psychologie

empathie
narcisme
dsm-5


Psychologie & psychologen

artikelen & links

Websites

♯ ♯ ♯

Artikelen

Webpagina's

Pdf's

♯ ♯ ♯

Stoornissen – diagnose – DSM-5 – GGZ

Websites

 • GGZ Totaal, met onder meer: literatuuroverzicht, opleidingen, agenda

♯ ♯ ♯

Artikelen

Webpagina's

 • Op Wikipedia: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Over psychiatrie, stoornissen en het handboek DSM. Ook de kritiek op de DSM komt aan bod. Bijvoorbeeld dat ruim de helft van de samenstellers financiële belangen heeft in de medicijnenmaffia. (Zie ook het volgende item, voor wat Allen Frances daarvan vindt.)
 • In bovengenoemd artikel op Wikipedia wordt Allen Frances genoemd. Hij had de leiding over DSM-IV. Men schrijft dat Frances over DSM-V 'uiterst kritisch' is en van mening is dat vrijwel normaal gedrag steeds meer een label opgeplakt zal krijgen en met medicijnen zal worden behandeld. Over dit probleem (en gevaar voor iedereen) heeft Frances Terug naar normaal geschreven. (Ondertitel: "Inside informatie over de epidemie van psychische stoornissen, DSM-5, Big Pharma en de medicalisering van het dagelijks leven") In het voorwoord lezen we wat door z'n hoofd ging naar aanleiding van de richting die DSM-V insloeg.

  Allen Frances: "Ik zag al voor me hoe al die betrekkelijk normale mensen verstrikt raakten in het buitensporig grote diagnostische net van DSM-5 en vreesde dat velen van hen onnodige medicijnen zouden moeten slikken, met potentieel gevaarlijke bijwerkingen. De geneesmiddelenfabrikanten zouden hun vingers aflikken terwijl ze uitdokterden hoe ze de aanlokkelijke nieuwe doelwitten het best konden uitbuiten voor hun welbekende ziekmakerij."

  Op de site van Nieuwezijds kun je het hele voorwoord lezen en aansluitend enkele paragrafen waarin Frances uiteenzet hoe moeilijk 't is iets verstandigs te zeggen over normaal en niet normaal, en dat het woordenboek daar niet in slaagt, noch de filosofie, statistiek, psychologie en (huis)arts.
 • 'DSM5 - GGZtotaal' (IA). Het artikel is zonder datum, maar geüpdatet in 2016 en '17 - Overzicht met daarin ook de bovengenoemde aspecten. 1. Wat is de DSM-5? 2. Waarom een nieuwe versie? 3. Verschil DSM-IV en V? 4. Wordt de DSM algemeen aanvaard? 5. Meer stoornissen in DSM-5? 6. Hoelang gaat hij mee? 7. Welke gevolgen voor de praktijk? 8. Aanschaffen, die DSM-5?
 • Kritische noten van deskundigen bij het verschijnen van de DSM-5. Doetie Talsma en Birte Schohaus, DSM 5 - dwangbuis of leidraad? - op dekennisvannu.nl van donderdag 23 mei 2013. Oorspronkelijk in de VPRO-Gids. Kernwoorden: handboek, psychiatrie, diagnoses, etiketten & stempels & labels op mensen, semi-stoornissen, stigmatisering, geen aandacht voor positieve keerzijden!

♯ ♯ ♯

Narcisme

Artikelen

Webpagina's

#narcisme #narcismeschaal #narcisten #Narcissus #paaslelies

Pdf's

♯ ♯ ♯

Seks & andere erge dingen

Websites

Artikelen

Webpagina's

 • The World Needs a Vagina Museum, One woman in London is dedicated to starting the world's first physical space wholly dedicated to vaginas. By Sarah Laskow, April 28, 2017, on atlasobscura.com – on Twitter @atlasobscura, Sarah Laskow on Twitter: @slaskow

  The woman Laskow mentions is Florence Schechter, on Twitter: @floschechter. She founded the Vagina Museum – 'A museum dedicated to vaginas and the people who have them'.
  Het museum is nog in opbouw, maar de website is al de moeite waard. Fysiek, als gebouw dus, komt het waarschijnlijk in Londen te staan. Zie voor meer info About en voor een hele rits artikelen over de plannen van Schechter: Press. Het Vagina Museum op Twitter: @vagina_museum – ook present op Instagram

 • Komt de helft van de vrouwen zelden of nooit klaar tijdens de seks?, Enith Vlooswijk, Volkskrant 2017-10-23. Naar aanleiding van de resultaten uit een onderzoek met een niet al te snuggere volgorde van vragen. Het is een kort stukje en de pdf die er ik vorig jaar van heb gebakken, is nóg korter. Soms doe ik rare dingen. Soms, hoor. Misschien is de pdf toch handig, ooit, want als je het artikel wilt opslaan op Internet Archive, slaat het monsterlijke verschijnsel www.volkskrant.nl/cookiewall toe. Een cookiewall is erger dan een zombiedrol.

Pdf's

 • Hoe hun penis mannen waarschuwt dat ze ziek zijn, Malika Sevil, De Morgen, 20170905. Gesprek met uroloog Cobi Reisman.

♯ ♯ ♯

Recht & internet ♣ surveillance, dataopslag, privacy, censuur

Artikelen

Dit item staat hier maar een beetje te staan. 'Geparkeerd'. Voor het artikel dat hieronder wordt genoemd, is veel belangstelling, dus laat ik 't maar even zo. Tot ik misschien eens ergens een apart hoofdstuk over surveillance & privacy maak.

Webpagina's

♥♥♣

Pdf's

 1. [2018-05-20]  In het voorjaar van 2018 heeft De Correspondent een nieuwe editie uitgebracht van dit geweldige boek. In een dappere poging tot fatsoen heb ik eerst een paar maanden gewacht, maar nu staat hieronder een link naar de nieuwe editie.

    Je hebt wél iets te verbergen, Nieuwe editie - Maurits Martijn & Dimitri Tokmetzis, februari 2018, De Correspondent, pdf 1,5 MiB. Degelijk boek over privacy, surveillance en de opkomst van het neoliberale fascisme in dienst van de corporatocracy. Ook over de mogelijkheden en praktische middelen om zich ertegen te verdedigen.

  Beatrice De Graaf schrijft vooraan in deze editie: "[...] Dit noodzakelijke boek is een noodklok en strijdershandboek in één [...]. [het] wordt nu bevestigd: we hebben van alles te verbergen, maar zijn nog nooit zo naakt geweest. Martijn en Tokmetzis schilderen een wervelend dystopia van dataspaghetti, techno-optimisme, Kafka in de polder, datahonger, surveillance-kapitalisme, aangestuurd door moederschip Google. [...] er is wel een omwenteling nodig, hopelijk mede aangezwengeld door dit boek." De Graaf is hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht.

 2. Van de eerste editie heb ik met de WayBackMachine een back-up gemaakt. Die staat nu als kopie op Internet Archive (Eerste editie, 2016-09-13, pdf 5,5 MiB)

 3. En dan heb ik hier nóg een loslopende pdf: Waarom blowen zo slecht is voor het puberbrein, door Anne Pek, in Psychologie Magazine, 2011-02, pdf 420 KiB

♯ ♯ ♯

 Met de validator van W3C kun je deze pagina checken op de html, paginastructuur en alt text bij afbeeldingen.

Imen Fartoul, Tunesië, factory Mamotex

Empathie & solidariteit
Vrouwen runnen zelf hun Tunesische textielfabriek
Voorgrond: Imen Fartoul