filosofie
nieuws
HOVO
Sapi
Tilburg


Filosofie ♣ nieuws/agenda

  Sapi - HOVO - DvdF

Verenigingen — Sapientia Ludenda, Tilburg

Sapientia Ludenda

Sapientia Ludenda  - 'De wijsheid die spelen moet'

Sapi is de korte naam van Sapientia Ludenda, de studievereniging van de opleiding Wijsbegeerte aan de Universiteit van Tilburg

[2018-01-19] De link hierboven (naar de Sapi-site) gaat naar een back-up van 30 november 2017 op Internet Archive, want de feitelijke site is niet up-to-date. Ook het (inmiddels oude) bestuur heb ik van Internet Archive moeten plukken: Sapi-bestuur t/m juni 2018.

[2018-10-25] Het gaat weer wat beter met de site van Sapientia Ludenda. Dit onderdeel - over Sapi dus - kan binnenkort wel weer bovenaan. Hoewel er nog steeds paar foutjes in zitten. Sommige zijn te verwaarlozen, sommige zijn ernstig (die in de outline bijvoorbeeld. Ik moet er wel bij zeggen dat foutloze WordPress-sites zeer zeldzaam zijn.

nieuws/agenda

Dag van de Filosofie - 2018 - DvdF

ℱ ♠ ℱ ❧ ℱ

Zaterdag 28 april 2018 ⟶ Gent

Zaterdag 21 april 2018 ⟶ Tilburg

De UvT-site over de DvdF

En wéér heeft onze anonieme, kopiërende en plakkende Understanding Society-historicus zijn kromme ei gelegd. Als je onwaarheden maar vaak genoeg in de mensen hun hoofden propt, worden het Waarheden. Wéér de neoliberale rookgordijnen over 'de verbeelding aan de macht' - alsof de Franse arbeiders in de bedrijven die ze hadden bezet niks anders aan hun kop hadden. Maar met klassenstrijd moet je niet aankomen bij Halsema of anonieme Understanding Society-kletskoekenbakkers.

En wéér vindt een bezetting in 1969 'daaropvolgend' plaats (na Mei 68). En nog steeds was de KHT volgens deze Understanding Society-specialist geen hogeschool, maar een university.

Yo ho ho jojo, Baken! Er is een correctie aangebracht! Hoera! Tussen 2 februari en 13 april heeft onze nog steeds anonieme amateur-historicus zijn eerdere projectie van het predicaat 'university' op een doodgewone hogeschool (er was niet eens 'n letterenfaculteit) teruggedraaid, goedgemaakt, hersteld! Yo, chapeau & zow!

 1. Oude versie: "Daaropvolgend is Tilburg University ook een aantal dagen bezet geweest door een groep studenten die […]" (IA, 2 februari)

 2. Tweede versie: "Daaropvolgend was Tilburg University (destijds: Katholieke Hogeschool Tilburg) ook een aantal dagen bezet door een groep studenten die […]" (IA, 13 april)

Helaas - inderdaad, ik ben een irri tante - heeft zhij niks veranderd aan het zwakzinnige 'daaropvolgend', noch aan de algemene nietszeggende, neoliberale strekking van het tekstje als geheel. Het motto 'de verbeelding aan de macht' stelde in '68 geen ruk voor vergeleken met de ideeën en eisen in de strijd voor zeggenschap op de scholen en in de bedrijven. Maar ja, de Halsema's van deze wereld strooien graag hun filosofietjes rond. Boekjes, lezinkjes, uurtje-factuurtje.

O ja, en dan dees nog! Op Gebouw A wordt nog steeds met 'terugwerkende kracht' de naam Cobbenhagen geplakt - dat is godbetert die roomse gast waar half Tilburg-West al naar vernoemd is. (Zelfs Meyn Parck!  ;-)

 1. Nu moet ik na al dat gemopper niet vergeten te noemen wat de site van de UvT vermeldt over de DvdF, zaterdag 21 april 2018. Van de 8 genoemde items - onder een soort tabs - zijn er 2 zeker het vermelden waard. Om te beginnen natuurlijk het programma. De opening, de tijden, de zalen. Maar tevens de onderwerpen die in de sessies aan bod zullen komen.

 2. Dan is er een lijst met de bijna 20 sprekers op de DvdF. De meeste namen zijn voorzien van een link naar hun eigen website. Zo kun je snel achtergrondinformatie krijgen.

 3. De rest boeit niet bijster, vind ik. "De Dag" bevat het bekende kletspraatje. "Overzicht sessies" is overbodige ruis, want het hele overzicht staat ook onder "Programma". De rest van de 'tabs' betreft huishoudelijke mededelingen, dreigende taal over controle aan de deur en natuurlijk de 1984-nazi-stasi-big-brotherkreet: In Ristobar Cinecitta kunt u uitsluitend met pin of contactloos betalen. Je zou haast denken dat ze er trots op zijn! Verdonk-trots, zeg maar. Trots op Ons surveillance-NL van Ons. GFY.

