psychologie
assertiviteit
empathie
narcisme
dsm-5


Psychologie & psychologen

Websites


Artikelen

Webpagina's

Pdf's


Stoornissen – diagnose – DSM-5 – GGZ

Websites

 • GGZ Totaal, met onder meer: literatuuroverzicht, opleidingen, agenda

Artikelen

Webpagina's

 • Op Wikipedia: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Over psychiatrie, stoornissen en het handboek DSM. Ook de kritiek op de DSM komt aan bod. Bijvoorbeeld dat ruim de helft van de samenstellers financiële belangen heeft in de medicijnenmaffia. (Zie ook het volgende item, voor wat Allen Frances daarvan vindt.)
 • In bovengenoemd artikel op Wikipedia wordt Allen Frances genoemd. Hij had de leiding over DSM-IV. Men schrijft dat Frances over DSM-V 'uiterst kritisch' is en van mening is dat vrijwel normaal gedrag steeds meer een label opgeplakt zal krijgen en met medicijnen zal worden behandeld. Over dit probleem (en gevaar voor iedereen) heeft Frances Terug naar normaal geschreven. (Ondertitel: "Inside informatie over de epidemie van psychische stoornissen, DSM-5, Big Pharma en de medicalisering van het dagelijks leven") In het voorwoord lezen we wat door z'n hoofd ging naar aanleiding van de richting die DSM-V insloeg.

  Allen Frances: "Ik zag al voor me hoe al die betrekkelijk normale mensen verstrikt raakten in het buitensporig grote diagnostische net van DSM-5 en vreesde dat velen van hen onnodige medicijnen zouden moeten slikken, met potentieel gevaarlijke bijwerkingen. De geneesmiddelenfabrikanten zouden hun vingers aflikken terwijl ze uitdokterden hoe ze de aanlokkelijke nieuwe doelwitten het best konden uitbuiten voor hun welbekende ziekmakerij."

  Op de site van Nieuwezijds kun je het hele voorwoord lezen en aansluitend enkele paragrafen waarin Frances uiteenzet hoe moeilijk 't is iets verstandigs te zeggen over normaal en niet normaal, en dat het woordenboek daar niet in slaagt, noch de filosofie, statistiek, psychologie en (huis)arts.
 • 'DSM5 – GGZtotaal' – artikel zonder datum, maar geüpdatet in 2016 en '17 – Overzicht met daarin ook de bovengenoemde aspecten. 1. Wat is de DSM-5? 2. Waarom een nieuwe versie? 3. Verschil DSM-IV en V? 4. Wordt de DSM algemeen aanvaard? 5. Meer stoornissen in DSM-5? 6. Hoelang gaat hij mee? 7. Welke gevolgen voor de praktijk? 8. Aanschaffen, die DSM-5?
 • Kritische noten van deskundigen bij het verschijnen van de DSM-5. Doetie Talsma en Birte Schohaus, DSM 5 – dwangbuis of leidraad? – op dekennisvannu.nl van donderdag 23 mei 2013. Oorspronkelijk in de VPRO-Gids. Kernwoorden: handboek, psychiatrie, diagnoses, etiketten & stempels & labels op mensen, semi-stoornissen, stigmatisering, geen aandacht voor positieve keerzijden!
 • [20180212 - tijdelijk miniblogsel] Op woensdag 6 juni 2018 is er een symposium over eetstoornissen. Plaats: De Reehorst, Ede. Sympopna - eetstoornissen - de deelnemers "krijgen" het "Handboek Eetstoornissen". Dat mag ook hendig, want mét 'vroegboekkorting' ben je 310 pleuro lichter & armer tevens ook.

Pdf's


Narcisme

Artikelen

Webpagina's

Pdf's


Seks & andere erge dingen

Websites

Artikelen

Webpagina's

 • The World Needs a Vagina Museum, One woman in London is dedicated to starting the world's first physical space wholly dedicated to vaginas. By Sarah Laskow, April 28, 2017, on atlasobscura.com – on Twitter @atlasobscura, Sarah Laskow on Twitter: @slaskow

  The woman Laskow mentions is Florence Schechter, on Twitter: @floschechter. She founded the Vagina Museum – 'A museum dedicated to vaginas and the people who have them'.
  Het museum is nog in opbouw, maar de website is al de moeite waard. Fysiek, als gebouw dus, komt het waarschijnlijk in Londen te staan. Zie voor meer info About en voor een hele rits artikelen over de plannen van Schechter: Press. Het Vagina Museum op Twitter: @vagina_museum – ook present op Instagram

Pdf's

 • Hoe hun penis mannen waarschuwt dat ze ziek zijn, Malika Sevil, De Morgen, 20170905. Gesprek met uroloog Cobi Reisman.

