Dagboek uit het Bos, september 2021

Bijgewerkt op 2021-10-23 om 00:29:53 door Harrie

Dagboek | Harrie Baken in het Bos

Pagina 1 (week 35) | p. 2 | p. 3 | p. 4 | p. 5

Op woensdag 1 september 2021 ben ik op deze pagina een soort dagboek begonnen. Eigenlijk gewoon een weblog, maar door een portie chaos misschien toch anders.

Woensdag 1 september 2021

Soort dagboek

In juli 2020 kwam ik naar aanleiding van het boek Dierentalen (2016, 20194) terecht op het weblog van Eva Meijer, de auteur van deze boeiende inventarisatie van wat tot nu toe bekend is over de communicatie van andere dieren met elkaar en met mensdieren.

Bij pierwormen lukt het me nog niet zo goed, maar veel andere andere dieren die ik tegenkom, groet ik sinds haar boek veel vaker dan voorheen. I kid you not. De koeien langs de Bredaseweg (een kleine kudde op telkens een andere wei) herkennen me daardoor meestal al van verre. Dat is tof en gezellig.

Het dagboek van Eva Meijer heet gewoonweg Weblog en is een soort, tja, dagboek. Het is eigenwijzer dan de/het doorsnee blog. Het losse en onregelmatige ervan sprak me aan. Dan zus, dan zo, dan weer een lap tekst, dan weer een losse opmerking of afbeelding.

Zo’n soort dagboek leek me wel wat, zo zou ik het ook kunnen aanpakken. Ik bedoel het principe dat er maar één regel is, namelijk: elke dag “iets“.

Dat kan een foto zijn, met of zonder toelichting, een heel verhaal over weet ik veel wat. Of… slechts één zin of zelfs één woord. In extreme gevallen: een punt. Of lucht! Ja, digitale lucht, ook mooi. Als ik ziek in m’n nest lig, plaats ik met de WP-app op m’n tablet gewoon wat lucht in m’n dagboek. Gewoon nog wat niks erbij. Moet lukken.

Deurbel – harder en lager

Vanmiddag Aziz de elektricien op bezoek gehad. Ja, het was best wel bezoek, met koffies en alles en ouwehoeren zonder spatie. Het werd ook wel tijd dat ie weer langskwam.

Hij ging namelijk voor de 4e keer een onderdeel van de deurbel vervangen, opdat mijn oude oren haar onderhand eens konden horen. Keigoed gelukt nu, met een kersvers nieuw onderdeel.

Ook mijn nieuwe buuf was blij. Bij haar had hij vorige keer inderhaast een ‘stuk bel’ aan een stroomdraadje aan de muur laten hangen. Eind goed, al goed – geweldige kerel.

Juin

Daar heb je ze weer, die irritante rooie golfjes – nu eens onder het woord juin. Nou, dan even ‘Juin’ en ‘juin’ met rechtsklikken Toevoegen aan het woordenboek (d.w.z. het woordenboek van de browser waarmee ik de WordPress-editor gebruik).

Juin is tenslotte gewoon ajuin. Uit de Leliefamilie, dacht ik vroeger, maar het is de Lookfamilie (Alliaceae). Nee, w8, sorry, in de nieuwste Heukels (202024) zie ik nu dat al die mooie Alliaceae (Bieslook, Daslook e.d.) zijn samengevoegd met de Narcisfamilie (Amaryllidaceae).

Zulke wijzigingen in plantenfamilies vind ik ‘niet leuk’, ik moet er lang aan wennen. (Niet mijn sterkste punt, trouwens, ergens gauw aan gewend raken.)

Maar ja, plantkundigen trekken zich niet veel meer aan van de uiterlijke en veronderstelde overeenkomsten tussen soorten en geslachten. Voor de bedektzadigen bouwen ze sinds 1998 aan de APG-classificatie, die het resultaat is van toetsing van verifieerbare hypothesen.

Bovenstaande heb ik uit nieuwe Heukels (p. 13). Binnen onafzienbare tijd zal ik stiekem een pdf’je (met OCR) bakken van het betreffende hoofdstuk over ‘familieclassificatie’.

Verrekt ja, de Heukels, dat brengt me op een idee. Ik zal ook de voorkant en een paar bladzijden scannen van de Heukels uit 1900. Echt wel, 121 jaar oud.