Dag vd Filosofie 2018Logo DvdF 2018, Tilburg


De DvdF en… de DvdF

De getoonde twee tweets betreffen de DvdF in Tilburg in Noord-Brabant, een zuidelijke provincie van de Europese landstreek 'Nederland'. De andere DvdF van 2018 vindt plaats in Gent, de hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen van de Europese regio 'Bels'  :). Ach, het heeft wel iets, dat kneuterige, dat elk landstreekje zijn eigen kleur roggebrood en eigen filosofiedag heeft. De taalverschillen moet je trouwens ook niet onderschatten - gewoon onoverbrugbaar! Vast en zeker. Nee: zeker en vast! Zie je wel? Ondoenlijk. Babylonische toestanden.

DvdF in Gent

Over de DvdF in Gent vind je alvast (het is nu 20180202) wat op Dag van de Filosofie 2018.

Nu, half april 2018, vind je (afgezien van de pagina's met praktische info) op de site ook: Programma, Sprekers (IA) en 164(!) Foto's DvdF 2017. (Bij de foto's leidt het maken van een kopie op IA tot niks. De 164 foto's over 2017 staan feitelijk in een album van Yahoo/Flickr/Verizon: DvdF 2017, Gent, foto's. [De WayBackMachine van Internet Archive mag daar niet komen.] Inloggen bij Flickr hoeft niet, maar je moet dan tussen de foto's door wel wat reclame voor lief nemen.)

DvdF in Tilburg

Op de website van de hogeschool (Hogeschoollaan, Tilburg-West - niet zoeken naar de Universiteitslaan - die bestaat niet - jawel, toch wel, ze "bestaat", maar er zijn geen adressen - neen, geen een!) staat info over de Dag van de Filosofie (IA) zoals die in Tilburg zal plaatshebben. Ja, sorry hoor, ook in het openbaar ga ik dat ding maar weer gewoon 'hogeschool' noemen, af en toe. (Rond 1970 deed ik een beetje sociologie 'op de hogeschool', zoals men dat zei in Stilburg en omstreken.) Mijn balsturigheid is van de weeromstuit. (Eusj.) Telkens weer dat achterlijke mengsel van Nederlands en Engels (vaak heeft een pagina van tilburguniversity.edu een awesome & amazing en imposant klinkende Engelse title, maar is de tekst grotendeels Nederlands). Het stemt (mij althans) niet bijzonder gay.

Peter Gay

Peter Gay (1923-2015) was een historicus. In 1939 vluchtte hij uit Duitsland voor de nazi's (de ideologische voorouders van PVV en FvD en dat soort gajes) naar de VS, kwam daar pas in 1941 aan en veranderde in 1946 zijn naam in Gay. Eerst heette hij - inderdaad, goed! 10 gratis extra boluspunten voor U, lieve lezer! - Fröhlich. Dat is keigrappig [scriptie, pdf, 219 KiB].

Mollerinstituut

Met de boeken en onderzoeken van Gay ben ik in aanraking gekomen op het Moller. Na mijn sociologische uitspattingen in gebouw A van de hogeschool, voornamelijk op de stijlvolle vloertegels, ben ik in september 1973 zomaar 2 km oostelijker gaan studeren! (Daartoe moest ik wel de hele maand maart bij de Parate Infanterie in Schalkhaar rondsjouwen om daar een gave S5 in de wacht te slepen.) In plaats van het tamelijk vervelende vak sociologie ging ik me nu bezighouden met de 2 belangrijkste vakken die bestaan: Nederlands en geschiedenis. Dat deed ik op het Mollerinstituut, een Nieuwe Lerarenopleiding (afko: NLO) gehuisvest in een enorme verzameling 'noodgebouwen' tussen de Sportweg en de Cobbenhagenlaan, en ten westen van het belastingkantoorgebouw en ten oosten van de hts. (Nu is er gras, een 'zitje' en een beeldhouwwerk van Hans Claessen.) [foto, dammit!]

Hoewel de meesten vanaf de Cobbenhagenlaan naar binnen gingen, was het officiële adres Sportweg 10. (In een Universartikeltje van 17 januari 2018 las ik overigens dat er in het belastingkantoorgebouw onder meer studentenkoten komen.) Ik deed er zoals gezegd geschiedenis en Nederlands, een gans te gekke combi.

Deuk?

