filosofie
nieuws
HOVO
Sapi
Tilburg


Filosofie ♣ nieuws - evenementen - DvdF - Sapi

nieuws - blogsels


ℱ ♠ ℱ ❧ ℱ

Dag van de Filosofie - 2018 - DvdF

Zaterdag 28 april 2018 ⟶ Gent

Zaterdag 21 april 2018 ⟶ Tilburg

Dag vd Filosofie 2018Logo DvdF 2018, Tilburg


De DvdF en… de DvdF

De getoonde twee tweets betreffen de DvdF in Tilburg in Noord-Brabant, een zuidelijke provincie van de Europese landstreek 'Nederland'. De andere DvdF van 2018 vindt plaats in Gent, de hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen van de Europese regio 'Bels'  :).

DvdF in Gent

Over de DvdF in Gent vind je alvast (het is nu 20180202) wat op Dag van de Filosofie 2018.

DvdF in Tilburg

Op de website van de hogeschool (Hogeschoollaan, Tilburg-West) staat info over de Dag van de Filosofie zoals die in Tilburg zal plaatshebben. Ja, sorry hoor, ook in het openbaar ga ik dat ding maar weer gewoon 'hogeschool' noemen, af en toe. (Rond 1970 deed ik een beetje sociologie 'op de hogeschool', zoals dat werd gezegd in Stilburg en omstreken.) Mijn balsturigheid is van de weeromstuit. Telkens weer dat achterlijke mengsel van Nederlands en Engels (vaak heeft een pagina van tilburguniversity.edu een amazing en imposant klinkende Engelse title, maar is de tekst grotendeels Nederlands). Het stemt (mij althans) niet bijzonder gay.

Peter Gay

Peter Gay (1923-2015) was een historicus. In 1939 vluchtte Gay uit Duitsland voor de nazi's (de ideologische voorouders van PVV en FvD en dat soort misdadigers) naar de VS, kwam daar pas in 1941 aan en veranderde in 1946 zijn naam in Gay. Eerst heette hij - inderdaad, goed! 10 boluspunten voor U, lieve lezerd! - Fröhlich. Dat is keigrappig [scriptie, pdf, 219 KiB].

Mollerinstituut

Met de boeken en onderzoeken van Gay ben ik in aanraking gekomen op het Moller. Na mijn sociologische uitspattingen in gebouw A van de hogeschool, voornamelijk op de vloertegels, ben ik in 1973 zomaar 2 km oostelijker gaan studeren. Dat was op het Mollerinstituut, een Nieuwe Lerarenopleiding (afko: NLO) gehuisvest in een enorme verzameling 'noodgebouwen' tussen de Sportweg en de Cobbenhagenlaan, en ten westen van het belastingkantoorgebouw en ten oosten van de hts. (Nu is er gras, een 'zitje' en een beeldhouwwerk van Hans Claessen.) [foto, lullo]

Hoewel de meesten vanaf de Cobbenhagenlaan naar binnen gingen, was het officiële adres Sportweg 10. (In een Universartikeltje van 17 januari 2018 las ik overigens dat er in het belastingkantoorgebouw onder meer studentenkoten komen.) Ik deed er geschiedenis en Nederlands, een gans te gekke combi.

Deuk?

Peter Gay was mentaliteitshistoricus. Op het Moller heb ik toen veel over Gay gelezen, en ván hem: "The Enlightenment: An Interpretation: The Rise of Modern Paganism, 1966" (Heruitgegeven in 1995. In 1995 gebeurden er dus ook toffe dingen!) Om terug te komen op Gay's naamsverandering: klok & lozzie dienende zoek ik eens uit wat hij 'achteraf' zelf vond van die naamswijziging van Fröhlich in Gay, toen hij er als mentaliteitshistoricus in de jaren 70 achter kwam dat het woord 'gay' een vrolijke semantische ontwikkeling had ondergaan, een die hij in 1946 onmogelijk heeft kunnen voorzien. Misschien was Peter een keivrolijke vent, en heeft hij gewoon in een deuk gelegen - neen… voor zo'n deuk was die betekenisverandering natuurlijk te geleidelijk gegaan. (Het is wel een aantrekkelijk idee, jarenlang in een geleidelijke deuk liggen.)

