filosofie
nieuws
agenda
events
clubs


Filosofie ♣ nieuws – evenementen – events

Dag van de Filosofie

2018 — een aankondiging alvast — 2018
Los & verdwaald blogseltje

woensdag 2017-04-12

138 Short Animated Introductions to Plato, Michel Foucault, Simone de Beauvoir e.a. (op 11 april 2017 verschenen op openculture.com)


Dag van de Filosofie 2017 – 8 april

 • Dag van de Filosofie 2017, Rust & Onrust  – zaterdag 8 april 2017

 • In Theater Cinecitta, 13:00h

 • Paradox Een deel van het programma vindt plaats in muziekpodium Paradox, vanaf 13:30h

 • Big Brother Waarschuwing voor Big Data Brother Cinecitta. In de Ristobar en Cinecitta "kunt u uitsluitend met pin of contactloos betalen". (Mijn ervaring is dat sommigen achter de bar erg vervelend en arrogant reageren als je contant wilt betalen. 'Dat kan alleen gepast!' Mijn oorlogjes heb ik gewonnen door 3 keer koffies voor mijn tafeltje te halen en telkens met veel muntgeld op zak precies gepast te betalen. De eerste keer voegde ik de grootste etterbak van het barpersoneel toe dat ik elders altijd een ruime fooi geef. Elders.

 • Sapi-voorzitter Simone vindt praten spannend. Misschien is haar Sapi-voorzitterschap bedoeld als een vet chille therapie. "[…] en écht te praten, maar ik vind dat ook spannend. Snap je?" Aldus Haarzelf, de voorzitter van een club met pakweg 200 leden.

  Een van de sessievoorzitters op de DvdF is de zojuist geciteerde Simone Rops. Over paradox gesproken!  Duiveltje

 • Op Twitter: @DagvdFilosofie@Cinecitta013@Paradox_Tilburg

 • Op Facebook: dagvandefilosofiecinecitta013ParadoxTilburgSapientia LudendaSimone Rops, maar pas op, misschien was dat niet Simone's account, en is de volgende dat wel: Simone Rops. (Dat ik dat niet weet, ligt aan Voorzitter, Bestuurder en Grote Roerganger van de Tilburgse filosofenclub Sapientia Ludenda en Übergöttin des Universums Simone Rops. Dat ze goddelijk is, wrijft ze me in door gewoon een museum met me te bezoeken, daar te klessebessen en koffies te leuten én haar goddelijke blokkeringen [van mij op sm] 'gewoon' voort te zetten. Wat zeg ik? Rond de dag van het museumbezoek blokkeerde Hare Godheid me ook nog op LinkeIn. Communiceren daarover blijkt [weer] onmogelijk. De DSM5, een turf over gestoorde goden, geeft aanknopingspunten, maar nog niet genoeg.)

 • Nog een agenda van deze dag. Zie voor een uitgebreid Tilburgs programma ook de website met onwijs veel vette fouten van maandvandefilosofie.nl.

 • Univers Op de valreep heeft ook Yannick Maas – @YannickMaas – 'n korte aankondiging geplaatst: "Rust en Onrust" tijdens Dag van de Filosofie in de Univers.


Hartslagcafé in Paradox

#TK2017  Tilburg University Hartslagcafé, organisatie: Academic Forum. Tweede Kamerverkiezingen (15 maart 2017) – discussie over de Leegheid van het Bestaan in het Stemhokje. Maar als ik het programma doorlees, is het vooral een avondje waarop de jongerenclubs van 7 partijen hun propaganda komen rondbazuinen. Je kúnt 't natuurlijk proberen: naar de microfoon kuieren en zeggen dat het nog geen enkel parlement ter wereld is gelukt een eind te maken aan het kapitalisme. En dat er daarom niets wezenlijks zal veranderen door de verkiezingen. Het is hooguit nuttig – en in deze bruine tijden zelfs noodzakelijk, ben ik bang – om de oprukkende neonazi's van de PVV dwars te zitten. Paradox dus, donderdag 9 maart, daags na de Internationale Vrouwendag. Concactpersoon op de universiteit: Has Klerx.

Visual Thinking Strategies (VTS)

Training kritisch denken – introductie Visual Thinking Strategies (VTS) Sessie 1: dinsdag 7 maart 2017,09:45 - 11:30 uur, UvT, Dantegebouw. Organisatie: Academic Forum. Het is een serie van 4 sessies en begint al op 7 maart en is al volgeboekt. Kijk af en toe op de site of er een herhaling komt. Wat daar staat over Visual Thinking Strategies is sowieso interessant.

Verenigingen – clubs – agenda's

Sapientia Ludenda

Bestuur Sapi, Tilburg, UvT

Sapi-bestuur
met minivoorzitter

Sapientia Ludenda  – 'De wijsheid die spelen moet'

Sapi is de studievereniging van de opleiding Wijsbegeerte aan de Universiteit van Tilburg

De leden van het bestuur komen op de foto niet helemaal uit de verf, voorzichtig uitgedrukt. Vooral de voorzitter ziet er niet uit – voor zover überhaupt zichtbaar. Op 14 november 2016 heb ik de voorzitter gemaild en Haar om een betere foto gevraagd. Denkelijk had Zij het te druk met Bestuurlijke Aangelegenheden. Voorjaar 2017 zal ik een nieuwe poging wagen. Of gewoon ergens een andere gemaskerde Importante doch Irri Tante lenen.


[juni 2017] Eindelijk is het gelukt, enigszins.
Haar ware gezicht toont zij node.


HOVO Brabant

Cursussen voor krasse knarren

HOVO verwijdert na afloop van een blok cursussen de info daarover, tot mijn grote verdriet. Daarom hier geen samenvattingen meer. Helaas hazelnotenpasta's.

Een abo op de HOVO-nieuwsbrief lijkt me de beste oplossing. Hieronder zal ik voortaan bijhouden welke nieuwsbrieven HOVO heeft uitgegeven.

HOVo-nieuwsbrieven

Dinsdag 18 juli 2017 kwam bij mij binnen: HOVO Brabant nieuwsbrief juli 2017. En vandaag dinsdag 15 augustus 2017: HOVO Brabant nieuwsbrief augustus 2017.

Op dinsdag 29 augustus 2017 is verschenen HOVO nieuwsbrief september 2017. Met daarin de onderwerpen: Spinoza, quantummechanica, internationaal recht en klassieke muziek. Uiteraard ook een link naar het huidige cursusaanbod.

Op donderdag 12 oktober 2017 is verschenen HOVO nieuwsbrief okt 2017. Met daarin: Wetenschap en vooruitgang, Sebastian Bach, Kosmos en Korstmos (j/k), en 'Spinoza en het actuele debat'. Dat 'actuele debat' blijkt bij nadere lezing over de vrije wil te gaan. Uiteraard staat er ook een verwijzing naar het actuele cursusaanbod in Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg.

Het schilderij dat onderaan de nieuwsbrief is misbruikt als illustratie heeft als het ware het onderschrift "Voorproefje winteracademie 2018". De afbeelding is een gehalveerd meesterwerk van Jan Mankes. Het is in bezit van Museum Arnhem en heet Woudsterweg bij Oranjewoud. Het is uit 1912.


Herfsttijloos voor Simone Rops

Herfsttijloos voor m'n ex-muze Simone Rops