Peter Gay was mentaliteitshistoricus. Op het Moller heb ik toen veel over Gay gelezen. En ván hem: "The Enlightenment: An Interpretation: The Rise of Modern Paganism, 1966" (Heruitgegeven in 1995.) Om terug te komen op Gay's naamsverandering: wat zou hij 'achteraf' hebben gevonden van die naamswijziging van Fröhlich in Gay, toen hij er als mentaliteitshistoricus in de jaren 70 achter kwam dat het woord 'gay' een vrolijke semantische ontwikkeling had ondergaan, een die hij in 1946 onmogelijk heeft kunnen voorzien. Misschien was Peter een keivrolijke vent, en heeft hij gewoon in een deuk gelegen - neen… voor zo'n deuk was die betekenisverandering natuurlijk te geleidelijk gegaan. (Het is wel een aantrekkelijk idee, jarenlang in een min of meer geleidelijke deuk liggen.)

DvdF

Hé Baken, het ging toch over de Dag van de Filosofie, de DvdF? (Laten we de afko DvdF jatten van de Dag van de fysiovogels! (In de resultaten van zoekmachines, bedoel ik.) Ja, dat lijkt me wreed. Doe je mee, T?) O ja. Het thema van de DvdF is dat van de Maand van de Filosofie, en dat is in 2018 "De verbeelding aan de macht", een impliciete verwijzing naar de jaren 60 en de Meirevolte en Parijs '68, etc. Maar om te beweren dat 'de verbeelding aan de macht' de 'leus van deze revolte' was, is gezwets. Neen, een leugen. Achteraf er je eigen hobby's erop projecteren.

De tekst vervolgt met "Daaropvolgend is Tilburg University ook een aantal dagen bezet geweest door een groep studenten die pleitten voor meer inspraak en democratisering van het beleid van de toen erg katholieke instelling. Zij doopten Tilburg University zelfs om tot 'Karl Marx Universiteit' door het groot op de muur te schilderen van het Cobbenhagen gebouw." Wat de spatie in het laatste woord er doet, is me een raadsel. Het eerste woord, 'daaropvolgend', is onopvallend liegen, de waarheid liegen, want het kan hier niks anders betekenen dan: 9 manden later, in 1969. Op de pagina (IA) in kwestie wordt verder Gebouw A verkeerd gespeld en over de Parijse arbeiders van Mei '68 wordt met geen woord gerept. Laat staan gerapt. (IA)

Het is kortom een staaltje neoliberale geschiedvervalsing van have I you there. Als je het hippe motto van de huidige UvT - Understanding Society - serieus neemt, oriënteer je dan wat breder. En lees iets.

Lees bijvoorbeeld het genoemde boek '1969 - Opstand in het Zuiden' van Godfroy et al. Neem geen genoegen met bourgeois gezever dat (moedwillig?) de feiten verdraait of negeert en de rol van de arbeiderklasse verzwijgt. En lees behalve Bakoenin, ook Marx: "De armoede van de filosofie".

"Over heel Frankrijk bezetten studenten de universiteiten en arbeiders de fabrieken. Arbeiders- en studentencomité’s springen als paddestoelen uit de grond. Op 16 mei zijn 50 fabrieken bezet door arbeiders. Op 18 mei kent Frankrijk 2 miljoen stakers, op 23 mei zijn dat er ruim 10 miljoen." Pyt van der Galiën, "13 mei 1968: de verbeelding aan de macht in Parijs."

En wat Tilburg betreft: dat de KHT een "erg katholieke instelling" was, is een wel extreem infantiele samenvatting van: de Katholieke Hogeschool was een burgerlijk, kleinburgerlijk, autoritair en ondemocratisch propagandabolwerk van de kapitalistische heersende klasse en een kweekvijver voor lakeien en verse propagandisten. Natuurlijk hing hier en daar in Gebouw A een Tinus aan de rekstok tegen de muur, maar om nou te doen alsof de studenten in opstand kwamen omdat de KHT 'erg katholiek' was, dat is simplistische lulkoek. Knob cheese.

Karl Marx Universiteit, Tilburg 1969

Karl Marx Universiteit, Tilburg 1969

Vet boek over Tilburg 1969

Even tussendoor: over de échte promotie van hogeschool tot universiteit lees je in de turf "1969 - Opstand in het Zuiden" door Frans Godfroy, Paul Kuipers en en Rob Vermijs, Utrecht 2013. (560 pp. ISBN 9789086841004, met pal vooraan (p. 1 en p. 3) 2x de zetfout "Opstand in Zuiden" - jammer is dat!)

Leesvoer - Mei 1968 - Tilburg 1969

[2018-05-02] Deze pagina werd te groot. Bovendien is het logischer om dit onderwerp een eigen pagina gegeven: Mei 68 - literatuur

ℱ ♠ ℱ ❧ ℱ

In 1969 heette de KHT "KHT"

O ja, en dan nog wat geschiedvervalsing. Dat "ook Tilburg University bezet is geweest" en dat "Tilburg University zelfs" (zélfs? WTF? Het had Michael Bakoenin Universiteit moeten zijn!) "omgedoopt werd tot Karl Marx Universiteit" — a-historischer en onwetenschappelijker kan het niet. Die hogeschool heette geen University, maar "Katholieke Hogeschool Tilburg" ("Economische" was er in 1963 tussenuit gehaald. 'n Minuutje Wikipedia volstaat.)