DvdF

Je zus Kristoes Henricus Baken, het ging toch over de Dag van de Filosofie, de DvdF? (Laten we de afko DvdF jatten van de Dag van de fysiovogels! Ja, dat lijkt me wreed. Doe je mee, T?) O ja. Het thema van de DvdF is dat van de Maand van de Filosofie, en dat is in 2018 "De verbeelding aan de macht", een impliciete verwijzing naar de jaren 60 en de Meirevolte en Parijs '68, etc. Maar om te beweren dat 'de verbeelding aan de macht' de 'leus van deze revolte' was, is gezwets. Neen, een leugen. De tekst vervolgt met "Daaropvolgend is Tilburg University ook een aantal dagen bezet geweest door een groep studenten die pleitten voor meer inspraak en democratisering van het beleid van de toen erg katholieke instelling. Zij doopten Tilburg University zelfs om tot 'Karl Marx Universiteit' door het groot op de muur te schilderen van het Cobbenhagen gebouw." Wat die laatste spatie daar doet, is een raadsel. Het eerste woord, 'daaropvolgend', is onopvallend liegen, want het kan hier niks anders betekenen dan: een jaar later, in 1969. Op de pagina in kwestie wordt verder Gebouw A verkeerd gespeld en over de Parijse arbeiders van Mei '68 wordt met geen woord gerept. Laat staan gerapt. [IA]

Het is kortom een staaltje neoliberale geschiedvervalsing van heb ik You there. Als je het hippe motto van de huidige UvT - Understanding Society - serieus neemt, oriënteer je dan wat breder.

Bijvoorbeeld in het genoemde boek '1969 - Opstand in het Zuiden' van Godfroy et al. Neem geen genoegen met bourgeois gezever dat (moedwillig?) de feiten verdraait of negeert en de rol van de arbeiderklasse verzwijgt. En lees behalve Bakoenin, ook Marx: "De armoede van de filosofie" (ik heb het bijna [weer] uit; je kunt het zo meenemen - bonk ff op het raam, want de bel is kapot - ja, nog steeds).

"Over heel Frankrijk bezetten studenten de universiteiten en arbeiders de fabrieken. Arbeiders- en studentencomité’s springen als paddestoelen uit de grond. Op 16 mei zijn 50 fabrieken bezet door arbeiders. Op 18 mei kent Frankrijk 2 miljoen stakers, op 23 mei zijn dat er ruim 10 miljoen." Pyt van der Galiën, "13 mei 1968: de verbeelding aan de macht in Parijs."

En dat de KHT een "erg katholieke instelling" was, is een wel extreem infantiele samenvatting van: burgerlijk, kleinburgerlijk, autoritair en ondemocratisch propagandabolwerk van de kapitalistische heersende klasse. Waarschijnlijk hing in Gebouw A hier en daar best een Tinus aan de rekstok, maar om nou te doen alsof de studenten in opstand kwamen omdat de KHT 'erg katholiek' was, is simplistische lulkoek. Knob cheese, say but.

Vet boek over 1969

Even tussendoor: over de échte promotie van hogeschool tot universiteit lees je in de turf "1969 - Opstand in het Zuiden" door Frans Godfroy, Paul Kuipers en en Rob Vermijs, Utrecht 2013. (560 pp. ISBN 9789086841004, met pal vooraan (p. 1 en p. 3) 2x de zetfout "Opstand in Zuiden" - sund is dat!)

In 1968 heette de KHT "KHT"

O ja, en dan dees nog, zootje geschiedvervalsers. Dat "ook Tilburg University bezet is geweest" en dat "Tilburg University zelfs" (zélfs? WTF? Het had Michael Bakoenin Universiteit moeten zijn!) "omgedoopt werd tot Karl Marx Universiteit" — a-historischer, onwetenschappelijker kan het niet. Die hogeschool heette geen University, maar "Katholieke Hogeschool Tilburg" ("Economische" was er in 1963 tussenuit gehaald. Een minuutje Wikipedia volstaat.)

