filosofie
nieuws
agenda
events
clubs


Filosofie ♣ nieuws – evenementen – events

nieuws

woensdag 22 november 2017 | #geest #lichaam #gezondheidszorg #JennySlatman #UvT #oratie

De geest voorbij: geesteswetenschappelijke reflecties op gezondheidszorg

Oratie Jenny Slatman – vrijdag 24 november 2017

Jenny Slatman: begrip ‘geest’ in gezondheidszorg niet adequaat, en verwarrend

In het taalgebruik van alledag, maar vooral in de gezondheidszorg, lijkt een mens te bestaan uit een lichaam en een geest. Dit van oorsprong filosofische onderscheid neemt men in de medische wetenschap nogal letterlijk. Onverklaarbare klachten heten dan psychisch – psychologisering noemen we zo'n benadering. Bij neurologisering gaat men ervan uit dat een disbalans in de hersenen de klachten veroorzaakt. Hoogleraar medical humanities Jenny Slatman stelt in haar oratie op vrijdag 24 november dat beide verklaringsmodellen dikwijls niet adequaat zijn. Ze hanteren een te beperkte opvatting van lichaam en lichamelijkheid. Als het aan haar ligt, wordt het begrip ‘geest’ in de gezondheidszorg geschrapt. (Zie verder het artikel van Janine Budding op medicalfacts.nl.) Professor Slatman spreekt haar rede aanstaande vrijdag om 16.16 uur uit in de aula van de UvT.

Een 'case' op nwo.nl (zie ook NWO) geeft meer achtergronden in Onorthodoxe weg naar topwetenschap, een interviewachtig, lezenswaardig stuk door [weet ik niet] over Slatmans loopbaan in onder andere het onderwijs, over het cartesiaans dualisme en het effect daarvan op het medisch denken en handelen, en daarmee op de gezondheidszorg. Onderaan vind je een verwijzing naar de site van het NICA voor de officiële uitnodiging voor de oratie van Slatman, vrijdagmiddag. Eigen toga meebrengen graag en "prof.dr" schrijft men bij het NICA bij voorkeur (of wegens ruimtegebrek) zonder spatie. Jenny Slatman is actief op Twitter: @JSlatman.

[naschrift, do. 2017-11-23]  Op Trouw.nl vond ik vandaag "Wat doet hardlopen met lichaam en geest? De filosoof rent een rondje mee", door Willem Schoonen (@willemschoonen), 2017-11-11.
Als taaldier vond ik het volgende fragment interessant; het riep ook herinneringen op aan mijn eigen, soms onbevredigende, gesprekken met mijn huisarts. '"Het is veel belangrijker dat we de woorden vinden om die lichamelijke ervaringen tijdens het lopen te beschrijven." […] Die woorden kun je vinden in de zorgpraktijk, is Slatmans overtuiging, want natuurlijk gaat het in de gesprekken tussen artsen en patiënten over veel meer dan een chemische onbalans in de hersenen. "Als ik hierover spreek op bijeenkomsten van artsen, beamen ze dat. Natuurlijk gaat het in de behandelkamer niet alleen over de machine die het lichaam zou zijn. De woorden die patiënten en zorgverleners en passant gebruiken om de lichamelijkheid te beschrijven moeten we naar boven halen. Daarmee wil ik een vocabulaire van lichamelijkheid ontwikkelen dat bruikbaar is voor medische professionals."'

HOVO Brabant

Cursussen voor krasse knarren metzonder krakend kraakbeen

HOVO verwijdert na afloop van een blok cursussen de info daarover. Daarom hier geen samenvattingen meer. Een abo nemen op de HOVO-nieuwsbrief lijkt me de beste oplossing.

Hieronder zal ik voortaan bijhouden welke nieuwsbrieven HOVO heeft uitgegeven. Zo gauw (mij) blijkt dat zo'n nieuwsbrief 'het niet meer doet', gooi ik de link weg. Een vevangend exemplaar kopiëren met de WayBackMachine en zo in het Internet Archive plaatsen, zou tof zijn, maar MailChimp staat het jammer genoeg niet toe. De robots.txt van mailchi.mp is alleen gastvrij voor Twitterbot en 'facebookexternalhit' – alle andere user-agents moeten opzouten, zoals je kunt lezen. [2017-11-30]

HOVO-nieuwsbrieven

 1. Dinsdag 18 juli 2017 kwam op mijn schattige harbeidbak binnen: HOVO Brabant, nieuwsbrief juli 2017.

 2. HOVO-nieuwsbrief dinsdag 15 augustus 2017: HOVO Brabant, nieuwsbrief augustus 2017.

 3. Op dinsdag 29 augustus 2017 is verschenen HOVO Brabant, nieuwsbrief september 2017. Met daarin de onderwerpen: Spinoza, quantummechanica, internationaal recht en klassieke muziek. Uiteraard ook een link naar het huidige cursusaanbod.