University, university, yeah, yeah!

Wat is er trouwens zo tof aan dat university? Bijna elke kleuterschool bemachtigt via een sluiproute het predicaat 'universiteit'. Want dat is reclametechnisch keivette shit. Serieus, de ene na de andere hogeschool (sommige hebben het intellectuele niveau van een sportschool, weet ik na het nakijken van ruim 2000 scripties sinds de oprichting van mijn tekstbureau TekstBaken) gaat zich doodleuk university noemen.

Gradually to a fait accompli

Eerst voorzichtig aan. Omzichtig en behoedzaam beginnen in de contacten met scholen buiten de streek "Nederland", dan een stapje verder met een Engelstalig (nou ja, 'sort of') gedeelte van de schoolwebsite en hatsiekiedee, we zijn een university. Men hoeft geen professioneel profeet te wezen om nu al te weten dat er op den duur geen hogescholen meer zullen zijn in NL. No, just universities. Hoera! Dat is zó fijn! Iedereen blij! Behalve dan degenen die er in de praktijk achter komen dat ze voor de gek zijn gehouden. Door een of andere kleuterschool, pardon, Toddler University, waarvan de 'afgestudeerden' helemaal geen wetenschappers blijken te zijn.

[naschrift 27 januari 2018] Nadat ik bovenstaande had getikt, ging ik ff een AH-erlebnis beleven wegens leeftocht bekant uitgeput. Mijn inkt was dus nog niet droog of een billboardbedrijf had langs de Cobbenhagenlaan al fel verlichte illustraties geplaatst voor bij mijn university-gemopper.

De 'creatie van een campus'

Weer thuis na die eigenlijk best saaie aha-erlebnis zocht ik natuurlijk die verrekte HNTV-school op, en ja hoor: het loopt allemaal gesmeerd! Breda Vandaag schrijft op 1 november 2017: NHTV schrapt NHTV [etc]. [IA] De nieuwe naam is 'Breda University of Applied Sciences'. Ik beken dat ik bij de woorden 'de creatie van een campus' ben gestopt. Ik had het mentaal al moeilijk zat door het geraaskal van de geciteerde bestuursvoorzitter Hein van Oorschot ('we hadden benoemd aan de slag te gaan' Welluk? Nou, doe dán maar liever Engels doen, Hein!), maar van zowel 'creatie' als 'campus' moest ik ook nog eens vreselijk vies vomeren. Bijkans.

En de Staat? Die gaat alleen nog over surveillance

Als dus de Staat niet ingrijpt, heeft over een tijdje iedereen het over 'Breda University'. Punt. Ja, púnt, want de rest van de naam is alleen bedoeld om bovenaan het briefpapier te laten prijken wanneer er 'een schrijven' naar Den Haag moet. (Ik vermoed trouwens dat Van Oorschot z'n uiterste best zal doen om de toevoeging 'of applied sciences' zo onzichtbaar mogelijk te maken. Al op 29 augustus 2016 maakte hij namelijk in 'BN De Stem' duidelijk dat hij er behoorlijk van baalde, van dat 'applied'. Het is een onuitstaanbare ontsiering van zijn fucking fantastic university.

Briljante argumenten

's Anderendaags kwam in 'De Stem' ook woordvoerder Maaike Dukker illustreren dat het helemaal nergens anders over gaat dan pr, reclame en cool doen. Bij gebrek aan valide argumenten beweert ze dat men in het 'buitenland' vaak denkt dat NHTV een tv-station is. Wat érg! Daaraan moet iets gebeuren, zo kan het niet langer.

Verder: "Ik meen dat er in de wereld wel twintig organisaties zijn met de afkorting NHTV." Hahaha. Ja, dat is ook al zó vréselijk! Maar eh… hoezo 'ik meen'? Dat is nog zwakker dan het beruchte 'uit onderzoek blijkt'. En wat zijn 'organisaties' deze keer? Ook Frietkoten ook, vermoed ik. Op universities (Engelse spelling, ook van het meervoud, want 'university' is geen Nederlands: het heeft de vette Dikke Van Dale [de online Dikke, dus die 'van vandaag'] nog niet gehaald) onderzoekt men zoiets, en kan men het precieze aantal noemen.