Wat is er trouwens zo tof aan dat university? Elke kleuterschool probeert via een sluiproute het predicaat 'universiteit' te bemachtigen. Want dat is reclametechnisch keivette shit. En… het lukt ze! De ene na de andere hogeschool (sommige hebben het niveau van een fucking kleuterschool, weet ik uit de inmiddels bijna 2000 scripties die ik heb nagekeken op Nederlands) gaat zich doodleuk university noemen.

Gradually to a fait accompli

Eerst voorzichtig aan. Omzichtig en behoedzaam beginnen in de contacten met scholen buiten de streek "Nederland", dan een stapje verder met een Engelstalig (nou ja, 'sort of') gedeelte van de schoolwebsite en hatsiekiedee, we zijn een university. Men hoeft geen professioneel profeet te wezen om nu al te weten dat er op den duur geen hogescholen meer zullen zijn in NL. No, just universities. Hoera! Dat is zó fijn! Iedereen blij! Behalve dan degenen die er in de praktijk achter komen dat ze voor de gek zijn gehouden. Door een of andere kleuterschool, pardon, Toddler University, waarvan de 'afgestudeerden' helemaal geen wetenschappers blijken te zijn.

[naschrift 27 januari 2018] Nadat ik bovenstaande had getikt, ging ik ff een AH-erlebnis beleven wegens leeftocht bekant uitgeput. Mijn inkt was dus nog niet droog of een billboardbedrijf had langs de Cobbenhagenlaan al fel verlichte illustraties geplaatst voor bij mijn university-gemopper. Kijk hoe ik zonder te hoeven wenken op mijn wenken werd bediend: De donkereglazenzonnebril van nepmuts De Bruijn

De creatie van een campus [teiltje!]

Weer thuis na die eigenlijk best saaie aha-erlebnis zocht ik natuurlijk die verrekte HNTV-school op, en ja hoor: het loopt allemaal gesmeerd! Breda Vandaag schrijft op 1 november 2017: NHTV schrapt NHTV [etc]. [IA] De nieuwe naam is 'Breda University of Applied Sciences' I kid you not. Ik beken dat ik bij de woorden 'de creatie van een campus' ben gestopt. Ik had het mentaal al moeilijk zat door de zwakzinnige zever van de geciteerde bestuursvoorzitter Hein van Oorschot ('we hadden benoemd aan de slag te gaan' Welluk? Nou, doe dan maar liever Engels doen!), maar van zowel 'creatie' als 'campus' moest ik ook nog eens vreselijk vies vomeren. Bijkans.

En de Staat? Die gaat alleen nog over surveillance

Als dus de Staat niet ingrijpt, heeft over een tijdje iedereen het over 'Breda University'. [punt] Ja, púnt, want de rest van de naam is alleen bedoeld voor bovenaan het briefpapier wanneer er 'een schrijven' naar Den Haag moet. (Ik vermoed trouwens dat Van Oorschot z'n uiterste best zal doen om de toevoeging 'of applied sciences' zo onzichtbaar mogelijk te maken. Al op 29 augustus 2016 maakte hij namelijk in 'BN De Stem' duidelijk dat hij er behoorlijk van baalde, van dat 'applied' dus, een irritante ontsiering van zijn fucking fantastic university.

Briljante argumenten

's Anderendaags kwam in 'De Stem' ook woordvoerder Maaike Dukker illustreren dat het helemaal nergens anders over gaat dan pr, reclame en cool doen. Bij gebrek aan valide argumenten beweert ze dat men in het 'buitenland' vaak denkt dat NHTV een tv-station is. Wat érg! Daaraan moet iets gebeuren, zo kan het niet langer. Wat een argument. Verder: "Ik meen dat er in de wereld wel twintig organisaties zijn met de afkorting NHTV." Hahaha. Ja, dat is ook al zó vréselijk! Maar eh… hoezo 'ik meen'? Klinkt niet erg overtuigend. En wat zijn 'organisaties' deze keer? Frietkoten ook, vermoed ik. Op universities (Engelse spelling, ook van het meervoud, want 'university' is geen Nederlands: het heeft de vette Dikke Van Dale [de online Dikke, dus die van vandaag] nog niet gehaald) onderzoekt men zoiets, en kan men het precieze aantal noemen.