Zoeken op het web naar literatuur – blogje

Veel rommel op 't web!

Tips

NB De gebruikte zoekopdracht hieronder bleek waardeloos.

Ik had het voorbeeld beter moeten voorbereiden. Kortom, ik maak een nieuwe korte handleiding - negeer voorlopig dus maar liever de Google-zoekopdracht.

 • Controleer de gevonden info op plagiaat

  'Als tekstbureau' adviseer ik bij bouw en onderhoud van websites en ik ben dus wel wat gewend wat betreft het kopiëren van 'content'. Jatten ligt voor de hand en de teksten zijn voor het grijpen. Je zult vast weleens hebben gedacht 'wat lijkt al die informatie toch op elkaar'. Van wat ik tegenkom op medische en psychologische websites schrik ik altijd weer. Wat in die hoek wordt gekopieerd en geplakt, dat is niet meer normaal. Waarom is dergelijk jatwerk niet zomaar ergerlijk, maar ook 'erg'? Omdat je het niet kunt vertrouwen. De informatie is online gezet om de verkeerde redenen. Om bezoekers naar de website in kwestie te lokken en ze iets aan te smeren. Of om weet ik wat, maar in ieder geval niet uit interesse in het onderwerp en al helemaal niet om jou van dienst te zijn met betrouwbare, gecontroleerde informatie.

  We doen een check. Als afschrikwekkend voorbeeld, maar meteen ook om te laten zien dat je de kunt traceren, die flapdrollen. Ze willen je een zalfje of een therapie aansmeren, maar weten zelf nauwelijks waar ze het over hebben.

  Met behulp van Google kun je vrij snel (maar ook zo uitgebreid en grondig als je wilt) nagaan of de tekst die online staat, ook op andere plaatsen voorkomt. Ik formuleer het voorzichtig, want tenslotte kan de tekst die je controleert de originele versie zijn.

  Op 'n site waar duidelijk meer aandacht was besteed aan het uiterlijk dan aan de inhoud, las ik de zin die ik hierna aan Google zal voeren. Ik vond hem verdacht. 't Was (en is) een informeel ogende site, met lieflijk lichtblauw en een lichtvoetige inleiding. En dan plots het formele, ouderwetse woord "veronachtzaamt". Alarm! Daar zit een luchtje aan.

  Daar gaat ie:  "veronachtzaamt de veiligheid van zichzelf en anderen"  Opbrengst: 34 resultaten [zaterdag 15 april 2017]. Dat is veel. Maar 't kan nog erger.

  Dezelfde zoekopdracht::  "veronachtzaamt… etc." maar nu zonder Google's filter  Opbrengst: 182 resultaten [zaterdag 15 april 2017].

  Toelichting. 182 is idioot veel, maar we zoeken uitsluitend naar plagiaat. Daarom vallen veel 'hits' af, namelijk de gewone, eerlijke citaten. (Bijvoorbeeld: "Op Wikipedia vinden we: 'veronachtzaamt etc.'" Of: "De DSM-IV zegt hierover 'veronachtzaamt… etc.")

 • Wie schrijft het? Over ons, e.d. Niet te vinden: verdacht. Waarom verstopt iemand zich? Het kan uit slordigheid zijn, bedenk ik nu plots. Zelf heb ik namelijk ook nog nergens staan 'Wie is HB?'
 • Waarom? Wat wil de schrijver of de website-eigenaar bereiken?
 • De 2 vragen hierboven gecombineerd: is 't een professional? Een hobbyist die voor de gein informatie online zet? Een Verkoper? Een verkoper die serieus informatie geeft over zijn 'handel'? Of een handelaar die het niets uitmaakt wat zhij verkoopt, zolang 't maar geld opbrengt?
 • Wordt vervolgd.

Recht & internet ♣ surveillance, dataopslag, privacy, censuur

Artikelen

Dit item staat hier maar een beetje te staan. Geparkeerd. Voor het artikel hieronder is veel belangstelling, dus laat ik 't maar even zo. Of zo.

Webpagina's

Pdf's

 • Je hebt wél iets te verbergen — Maurits Martijn & Dimitri Tokmetzis, 2016-09-13, De Correspondent, pdf 5,5 MiB Degelijk boek over privacy, surveillance en de opkomst van het neoliberale fascisme in dienst van de corporatocracy. Ook over de mogelijkheden en praktische middelen om zich ertegen te verdedigen.

Imen Fartoul, Tunesië, factory Mamotex

Empathie & solidariteit
Vrouwen runnen zelf hun Tunesische textielfabriek
Voorgrond: Imen Fartoul