[Nakomer - 20180215] In België probeert de Staat nu toch wat te redden van de betekenis en dus van het nut van begrippen als hogeschool, universiteit, master en doctoraal. In De Morgen van vandaag: "Peeters pakt nepuniversiteiten aan: onderzoek naar 81 instellingen". (IA) Citaat:

"De meest voorkomende inbreuk is dat een onderwijsinstelling onterecht de indruk wekt dat ze erkend is als universiteit of hogeschool of dat ze bachelor-, master- of doctoraatsdiploma's kan uitreiken. Er werden 46 waarschuwingen uitgeschreven en 10 processen-verbaal overgemaakt aan het parket. Negen onderwijsinstellingen hebben hun activiteiten stopgezet na het onderzoek en twee websites werden ontoegankelijk gemaakt."

Privacy-alarm — bij Cinecitta heeft men '1984' van Orwell niet als waarschuwing opgevat, maar als handleiding en doel. Einddoel, kun je zonder enige overdrijving wel zeggen. Je kunt er niet contant betalen, niet eens voor een bak koffie. Tweewerf bah!

ℱ ♠ ℱ ❧ ℱ

HOVO Brabant

Cursussen voor krasse knarren metzonder krakend kraakbeen

Hoger Onderwijs Voor Opoes en -pas

HOVO verwijdert na afloop van een blok cursussen de info die erover op zijn website stond. Daarom maak ik hier geen samenvattingen meer. Een abo nemen op de HOVO-nieuwsbrief lijkt me het slimste.

Hieronder houd ik voortaan bij welke nieuwsbrieven van HOVO Brabant zijn verschenen in het afgelopen jaar (ongeveer). Telkens een kopie maken met behulp van de WayBackMachine en daarmee in het Internet Archive plaatsen, zou tof zijn, maar MailChimp (de aap die de nieuwsbrief rondbrengt) staat het niet toe. Kijk, de robots.txt van mailchi.mp is alleen gastvrij voor Twitterbot en 'facebookexternalhit' - alle andere user-agents moeten opzouten, zoals je kunt zien [2017-11-30].

HOVO-nieuwsbrieven

Zoals gezegd zal ik ongeveer een jaar blijven teruggaan. Maar MailChimp zelf houdt ook een overzicht bij, met inbegrip van de oudere exemplaren.

 1. Donderdag 16 november 2017 – nieuwe nieuwsbrief van de HOVO Brabant, nieuwsbrief november 2017. Het programma heet 'Winteracademie'. Misschien dat daarom iemand dacht de nieuwsbrief te moeten verluchtigen met obscene kerstkaarsen & -ballen en zelfs -boomtakjes. Hoogtijd dat die hypocriete Hollandsche Traditie weer wijd weg waait. Er is al meer dan genoeg kitsch, nep & camp op dees' aarde.

  Op 8 januari 2018 begint de cursus van Max Andela: 'Geschiedenis van Syrië en Irak', een onderwerp waarover men in "het Westen" niet genoeg kan weten.

  (Bijna iedereen 'hier' is immers tot op zekere hoogte medeplichtig aan de vernietiging van het gebied dat ooit Mesopotamië was: het tweestromenland, dat het schrift voortbracht, het Assyrische Rijk en de hele mikmak. Waarom ik 'medeplichtig' schrijf? Omdat jij noch ik hebben voorkomen dat Onze Gave Beschaafde en Democratisch Gekozen Leiders meededen en nog steeds meedoen aan het rücksichtslos platbombarderen en planmatig laten desintegreren van het Midden-Oosten. Wat er in de grond zit, is voor en van de westerse mega-concerns. ("Van ons", durven sommige idioten te vinden.) De controle over de (energie)bronnen op wereldschaal hoort kennelijk zonder enige twijfel, laat staan tegenspraak in handen te zijn van het American Empire. [HB])

  Ja, dat was een persoonlijke ontboezeming van mij. Lees natuurlijk ook de beschrijving van de cursus op hovobrabant.nl

 2. Zaterdag 8 december 2017nieuwsbrief december 2017, HOVO Brabant Seniorenacademie. In het kort: kerstborrel op 15 december – 8 & 9 januari 2017: cursus 'Syrië en Irak' door Max Andela (inschrijven kan nog, althans op het zojuist genoemde tijdstip) – op 9 en 16 januari 2018 bespreekt gedragsbioloog Jan van Hooff de evolutie, zelfs die van Homo sapiens naar Homo deus – tot slot Evert Jan Ouweneel, die op 10 januari 2018 eveneens een paar mensensoorten behandelt.

 3. Dinsdag 19 december 2017 - HOVO Brabant extra nieuwsbrief december 2017. In het kort: gesloten van 25 december tot en met 1 januari - 17 & 18 januari 2018: 'Hart en ziel van Rusland', cursus door Peter van Nunen over de eerste steden Kiev en Vladimir en het dorp Moskou - 'Carel Willink en tijdgenoten', cursus door Jana Waarts 15 anuari 2018 - 22 januari 2018: Geschiedenis van de natuurwetenschappen, Peter van Well.