[Nakomer - 20180215] In België probeert de Staat nu toch wat te redden van de betekenis en dus van het nut van begrippen als hogeschool, universiteit, master en doctoraal. In De Morgen van vandaag: "Peeters pakt nepuniversiteiten aan: onderzoek naar 81 instellingen". (IA) Citaat:

"De meest voorkomende inbreuk is dat een onderwijsinstelling onterecht de indruk wekt dat ze erkend is als universiteit of hogeschool of dat ze bachelor-, master- of doctoraatsdiploma's kan uitreiken. Er werden 46 waarschuwingen uitgeschreven en 10 processen-verbaal overgemaakt aan het parket. Negen onderwijsinstellingen hebben hun activiteiten stopgezet na het onderzoek en twee websites werden ontoegankelijk gemaakt."

[Mijn gemopper over universities heeft verrekte weinig van doen met 1968 en 1969. Ik zal het daarom zo gauw mogelijk naar onderaan de pagina verhuizen.]

Sapi-nieuws over de DvdF

Een bericht op Facebook van de Sapi's:

DvdF - info bij Sapi op FB (Dit is een link naar de "mobiele" versie of iets dergelijks. Dat moet ik nog verbeteren, denk ik.)

Helaas is de tekst dezelfde als die op de al genoemde pagina van de UvT-site. Bijgevolg met precies dezelfde kolder en geschiedvervalsing.

Capitalism as religion

Luigino Bruni (LUMSA, Rome)

Op de site van Sapientia Ludenda zelf heb ik het bericht niet gezien, maar wel op het corporate surveillance ding genaamd Facebook: Capitalism as religion, een lezing door Luigino Bruni in het Dantegebouw (DZ 5), donderdag 22 februari 2018, 19:45h

Privacy-alarm — bij Cinecitta heeft men '1984' van Orwell niet als waarschuwing opgevat, maar als handleiding en doel. Einddoel, kun je zonder enige overdrijving wel zeggen. Je kunt er niet contant betalen - niet eens voor een bak koffie. Tweewerf bah!

Tweewerf moet in de Van Dale! Help mee! Teken ergens een petitie!  :)
In het Tilburgs & Gils & Gools & Gimmerts is 2x bah zat, en juist bruikbaarder, want krachtiger: tweemaal bah werkt ijzersterk als pejoratieve kreet.

Kijk maar:

Bah bah!  :)

Ik twijfel nog steeds. Misschien is het beoogde effect - diep misprijzen - sterker zonder het uitroepteken. Wat vind jij ervan, Thaleia? Driewerf bah - dus 'bah, bah, bah' - is daarentegen infantiele prietpraat van de zwakzinnige zeikwijven & badmutsen van de libellenclub. Ja, ik ben nogal vies wat bah betreft. Vies in de betekenis van kieskeurig - zoals in 'vieze varkens worden niet vet'.


ℱ ♠ ℱ ❧ ℱ

HOVO Brabant

Cursussen voor krasse knarren metzonder krakend kraakbeen

Hoger Onderwijs Voor Opoes en -pas

HOVO verwijdert na afloop van een blok cursussen de info die erover op zijn website stond. Daarom maak ik hier geen samenvattingen meer. Een abo nemen op de HOVO-nieuwsbrief lijkt me de beste oplossing.

Hieronder houd ik voortaan bij welke nieuwsbrieven HOVO Brabant heeft doen uitgaan (en vooralsnog handhaaft). Zo gauw ik zie dat zo'n nieuwsbrief 'het niet meer doet', gooi ik de link weg. Een vervangend exemplaar kopiëren met de WayBackMachine en daarmee in het Internet Archive plaatsen, zou tof zijn, maar MailChimp (de aap die de nieuwsbrief rondbrengt) staat het jammer genoeg niet toe. Kijk, de robots.txt van mailchi.mp is alleen gastvrij voor Twitterbot en 'facebookexternalhit' - alle andere user-agents moeten opzouten, zoals je zag [2017-11-30].

HOVO-nieuwsbrieven

 1. Dinsdag 18 juli 2017 kwam op mijn schattige Linuxbak harbeidbak binnen: HOVO Brabant, nieuwsbrief juli 2017.

 2. HOVO-nieuwsbrief dinsdag 15 augustus 2017: HOVO Brabant, nieuwsbrief augustus 2017.

 3. Op dinsdag 29 augustus 2017 is verschenen HOVO Brabant, nieuwsbrief september 2017. Met daarin de onderwerpen: #Spinoza, quantummechanica, internationaal recht en klassieke muziek. Uiteraard ook een link naar het huidige cursusaanbod.