Het boek staat al zowat m’n hele leven binnen handbereik. Het was van Koosje, mijn eerste moeder. Moeder 1.0 zeg maar. Ze was een plantenfreak. Denk ik.
Oké, dan nu: op naar een pond juin!

Dagboek/weblog september: GroeiTuin013, Reeshofdijk 30, 5044 VB Tilburg
Ingang GroeiTuin013, Reeshofdijk 30, Tilburg,

Natuurlijk ben ik weer eens flink afgedwaald voor ik eindelijk via al m’n gezever in het winkeltje van tuinderij GroeiTuin013 ben aangekomen voor een pond juin. Ook gekocht: 2 kilo pas gerooide nieuwe aardappelen en een knoeperd van een courgette, samen € 1,70.

Bloemen

Mijn hogere doel was: vragen of ze ook bloemen/boeketten verkopen. Want binnenkort zijn M&H jarig en als ik niks nuttigs of leuks weet te bedenken, is een boeket bloemen een uitkomst. Een boeket uit een “gewone” bloemenwinkel valt af. Doe ik niet meer. De snijbloemenindustrie bestaat meer uit gif dan uit bloemen. (Bronnen, Baken, bronnen! Jazeker, binnen ongemeen onafzienbare tijd. :)

O jee, pech! “Nee, Harrie, we verkopen nog geen bloemen, helaas. Dat gaan we pas doen na de feestelijke opening van de tuinderij.”

Dat van die feestelijke opening heb ik misschien niet goed verstaan (die was al op 15 juli geweest, nou ja, misschien ook niet, je weet het niet in Deze Tijden), maar in ieder geval stond er iets feestelijks te gebeuren, met bloemen en zo, de bovengenoemde verjaardag.

Door het gekwebbel in de winkel (formaat: bouwkeet/container, dus al gauw vol met volk) kon ik de uitleg niet helemaal volgen. Ik probeerde nog wat drama, vanne: O, wat jammer! Het is voor een verjaardag! Die is volgende week al! Al die uitroeptekens waren tevergeefs. Het bleef nee.

Hieronder zet ik nog een andere foto van de ingang. Langs het pad groeien en bloeien de bloemen waarvan ik zo graag een boeket wou hebben. Als je op de afbeelding klikt, zie je de openingstijden van de winkel een beetje duidelijker.

Openingstijden

GroeiTuin013, ingang Reeshofdijk 30, 5044 VB Tilburg (2021)
Nog een foto van de ingang aan de Reeshofdijk
Klik om in te zoomen op de openingstijden

NB Op de tuinderij zelf kun je rondkijken van maandag t/m vrijdag, van 9.00 tot 17.00 uur. PS Maar in de “wintermaanden” tot 16.00 uur. Volgens de digitale Dikke (die van Van Dale) zijn dat december, januari en februari. Maar ja, weet Van Dale veel.

Donderdag 2 september 2021

Heb ik iets gedaan vandaag? Mmah. Gebeld, gemaild, gepeinsd. Naar de apo geweest en de omwas gedaan. Nou zeg.

Vrijdag 3 september 2021

Vanmiddag is G. (van de Solidare) even langsgekomen. Het ging de goeie kant op met z’n been en met de rest ook wel.

Gemaild met PPWP

Een mail gestuurd naar de mensen van PPWP (een WordPress-plug-in om het inloggen op een site te regelen), want ik zat vast. Dacht ik. Na heftig puzzelen en nadenken en kut roepen vond ik toch de oplossing. Maar al een uur later kwam er antwoord van PPWP en… was ik een halfuur zoet met het beantwoorden van die heel behulpzame mail.

José van Dijk over big-tech

In Trouw, Willem Schoonen, 3 september 2021: Spinoza-winnaar José Van Dijck: ‘Alleen Europa kan iets tegen Google uithalen’. Over de positie van de EU tussen China en de VS en de big-tech daar. En de rol van de Staat, het grootkapitaal en het volk (mijn termen) in alle drie die ‘landstreken’.
#gelezen #privacy #macht

Big-tech, big money, big crook

Vorige week gelezen (ja, ik mag graag eens achteruit bloggen) dat Tim Cook 750 miljoen bonuspunten krijgt, maar dan in geld. Hij zal wel onwijs veel hebben overgewerkt! Dag en nacht, 24/7 en zo, en nog véél meer, anders kan ik het niet verklaren. ;) [kopietje]

Ander nieuws voor mektariërs, de fanboys van Apple, zogenaamd de grote verdediger van de privacy van De Mensen: Apple’s Plan to “Think Different” About Encryption Opens a Backdoor to Your Private Life. (horrible)

Maar net voor ik naar m’n nest ging: Apple delays its criticized plan to scan iPhones for child exploitation images. CNBC, Steve Kovach, 3 september 2021. Dus er is nog hoop. Een kabouterhoopje, denk ik.