  In Einhoven: kunst en engagement (Jenneke Lambert), de filosofie en de kunsten (Nelleke Canters), Nietzsche (Arnold Ziegelaar).

 4. Vrijdag 5 januari 2018 - HOVO Brabant nieuwsbrief januari 2018 (IA). Inhoud in het kort:
  Vanaf woensdag 31 januari 2018: 'Kijken naar kunst en cultuur', een cursus door Jana Waarts over het modernisme. Onder meer: expressionisme, Egon Schiele, Bauhaus, Amsterdamse School, Kandinsky. (Net als in die van oktober, worden in deze nieuwsbrief schilderijen doormidden gesneden ter versiering. Zélfs Lyrisches van Wassily Kandinsky.) Vervolgens: realisme, magisch-realisme.
  Op dinsdag 30 januari start de cursus 'Brein, gevoel en emotie' door Kees Brunia;
  op 2 februari begint Johan Hendriks zijn cursus over componist Friedrich Hollaender (1896-1976);
  op maandag 22 januari begint 'Wagner en zijn opera's IV', een cursus door Leo den Oudsten.
  De 4 hiervoor genoemde cursussen worden gegeven in Tilburg. Maar nummer 5, de interessantste, is in Eindhoven en begint op maandag 22 januari. Hij heet Die heerlijke Afrikaanse taart en wordt verzorgd door door Peter Burgers.

  "Deze cursus brengt u naar de oevers van de Nijl en de Congo, twee van 's werelds langste en machtigste rivieren. Officieren van keizer Nero, Diogo Cão en Vasco da Gama, Burton en Speke, Livingstone en Stanley, Brazza en Marchand, koning Leopold II en Bismarck, Hobson en Lenin, Conrad en Mr. Kurtz zullen onze gidsen zijn. Uitbuiting, genocide, racisme, politieke berekening en pure hebzucht leiden rechtstreeks naar het duistere hart van de mens: 'The horror! The horror!'" - zo luidt de laatste alinea van de beschrijving van Die heerlijke Afrikaanse taart op de HOVO-site.

  De vet gemaakte woorden hierboven hebben betrekking op Joseph Conrad én op zijn roman Heart of Darkness (1899). En dus op nog veel meer, bijvoorbeeld op Apocalypse Now van Francis Ford Coppola, en op 'Phantom SS16' van Fiona Banner in Museum De Pont in 2017.

  De cursus van Peter Burgers betreft het tijdvak van het Modern Imperialisme (1870-1918), een periode waaraan niet genoeg aandacht besteed kan worden, want de wereldgeschiedenis, inclusief de meeste 'actualiteiten' elke dag in de krant of op sociale media, is niet te vatten zonder te weten wat de toenmalige Europese regimes hebben uitgespookt buiten hun eigen (dus wél heilige) grenzen.

 5. Dinsdag 23 januari 2018 - HOVO Brabant, Extra nieuwsbrief januari 2018. Inhoud in het kort.
  Naar een nieuw humanisme? - cursus door Wim Lintsen, vanaf maandag 19 februari 2018, Tilburg | #humanisme #ethiek #filosofie
  Immunologie, cursus door Ruud Licht, start: donderdag 8 maart 2018, Tilburg | #biologie #natuurwetenschappen #immunologie
  Fotografie en beeldende kunst, door Rik Suermondt. Begin cursus: vrijdag 23 februari 2018, Tilburg | #BeeldendeKunst #fotografie
  Infrastructuur in het Romeinse Rijk, cursus door Cornelis van Tilburg. Start: maandag 19 februari, Eindhoven | #geschiedenis #Romeinen #infrastructuur #stadsgeschiedenis #stadshygiëne
  Het vulkanisme als stuwende kracht in het systeem aarde. Cursus door Marcel van Schoor. Vanaf woensdag 7 maart, Eindhoven | #vulkanisme #geologie #natuurwetenschappen
  De piano-etude, van oefening tot kunst. Cursus door Thijs Bonger. Breda, begindatum vrijdag 23 februari 2018 | #muziekgeschiedenis

 6. Dinsdag 20 februari 2018 - HOVO Brabant, Nieuwsbrief januari 2018. Inhoud in het kort.
  Het vulkanisme als stuwende kracht in het systeem aarde - cursus door Marcel van Schoor, vanaf 7 maart 2018, Eindhoven | #geologie #vulkanisme
  Vrede binnen handbereik?, door socioloog Frank Hermans, start: 15 maart 2018, Tilburg | #maatschappij #internationaal #vrede
  Inleiding tot de Quantummechanica (2), door Heinz Wanders. Cursusdag: 16 maart 2018, Tilburg | #natuurwetenschappen #quantummechanica