 4. Op donderdag 12 oktober 2017 is verschenen HOVO Brabant, nieuwsbrief oktober 2017. Met daarin: Wetenschap en vooruitgang, Sebastian Bach, Kosmos en Korstmos (j/k), en 'Spinoza en het actuele debat'. Dat 'actuele debat' blijkt bij nadere lezing over de vrije wil te gaan. Uiteraard staat er ook een verwijzing naar het actuele cursusaanbod in Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg.

  Het schilderij dat onderaan de nieuwsbrief is misbruikt als illustratie heeft als het ware het onderschrift "Voorproefje winteracademie 2018". De afbeelding is een gehalveerd meesterwerk van Jan Mankes. Het is in bezit van Museum Arnhem en heet Woudsterweg bij Oranjewoud. Het is uit 1912.

 5. Donderdag 16 november 2017 – nieuwe nieuwsbrief van de HOVO Brabant, nieuwsbrief november 2017. Het programma heet 'Winteracademie'. Misschien dat daarom iemand dacht de nieuwsbrief te moeten verluchtigen met obscene kerstkaarsen & -ballen en zelfs -boomtakjes. Hoogtijd dat die hypocriete Hollandsche Traditie weer wijd weg waait. Er is al meer dan genoeg kitsch, nep & camp op de aardkloot.

  Op 8 januari 2018 begint de cursus van Max Andela: 'Geschiedenis van Syrië en Irak', een onderwerp waarover men in "het Westen" niet genoeg kan weten.

  (Bijna iedereen 'hier' is immers tot op zekere hoogte medeplichtig aan de vernietiging van het gebied dat ooit Mesopotamië was: het tweestromenland, dat het schrift voortbracht, het Assyrische Rijk en de hele mikmak. Waarom ik 'medeplichtig' schrijf? Omdat jij noch ik hebben voorkomen dat Onze Gave Beschaafde en Democratisch Gekozen Leiders meededen en nog steeds meedoen aan het rücksichtslos platbombarderen en planmatig laten desintegreren van het Midden-Oosten. Wat er in de grond zit, is voor en van de westerse mega-concerns. ("Van ons", zeggen we, als medeplichtigen.) De controle over de (energie)bronnen op wereldschaal hoort kennelijk zonder enige twijfel, laat staan tegenspraak in handen te zijn van het American Empire. [HB])

  Ja, dat was een persoonlijke ontboezeming van mij. Lees natuurlijk ook de beschrijving van de cursus op hovobrabant.nl

 6. Zaterdag 8 december 2017, 08.48hnieuwsbrief december 2017, HOVO Brabant Seniorenacademie. In het kort: kerstborrel op 15 december – 8 & 9 januari 2017: cursus 'Syrië en Irak' door Max Andela (inschrijven kan nog, althans op het zojuist genoemde tijdstip) – op 9 en 16 januari 2018 bespreekt gedragsbioloog Jan van Hooff de evolutie, zelfs die van Homo sapiens naar Homo deus – tot slot Evert Jan Ouweneel, die op 10 januari 2018 eveneens een paar mensensoorten behandelt.

 7. Dinsdag 19 december 2017, 09.49h - HOVO Brabant extra nieuwsbrief december 2017. In het kort: gesloten van 25 december tot en met 1 januari - 17 & 18 januari 2018: 'Hart en ziel van Rusland', cursus door Peter van Nunen over de eerste steden Kiev en Vladimir en het dorp Moskou - 'Carel Willink en tijdgenoten', cursus door Jana Waarts 15 januari 2018 - 22 januari 2018: Geschiedenis van de natuurwetenschappen, Peter van Well.

  In Einhoven: kunst en engagement (Jenneke Lambert), de filosofie en de kunsten (Nelleke Canters), Nietzsche (Arnold Ziegelaar).

