terrein. Vanuit het midden kon men aan het eind van de lanen de lucht zien.

Over sterrebossen en sterremos

.

Veel sterrebossen hebben hun oorspronkelijke opzet verloren, maar de naam sterrebos behouden. Een goed geconserveerd sterrebos is de Oude Warande bij Tilburg. (Voor andere sterrebossen: zie Wikipedia)

Lustwarande

Fluitekruid op tumblr.com

In de weblog van Jasper Griepink
Fluitekruid (Anthriscus sylvestris)
met een toefje paardebloem en zuring

Lustwarande 2017 | Disruption - Remapping Nature

zaterdag 2017-06-24

Vandaag, zaterdag 24 juni vindt in de Warande de opening plaats van 'Disruption'.

In het Brabants Dagblad van vrijdag 23 juni een mini-artikel door Joost Goutziers: Buitenexpo Lustwarande: luisteren naar seksende slakken in het Sterrenbos. De titel met het afgrijselijke kleuterwoord 'seksen' in de betekenis van vozen, vrijen of vet viespeuken, slaat op de geluidscollage van Paul Geelen.

Gisteren al wist Goutziers dat het 'spraakmakend' is, dat geknisper van de slakken. Knap! Ik zou waarzegger worden.

Van de 10 'internationale kunstenaars' die exposeren op Disruption noemt Goutziers nog een tweede: Jasper Griepink (IA). Ik heb z'n blog doorgenomen. Hij lijkt me een reïncarnatie van alle in de het multiversum zwevende hippiezielen samen. Gebruik zijn poging tot navigatiemenu (linksonder) door een jaartal open te klikken en vervolgens een van de getoonde onderwerpen/titels te kiezen.

Griepink heeft een boeiende blog. Compleet knettergek en grappig. Bovendien met veel aandacht voor flora. Je vindt er zelfs het fluitekruid! (Daarbij kom je als volgt terecht. Linksonder -> Blog -> 2014 -> A Moral Ritual -> In Search of a Moral Ritual -> 3e foto van boven)

Speciaal voor J_Beej: Jasper Griepink - 'Laya Papaya's Public Bath - 2013, eindpresentatie Piet Zwart Institute (NB Bij 'fondskwadraat.nl' doen ze maar wat. De pagina over de eindpresentatie van Griepink is weg (404)! Zonder doorverwijzing (301) of 'sorry, wij zijn sukkels!' Ik heb hem vervangen door een kopie op Internet Archive. Helaas laden kopieën op IA vaak traag.)

Aan Disruption in de Oude Warande doen mee:

  1. Antti Laitinen (FI)

  2. Zeger Reyers (NL)

  3. Martin Schwenk (DE) [Bij zijn galerie: Schwenk @ Obrist

  4. Henrik Hakånsson (SE)

  5. Paul Geelen (NL)

  6. Jasper Griepink (NL)

  7. Sven Fritz (NL)

  8. Egied Simons (NL)

  9. Maarten Vanden Eynde (BE)

  10. Lionel Estève (FR)

Hoe krijgt de 'foundation' het voor mekaar? Van die 10 (TIEN) zijn er 0 (NUL) vrouw!

⊠ ⊠ ⊠

Reactionaire spelling

Sterrebos of sterrenbos?

Liefhebbers van de Groene Spelling en het Groene Boekje geven de voorkeur aan sterrenbos. Zij zijn braaf en conformeren zich aan de regel dat je in verbindingen van twee zelfstandige naamwoorden, een tussen-n schrijft. (Daarop zijn - het zal eens niet - uitzonderingen. Een belangrijke uitzondering is: als het eerste deel niet 1 maar 2 meervoudsvormen heeft, vervalt de tussen-n. Bijvoorbeeld: gedachten & gedachtes, dus: gedachtegang, gedachtegoed.

De Witte Spelling met haar Witte Boekje (waar Uw Superharkje fan van is) vindt dat die tussen-n niet moet, maar mag. De tussen-s is 'vrij', optioneel, naar keuze. En zo hoort het, want je hoort 'm bijkans nooit! Het Witte Boekje is in oktober 2015 opgevolgd door Spellingwijzer Onze Taal. Voor snelle meisjes (m/v) is er de Snelspelwijzer Onze Taal.

M'n opmerking over hoe je de taal hoort, verraadt mijn mening over spelling in het algemeen. Ik vind dat de spelling van woorden zoveel mogelijk de uitspraak ervan moet benaderen. Dat is tof voor degenen die het Nederlands willen en/of moeten leren. Oké, er zijn belangrijkere dingen op de wereld, én er zijn ook goeie argumenten voor het nooit never nie wijzigen van spellingsregels.

Bijvoorbeeld dat het zwaar kut is voor de meeste anderen, want die moeten jaren, of zelfs hun leven lang wennen aan de veranderingen. Kado is een veelzeggend voorbeeld van het niet kunnen of willen wennen aan die Franse rommel. Je gelooft me niet, hè? Nou, dan geef ik je dit cadeau… kado.

Maar goed, als je dan tóch besluit de spelling te veranderen, doe het dan goed. Ga dan 'met de uitspraak mee'. En vereenvoudig de taal(regels), waar mogelijk. Voor mijn part voorzichtig en gematigd.

Er ging een taalcommissie aan de gang. Ingesteld door de Belgische en de Nederlandse Staat samen. Er was een 'voorkeurspelling' en een 'toegestane spelling'. De toegestane spelling was vooruitstrevend, in die zin dat veel c's k's werden. Soms zelfs een s! Op het vroegere gebouw van de Openbare Bibliotheek aan het Koningsplein in Tilburg, prijkte in grote, goudkleurige letters: Kultureel Sentrum. Yes! Wreed! Supergeil! Verzeihung, ik liet me even gaan.

En wat denk je dat die commissie doet? De toegestane spelling afschaffen, alles wat een beetje modern was, terugdraaien - jazeker: voor hele volksstammen was dat terug in de tijd! - en De Mensen opschepen met een spelling… je zou bijna zeggen: uit de Franse Tijd! Voor dat soort (taal)politiek, gericht tegen vooruitgang, is er een mooi Frans (scheld)woord: reactionair. Wat mij betreft: tweewerf bah! O ja, en op deze site lees je natuurlijk sterrebos, behalve in citaten met 'sterrenbos' erin.

⊠ ⊠ ⊠

 Met de validator van W3C kun je deze pagina checken op html, paginastructuur en alt text bij afbeeldingen.