 7. Maandag 26 maart 2018 - HOVO Brabant, Nieuwsbrief maart 2018 (IA). Themadag: De VS in 1968
  De VS in 1968: een land in crisis, door historicus Peter Burgers. Cursusdag: 16 april, Tilburg | #geschiedenis #VS #USA #1968 #MLK #Johnson #Vietnam

 8. Dinsdag 24 april 2018 - HOVO Brabant nieuwsbrief april 2018. Inhoud in het kort.
  De spiegel van de kunst, (IA) door Ko van Dun. Cursusdatums: dinsdag 26 en woensdag 27 juni, locatie Tilburg.
  Religieuze muziek in de Renaissance (IA) door Frans Jansen op donderdag 28 juni 2018, Tilburg.
  Seculiere muziek in de Renaissance (IA) door Frans Jansen op vrijdag 29 juni, Tilburg
  De architectuur van de Bossche School (IA), door kunsthistoricus Joris van Sleeuwen, op dinsdag 3 en woensdag 4 juli 2018, in Tilburg - maar ook met excursie naar Abdij Roosenberg in Waasmunster.
  NB Wijziging na annulering wegens ziekte — nieuwe cursusdatums: 16 augustus (collegedag) 9.45 - 16.30, 17 augustus (busexcursie) 9.45 - 17.30. Zie verder de bijgewerkte pagina: De architectuur van de Bossche School (IA).
  De spirituele mens (IA), door cultuurfilosoof Evert Jan Ouweneel. Donderdag 5 juli 2018, Tilburg.

 9. Dinsdag 5 juni 2018 - HOVO Brabant, Nieuwsbrief juni 2018 (IA).

 10. Donderdag 23 augustus 2018 - HOVO Brabant, Nieuwsbrief augustus 2018 (IA).

 11. Vrijdag 28 september 2018 - HOVO Brabant, Nieuwsbrief september 2018 (IA). (Van deze nieuwsbrief komt volgende week vast een nieuwe versie, want de noodzakelijke verwijzingen naar cursusinformatie ontbreken. Pas op het eind, na 'Extra Themadag: Filosofie en Islam', staan er links.)

 12. Donderdag 25 oktober 2018 - HOVO Brabant, Nieuwsbrief oktober 2018. In september schreef ik dat er vast een nieuwe versie zou volgen, want er waren geen links naar cursusinformatie in opgenomen. Maar dat is nu wéér het geval. Het lijkt dus een nieuwe - maar niet zo'n hulpvaardige - aanpak. Je moet er dus zelf achteraan: achter de datums, de locaties, de namen, etc. Zie daarom het actuele aanbod aan cursussen in Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. Tot en met augustus 2018 was de informatievoorziening nog prettig geregeld - zie daarvoor het overzicht onder Past Issues (IA), linksboven in de balk.

 13. Op de site van HOVO Brabant vind je altijd een volledig overzicht van het actuele aanbod aan cursussen in Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. Met alle mogelijke info, die je ook nog eens naar wens kunt filteren.

woensdag 22 november 2017 | #geest #lichaam #gezondheidszorg #JennySlatman #UvT #oratie

De geest voorbij: geesteswetenschappelijke reflecties op gezondheidszorg

Oratie Jenny Slatman - vrijdag 24 november 2017

Jenny Slatman: begrip ‘geest’ in gezondheidszorg niet adequaat, en verwarrend

In november 2017 verwees ik voor deze titel maar ook voor het hele artikel waaruit zo meteen een citaat volgt, naar www.medicalfacts.nl/2017/11/21/begrip-geest-in-gezondheidszorg-niet-adequaat-en-verwarrend/. De server die het huisvest, is echter te bar voor woorden. Vaak duurt het wel een minuut (op het web is dat gruwelijk lang) voor een pagina is geladen. Naar medicalfacts.nl zet ik hier dus geen links meer - je kunt natuurlijk altijd het doorgestreepte adres kopiëren en proberen te bezoeken. Dikwijls is de site wél goed bereikbaar. Oké, ter zake weer.

"In het taalgebruik van alledag, maar vooral in de gezondheidszorg, lijkt een mens te bestaan uit een lichaam en een geest."

Dit van oorsprong filosofische onderscheid neemt men in de medische wetenschap nogal letterlijk. Onverklaarbare klachten heten dan psychisch - psychologisering noemen we zo'n benadering. Bij neurologisering gaat men ervan uit dat een disbalans in de hersenen de klachten veroorzaakt. Hoogleraar medical humanities Jenny Slatman stelt in haar oratie op vrijdag 24 november dat beide verklaringsmodellen dikwijls niet adequaat zijn. Ze hanteren een te beperkte opvatting van lichaam en lichamelijkheid. Als het aan haar ligt, wordt het begrip ‘geest’ in de gezondheidszorg geschrapt. (Zie verder het artikel van Janine Budding https://www.medicalfacts.nl/2017/11/21/begrip-geest-in-gezondheidszorg-niet-adequaat-en-verwarrend/ van https://www.medicalfacts.nl/author/janine/) Professor Slatman spreekt haar rede aanstaande vrijdag om 16.16 uur uit in de aula van de UvT.