 8. Vrijdag 5 januari 2018, 14.03h - HOVO Brabant nieuwsbrief januari 2018. Inhoud in het kort.
  Vanaf woensdag 31 januari 2018: 'Kijken naar kunst en cultuur', een cursus door Jana Waarts over het modernisme. Onder meer: expressionisme, Egon Schiele, Bauhaus, Amsterdamse School, Kandinsky. (Net als in die van oktober, worden in deze nieuwsbrief schilderijen doormidden gesneden ter versiering. Zélfs Lyrisches van Wassily Kandinsky.) Vervolgens realisme, magisch-realisme.
  Op dinsdag 30 januari start de cursus 'Brein, gevoel en emotie' door Kees Brunia;
  op 2 februari begint Johan Hendriks zijn cursus over componist Friedrich Hollaender (1896-1976);
  op maandag 22 januari begint 'Wagner en zijn opera's IV', een cursus door Leo den Oudsten.
  De 4 hiervoor genoemde cursussen worden gegeven in Tilburg. Maar nummer 5, de interessantste, is in Eindhoven en begint op maandag 22 januari. Hij heet Die heerlijke Afrikaanse taart en wordt verzorgd door door Peter Burgers.

  "Deze cursus brengt u naar de oevers van de Nijl en de Congo, twee van 's werelds langste en machtigste rivieren. Officieren van keizer Nero, Diogo Cão en Vasco da Gama, Burton en Speke, Livingstone en Stanley, Brazza en Marchand, koning Leopold II en Bismarck, Hobson en Lenin, Conrad en Mr. Kurtz zullen onze gidsen zijn. Uitbuiting, genocide, racisme, politieke berekening en pure hebzucht leiden rechtstreeks naar het duistere hart van de mens: 'The horror! The horror!'" - zo luidt de laatste alinea van de beschrijving van Die heerlijke Afrikaanse taart op de HOVO-site.

  De wreed vette woorden hierboven hebben betrekking op Joseph Conrad én op zijn roman Heart of Darkness (1899). En dus op nog veel meer, bijvoorbeeld op Apocalypse Now van Francis Ford Coppola, en op Phantom SS16 van Fiona Banner in Museum De Pont in 2017.

  De cursus van Peter Burgers betreft het tijdvak van het Modern Imperialisme (1870-1918), een periode waaraan niet genoeg aandacht besteed kan worden, want de wereldgeschiedenis, inclusief de meeste 'actualiteiten' elke dag in de krant of op sociale media, is niet te vatten zonder te weten wat de toenmalige Europese regimes hebben uitgespookt buiten hun eigen, o zo heilige grenzen.

 9. Dinsdag 23 januari 2018, 12.02u - HOVO Brabant, Extra nieuwsbrief januari 2018. Inhoud in het kort.
  Naar een nieuw humanisme? - cursus door Wim Lintsen, vanaf maandag 19 februari 2018, Tilburg | #humanisme #ethiek #filosofie
  Immunologie, cursus door Ruud Licht, start: donderdag 8 maart 2018, Tilburg | #biologie #natuurwetenschappen #immunologie
  Fotografie en beeldende kunst, door Rik Suermondt. Begin cursus: vrijdag 23 februari 2018, Tilburg | #BeeldendeKunst #fotografie
  Infrastructuur in het Romeinse Rijk, cursus door Cornelis van Tilburg. Start: maandag 19 februari, Eindhoven | #geschiedenis #Romeinen #infrastructuur #stadsgeschiedenis #stadshygiëne
  Het vulkanisme als stuwende kracht in het systeem aarde. Cursus door Marcel van Schoor. Vanaf woensdag 7 maart, Eindhoven | #vulkanisme #geologie #natuurwetenschappen
  De piano-etude, van oefening tot kunst. Cursus door Thijs Bonger. Breda, begindatum vrijdag 23 februari 2018 | #muziekgeschiedenis

 10. Op de site van HOVO Brabant vind je altijd een volledig overzicht van het actuele aanbod aan cursussen in Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. Met alle mogelijke info, die je ook nog eens naar wens kunt filteren.


woensdag 22 november 2017 | #geest #lichaam #gezondheidszorg #JennySlatman #UvT #oratie