 4. Op donderdag 12 oktober 2017 is verschenen HOVO Brabant, nieuwsbrief oktober 2017. Met daarin: Wetenschap en vooruitgang, Sebastian Bach, Kosmos en Korstmos (j/k), en 'Spinoza en het actuele debat'. Dat 'actuele debat' blijkt bij nadere lezing over de vrije wil te gaan. Uiteraard staat er ook een verwijzing naar het actuele cursusaanbod in Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg.

  Het schilderij dat onderaan de nieuwsbrief is misbruikt als illustratie heeft als het ware het onderschrift "Voorproefje winteracademie 2018". De afbeelding is een gehalveerd meesterwerk van Jan Mankes. Het is in bezit van Museum Arnhem en heet Woudsterweg bij Oranjewoud. Het is uit 1912.

 5. Donderdag 16 november 2017 – nieuwe nieuwsbrief van de HOVO Brabant, nieuwsbrief november 2017. Het programma heet 'Winteracademie'. Misschien dat daarom iemand dacht de nieuwsbrief te moeten verluchtigen met obscene kerstkaarsen & -ballen en zelfs -boomtakjes. Hoogtijd dat die hypocriete Hollandsche Traditie weer wijd weg waait. Er is al meer dan genoeg kitsch, nep & camp op de aardkloot.

  Op 8 januari 2018 begint de cursus van Max Andela: 'Geschiedenis van Syrië en Irak', een onderwerp waarover men in "het Westen" niet genoeg kan weten.

  (Bijna iedereen 'hier' is immers tot op zekere hoogte medeplichtig aan de vernietiging van het gebied dat ooit Mesopotamië was: het tweestromenland, dat het schrift voortbracht, het Assyrische Rijk en de hele mikmak. Waarom ik 'medeplichtig' schrijf? Omdat jij noch ik hebben voorkomen dat Onze Gave Beschaafde en Democratisch Gekozen Leiders meededen en nog steeds meedoen aan het rücksichtslos platbombarderen en planmatig laten desintegreren van het Midden-Oosten. Wat er in de grond zit, is voor en dus van de westerse mega-concerns. ("Van ons", zeggen we, als medeplichtigen.) De controle over de (energie)bronnen op wereldschaal hoort kennelijk zonder enige twijfel, laat staan tegenspraak in handen te zijn van het American Empire. [HB])

  Ja, dat was een persoonlijke ontboezeming van mij. Lees natuurlijk ook de beschrijving van de cursus op hovobrabant.nl

 6. Zaterdag 8 december 2017, 08.48hnieuwsbrief december 2017, HOVO Brabant Seniorenacademie. In het kort: kerstborrel op 15 december – 8 & 9 januari 2017: cursus 'Syrië en Irak' door Max Andela (inschrijven kan nog, althans op het zojuist genoemde tijdstip) – op 9 en 16 januari 2018 bespreekt gedragsbioloog Jan van Hooff de evolutie, zelfs die van Homo sapiens naar Homo deus – tot slot Evert Jan Ouweneel, die op 10 januari 2018 eveneens een paar mensensoorten behandelt.

 7. Dinsdag 19 december 2017, 09.49hHOVO Brabant extra nieuwsbrief december 2017. In het kort: gesloten van 25 december tot en met 1 januari – 17 & 18 januari 2018: 'Hart en ziel van Rusland', cursus door Peter van Nunen over de eerste steden Kiev en Vladimir en het dorp Moskou – 'Carel Willink en tijdgenoten', cursus door Jana Waarts 15 januari 2018 – 22 januari 2018: Geschiedenis van de natuurwetenschappen, Peter van Well.

  In Einhoven: kunst en engagement (Jenneke Lambert), de filosofie en de kunsten (Nelleke Canters), Nietzsche (Arnold Ziegelaar).

 8. Vrijdag 5 januari 2018, 14.03hHOVO Brabant nieuwsbrief januari 2018. Inhoud in het kort.
  Vanaf woensdag 31 januari 2018: 'Kijken naar kunst en cultuur', een cursus door Jana Waarts over het modernisme. Onder meer: expressionisme, Egon Schiele, Bauhaus, Amsterdamse School, Kandinsky. (Net als in die van oktober, worden in deze nieuwsbrief schilderijen doormidden gesneden ter versiering. Zélfs Lyrisches van Wassily Kandinsky.) Vervolgens realisme, magisch-realisme.
  Op dinsdag 30 januari start de cursus 'Brein, gevoel en emotie' door Kees Brunia;
  op 2 februari begint Johan Hendriks zijn cursus over componist Friedrich Hollaender (1896-1976);
  op maandag 22 januari begint 'Wagner en zijn opera's IV', een cursus door Leo den Oudsten.
  De 4 hiervoor genoemde cursussen worden gegeven in Tilburg. Maar nummer 5, de interessantste, is in Eindhoven en begint op maandag 22 januari. Hij heet Die heerlijke Afrikaanse taart en wordt verzorgd door door Peter Burgers.