Een 'case' op nwo.nl (zie ook NWO) geeft meer achtergronden in Onorthodoxe weg naar topwetenschap, een lezenswaardig interviewachtig stuk door […?] over Slatmans loopbaan in onder andere het onderwijs, over het cartesiaans dualisme en het effect daarvan op het medisch denken en handelen, en daarmee op de gezondheidszorg. Onderaan vind je een verwijzing naar de site van het NICA voor de officiële uitnodiging voor de oratie van Slatman, vrijdagmiddag. Eigen toga meebrengen graag en "prof.dr" schrijft men bij het NICA bij voorkeur (of wegens ruimtegebrek maar in ieder geval keigek) zonder spatie. Jenny Slatman is actief op Twitter: @JSlatman.

[naschrift, do. 2017-11-23]  Op Trouw.nl vond ik vandaag "Wat doet hardlopen met lichaam en geest? De filosoof rent een rondje mee", door Willem Schoonen (@willemschoonen), 2017-11-11.
Als taaldier vond ik het volgende fragment interessant - ook riep het herinneringen op aan mijn eigen, soms frustrerende gesprekken met mijn huisarts. '"Het is veel belangrijker dat we de woorden vinden om die lichamelijke ervaringen tijdens het lopen te beschrijven." […] Die woorden kun je vinden in de zorgpraktijk, is Slatmans overtuiging, want natuurlijk gaat het in de gesprekken tussen artsen en patiënten over veel meer dan een chemische onbalans in de hersenen. "Als ik hierover spreek op bijeenkomsten van artsen, beamen ze dat. Natuurlijk gaat het in de behandelkamer niet alleen over de machine die het lichaam zou zijn. De woorden die patiënten en zorgverleners en passant gebruiken om de lichamelijkheid te beschrijven moeten we naar boven halen. Daarmee wil ik een vocabulaire van lichamelijkheid ontwikkelen dat bruikbaar is voor medische professionals."'

ℱ ♠ ℱ ❧ ℱ

Dag van de Filosofie 2017 - 8 april

 • Dag van de Filosofie 2017, Rust & Onrust  - zaterdag 8 april 2017 - (IA)

 • In Theater Cinecitta, 13.00h (Te vinden met een zoekmachine. Links zetten naar 1984-zombies doe ik liever niet.)

 • Paradox Een deel van het programma vindt plaats in muziekpodium Paradox, vanaf 13:30h - (IA)

 • Big Brother Alarm Waarschuwing voor Big Data Brother Cinecitta. In de Ristobar en Cinecitta "kunt u uitsluitend met pin of contactloos betalen". Boycot Cinecitta daarom zoveel als je maar kunt. En betaal contant. Fuck 1984.

  Sommigen achter de bar reageerden vervelend en arrogant toen ik er na de film op stond mijn bestelling van 3 koffies contant te betalen. De dienstdoende etterbak beet me toe: 'Dat kan dan alléén gepast!' - met een air van: 'Jij bent achterlijk, ouwe lul, niet Wij, de hippe, moderne, apolitieke digislaafjes.' Mijn oorlogjes heb ik die avond driemaal gewonnen door voor mijn tafeltje driemaal 3 koffies te halen en (gewapend met briefjes van 5 en ter plekke ingezameld muntgeld) telkens precies gepast te betalen. De zojuist bedoelde pusbak heb ik toegevoegd dat ik elders altijd een ruime fooi geef. Elders.

 • Op Twitter: @DagvdFilosofie - @Paradox_Tilburg

 • Op Facebook: dagvandefilosofie - ParadoxTilburg - Sapientia Ludenda

 • Nog een agenda van deze dag. Zie, nee, zag voor een https://www.maandvandefilosofie.nl/agenda/2017/3/29/dag-van-de-filosofie-2017-rust-onrust uitgebreid Tilburgs programma ook de website van maandvandefilosofie.nl.

  [Nakomer] Nou nee, die pagina heeft 'iemand' 'gewoon' weggegooid, zonder de moeite te nemen een doorverwijzing (met een redirect oftewel 'een 301') te maken. De pagina is nog wel beschikbaar op de/het onvolprezen Internet Archive.

 • Univers Op de valreep heeft ook Yannick Maas (@YannickMaas) 'n korte aankondiging geplaatst: "Rust en Onrust" tijdens Dag van de Filosofie in de Univers.

 ♯ ¿ ⁃

♯ ♯ ♯

 Met de validator van W3C kun je deze pagina checken op html, paginastructuur en de textual alternatives bij afbeeldingen die al direct geladen worden.