De geest voorbij: geesteswetenschappelijke reflecties op gezondheidszorg

Oratie Jenny Slatman – vrijdag 24 november 2017

Jenny Slatman: begrip ‘geest’ in gezondheidszorg niet adequaat, en verwarrend

In november 2017 verwees ik voor deze titel maar ook voor het hele artikel waaruit zo meteen een citaat volgt, naar www.medicalfacts.nl/2017/11/21/begrip-geest-in-gezondheidszorg-niet-adequaat-en-verwarrend/. De server die het huisvest, is echter te bar voor woorden. Vaak duurt het wel een minuut (op het web is dat gruwelijk lang) voor een pagina is geladen. Vanmiddag kwam er na 2 minuten ergernis gewoon niks:

[email protected]:~>
date && 
curl --head https://www.medicalfacts.nl/ 
&& date[enter]
[uitvoer:]
di jan 23 16:59:58 CET 2018
HTTP/1.0 504 Gateway Time-out
Cache-Control: no-cache
Connection: close
Content-Type: text/html
[koffies gezet!]
di jan 23 17:01:58 CET 2018
[email protected]:~>

[naschrift, 2018-01-23] Naar medicalfacts.nl zet ik hier dus geen links meer - je kunt natuurlijk altijd het doorgestreepte adres kopiëren en proberen te bezoeken. Dixat is de site wél goed bereikbaar. Oké, terzake weer:

In het taalgebruik van alledag, maar vooral in de gezondheidszorg, lijkt een mens te bestaan uit een lichaam en een geest.

Dit van oorsprong filosofische onderscheid neemt men in de medische wetenschap nogal letterlijk. Onverklaarbare klachten heten dan psychisch - psychologisering noemen we zo'n benadering. Bij neurologisering gaat men ervan uit dat een disbalans in de hersenen de klachten veroorzaakt. Hoogleraar medical humanities Jenny Slatman stelt in haar oratie op vrijdag 24 november dat beide verklaringsmodellen dikwijls niet adequaat zijn. Ze hanteren een te beperkte opvatting van lichaam en lichamelijkheid. Als het aan haar ligt, wordt het begrip ‘geest’ in de gezondheidszorg geschrapt. (Zie verder het artikel van Janine Budding https://www.medicalfacts.nl/2017/11/21/begrip-geest-in-gezondheidszorg-niet-adequaat-en-verwarrend/ van https://www.medicalfacts.nl/author/janine/) Professor Slatman spreekt haar rede aanstaande vrijdag om 16.16 uur uit in de aula van de UvT.

Een 'case' op nwo.nl (zie ook NWO) geeft meer achtergronden in Onorthodoxe weg naar topwetenschap, een lezenswaardig interviewachtig stuk door […?] over Slatmans loopbaan in onder andere het onderwijs, over het cartesiaans dualisme en het effect daarvan op het medisch denken en handelen, en daarmee op de gezondheidszorg. Onderaan vind je een verwijzing naar de site van het NICA voor de officiële uitnodiging voor de oratie van Slatman, vrijdagmiddag. Eigen toga meebrengen graag en "prof.dr" schrijft men bij het NICA bij voorkeur (of wegens ruimtegebrek maar in ieder geval keigek) zonder spatie. Jenny Slatman is actief op Twitter: @JSlatman.

[naschrift, do. 2017-11-23]  Op Trouw.nl vond ik vandaag "Wat doet hardlopen met lichaam en geest? De filosoof rent een rondje mee", door Willem Schoonen (@willemschoonen), 2017-11-11.
Als taaldier vond ik het volgende fragment interessant - ook riep het herinneringen op aan mijn eigen, soms frustrerende gesprekken met mijn huisarts. '"Het is veel belangrijker dat we de woorden vinden om die lichamelijke ervaringen tijdens het lopen te beschrijven." […] Die woorden kun je vinden in de zorgpraktijk, is Slatmans overtuiging, want natuurlijk gaat het in de gesprekken tussen artsen en patiënten over veel meer dan een chemische onbalans in de hersenen. "Als ik hierover spreek op bijeenkomsten van artsen, beamen ze dat. Natuurlijk gaat het in de behandelkamer niet alleen over de machine die het lichaam zou zijn. De woorden die patiënten en zorgverleners en passant gebruiken om de lichamelijkheid te beschrijven moeten we naar boven halen. Daarmee wil ik een vocabulaire van lichamelijkheid ontwikkelen dat bruikbaar is voor medische professionals."'