  "Deze cursus brengt u naar de oevers van de Nijl en de Congo, twee van 's werelds langste en machtigste rivieren. Officieren van keizer Nero, Diogo Cão en Vasco da Gama, Burton en Speke, Livingstone en Stanley, Brazza en Marchand, koning Leopold II en Bismarck, Hobson en Lenin, Conrad en Mr. Kurtz zullen onze gidsen zijn. Uitbuiting, genocide, racisme, politieke berekening en pure hebzucht leiden rechtstreeks naar het duistere hart van de mens: 'The horror! The horror!'" — zo luidt de laatste alinea van de beschrijving van Die heerlijke Afrikaanse taart op de HOVO-site.

  De wreed vette woorden hierboven hebben betrekking op Joseph Conrad én op zijn roman Heart of Darkness (1899). En dus op nog veel meer, bijvoorbeeld op Apocalypse Now van Francis Ford Coppola, en op Phantom SS16 van Fiona Banner in Museum De Pont in 2017.

  De cursus van Peter Burgers betreft het tijdvak van het Modern Imperialisme (1870-1918), een periode waaraan niet genoeg aandacht besteed kan worden, want de wereldgeschiedenis, inclusief de meeste 'actualiteiten' elke dag in de krant of op sociale media, is niet te vatten zonder te weten wat de toenmalige Europese regimes hebben uitgespookt buiten hun eigen, o zo heilige grenzen.

 9. Op de site van HOVO Brabant vind je altijd een volledig overzicht van het actuele aanbod aan cursussen in Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. Met alle mogelijke info, die je ook nog eens naar wens kunt filteren.


ℱ ♠ ℱ ❧ ℱ

Dag van de Filosofie

2018 — een aankondiging alvast — 2018


Privacy-alarm – bij Cinecitta heeft men '1984' van Orwell niet als waarschuwing opgevat, maar als handleiding en doel. Einddoel, kun je wel zeggen. Je kunt er niet anoniem/contant betalen - niet eens voor een bak koffie. Tweewerf bah.

ℱ ♠ ℱ ❧ ℱ

Dag van de Filosofie 2017 – 8 april

 • Dag van de Filosofie 2017, Rust & Onrust  – zaterdag 8 april 2017

 • In Theater Cinecitta, 13.00h (Te vinden met een zoekmachine. Geen link hier.)

 • Paradox Een deel van het programma vindt plaats in muziekpodium Paradox, vanaf 13:30h

 • Big Brother Alarm Waarschuwing voor Big Data Brother Cinecitta. In de Ristobar en Cinecitta "kunt u uitsluitend met pin of contactloos betalen". Boycot Cinecitta daarom zoveel als je maar kunt. En betaal contant. Fuck 1984.

  Sommigen achter de bar reageerden vervelend en arrogant toen ik er na de film op stond mijn bestelling van 3 koffies contant te betalen. De dienstdoende etterbak beet me toe: 'Dat kan dan alléén gepast!' met een air van: 'Jij bent achterlijk, ouwe lul, niet Wij, de hippe, moderne, apolitieke digislaafjes'. Mijn oorlogjes heb ik die avond driemaal gewonnen door voor mijn tafeltje driemaal 3 koffies te halen en (gewapend met briefjes van 5 en terplekke ingezameld muntgeld) telkens precies gepast te betalen. De pusbak heb ik toegevoegd dat ik elders altijd een ruime fooi geef. Elders.

 • Op Twitter: @DagvdFilosofie@Paradox_Tilburg

 • Op Facebook: dagvandefilosofieParadoxTilburgSapientia LudendaSimone Rops, maar pas op, misschien was dat niet Simone's account, en is de volgende dat wel: Simone Rops. (Dat ik dat niet weet, ligt aan Voorzitter, Bestuurder en Grote Roergangster van de Tilburgse filosofenclub Sapientia Ludenda en Übergöttin des Universums Simone Rops.)

 • Nog een agenda van deze dag. Zie voor een uitgebreid Tilburgs programma ook de website met onwijs veel vette fouten van maandvandefilosofie.nl.

 • Univers Op de valreep heeft ook Yannick Maas (@YannickMaas) 'n korte aankondiging geplaatst: "Rust en Onrust" tijdens Dag van de Filosofie in de Univers.


Verenigingen – clubs – agenda's

Sapientia Ludenda

Bestuur Sapi, Tilburg, UvT

Sapi-bestuur
met minivoorzitter

Sapientia Ludenda  – 'De wijsheid die spelen moet'

Sapi is de studievereniging van de opleiding Wijsbegeerte aan de Universiteit van Tilburg

De leden van het bestuur komen op de foto niet helemaal uit de verf, voorzichtig uitgedrukt. Vooral de voorzitter ziet er niet uit – voor zover überhaupt zichtbaar.


[juni 2017] Eindelijk een andere foto.
Maar is Zij erop vooruitgegaan? Mwah…
Haar ware gezicht toont de voorzitter node.


Herfsttijloos voor Rops

Herfsttijloos, Tilburg-West