ℱ ♠ ℱ ❧ ℱ

Dag van de Filosofie 2017 – 8 april

 • Dag van de Filosofie 2017, Rust & Onrust  – zaterdag 8 april 2017

 • In Theater Cinecitta, 13.00h (Te vinden met een zoekmachine. Geen link hier.)

 • Paradox Een deel van het programma vindt plaats in muziekpodium Paradox, vanaf 13:30h

 • Big Brother Alarm Waarschuwing voor Big Data Brother Cinecitta. In de Ristobar en Cinecitta "kunt u uitsluitend met pin of contactloos betalen". Boycot Cinecitta daarom zoveel als je maar kunt. En betaal contant. Fuck 1984.

  Sommigen achter de bar reageerden vervelend en arrogant toen ik er na de film op stond mijn bestelling van 3 koffies contant te betalen. De dienstdoende etterbak beet me toe: 'Dat kan dan alléén gepast!' - met een air van: 'Jij bent achterlijk, ouwe lul, niet Wij, de hippe, moderne, apolitieke digislaafjes.' Mijn oorlogjes heb ik die avond driemaal gewonnen door voor mijn tafeltje driemaal 3 koffies te halen en (gewapend met briefjes van 5 en terplekke ingezameld muntgeld) telkens precies gepast te betalen. De pusbak heb ik toegevoegd dat ik elders altijd een ruime fooi geef. Elders.

 • Op Twitter: @DagvdFilosofie - @Paradox_Tilburg

 • Op Facebook: dagvandefilosofie - ParadoxTilburg - Sapientia Ludenda - Simone Rops, maar pas op, misschien was dat niet Simone's account, en is de volgende dat wel: Simone Rops. (Dat ik dat niet weet, ligt aan Voorzitter, Bestuurder en Grote Roergangster van de Tilburgse filosofenclub Sapientia Ludenda en Übergöttin des Universums Simone Rops.)

 • Nog een agenda van deze dag. Zie Zag voor een https://www.maandvandefilosofie.nl/agenda/2017/3/29/dag-van-de-filosofie-2017-rust-onrust uitgebreid Tilburgs programma ook de website (met onwijs veel vette fouten) van maandvandefilosofie.nl.

  [Nakomer] Nou nee, die pagina heeft 'iemand' onlangs 'gewoon' weggegooid, zonder de moeite te nemen een doorverwijzing (met een '301') te maken. De pagina is nog wel beschikbaar op de/het Internet Archive.

 • Univers Op de valreep heeft ook Yannick Maas (@YannickMaas) 'n korte aankondiging geplaatst: "Rust en Onrust" tijdens Dag van de Filosofie in de Univers.


Verenigingen – Sapientia Ludenda, Tilburg

Sapientia Ludenda

Bestuur Sapi, Tilburg, UvT

Sapi-bestuur
met minivoorzitter
in bonzaiformaat

Sapientia Ludenda  – 'De wijsheid die spelen moet'

[2018-01-19] De link hierboven naar de Sapisite gaat naar een back-up van 30 november 2017 op The Internet Archive, want de feitelijke site is al maanden ruk.

[2018-01-27] Kennelijk wordt er weer aan gewerkt. Het gaat nu stukken beter met de site van Sapientia Ludenda. Dit onderdeel - over Sapi dus - kan binnenkort wel terug naar ergens bovenaan.

Sapi is de studievereniging van de opleiding Wijsbegeerte aan de Universiteit van Tilburg

De 3 bestuursleden komen op de foto niet helemaal uit de verf, voorzichtig uitgedrukt. Vooral de voorzitter ziet er niet uit - voor zover überhaupt zichtbaar. Het is btw de geheimzinnige vroegmerovingische dwergnon uit Gils, links van de monstrueuze katholiekegezinnenfles Coca-Crap. Nog vette mazzel dat Het Vervaarlijke Verschijnsel hier zijn donkereglazenzonnebril niet draagt.


[juni 2017] Eindelijk een andere foto.
Maar is Zij, de ongenaakbare, erop vooruitgegaan? Mwah…
Haar ware gezicht toont de voorzitter node.

Herfsttijloos voor Rops

Herfsttijloos, Cobbenhagenpark