[Naschrift, 2021-09-06] Afgelopen vrijdag meldde ook Security.nl al dat Apple nog even wacht met de “uitrol” van hun creepy tapijt: Apple wacht met uitrol van systeem dat afbeeldingen gebruikers controleert, 3 september 2021. (Onder het bericht weer de gebruikelijke reacties, dus variërend van heel nuttig tot ongelooflijk stompzinnig. Free Speech for the Dumb levert vaak tijdrovend gezever op. :)

Zaterdag 4 september 2021

Op rooftocht geweest, gewapend met mijn hboly (op netwerken is hboly de hostname van m’n camera). Dwars over de Stadsakker gekuierd en foto’s proberen te maken van een van de vele mogelijke Basterdwederiken. Ik denk dat het de bleke is of de beklierde, maar mijn secuur bijgesneden foto’s naar Waarneming.nl uppen, gaf geen betrouwbare uitslag.

Ik moest daarom maar eens gaan sparen voor een microscoop, want het is belachelijk dat ik die schattige lichtroze Wederik niet kan determineren. Zeg nou zelf.

Verder nog gezien: Blinde bij, Klein koolwitje, Akkerdistel, Kleine bijvlieg en Klein streepzaad. (Zie ook de Vlinderstichting voor Witjes en Koolwitjes.)

En na ruim een uur plotseling één goederentrein. Dat zijn er meestal zo’n 10 per uur. (Maar veel Duitse machinisten staken nu.) Het was nog een diesel ook. Mijn poging tot foto mislukte jammerlijk, want ik had net handmatig scherpgesteld op een Blinde bij.

De loc was een Rail Force One, met een lange sleep containers op weg naar Breda, Dordrecht, Kijfhoek/Rotterdam. Antwerpen zou ook kunnen, trouwens.

Vervolgens doorgelopen naar de Oude Warande. Ik wilde weten of de vleermuiskast die, geteld vanaf de spoorwegovergang en ná de splitsing in de laan, links aan de vierde dikke Amerikaanse eik hangt, huisnummer W 26 heeft. Dat bleek het geval.

Zondag 5 september 2021

De Blinde bij is geen bij en niet blind

Vandaag: weinig ‘sport’ (eventjes de Oude Warande binnengelopen, maar al vlug weer thuis, moe, kutrug, etc.). Ongeveer 100 foto’s van hboly gedownload en doorgenomen. Enkele gevalletjes fauna (Blinde bij!), flora en fungi gedetermineerd.

Gisteren op de Stadsakker zag ik de Blinde bij en zhij mij. Denk ik. :) In ieder geval dacht ik: de naam Blinde bij is vast weer een raar verzinsel uit de tijd van Karel de Stoute of z’n broer Karel de Kale. En jawel, op Wikipedia schrijft men (m/v): “Alles aan de Nederlandse naam blinde bij is onjuist: dit insect is ondanks de naam geen bij maar een zweefvlieg en is al helemaal niet blind.

Op Waarneming.nl is dit nu mijn niet erg spectaculaire staat van dienst. Maar er komt geregeld wat bij en ik zal vast weleens iets zeldzaams vinden. Ooit.

Hoera voor Herbert!

Yes! Yo! Herbert mailde me dat hij zijn machine (met macOS erop) tamelijk onschadelijk heeft gemaakt met Little Snitch, en – nu komt het – zich voorbereidt op de overstap op Linux!

Zulke berichten (een paar jaar geleden stelde S./M. een vergelijkbare daad) herstellen mijn vertrouwen in het IQ van de mensheid enigszins en maken in ieder geval het leven de moeite waard. Kortom: nice -n 19

home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2021 – STATIONS | LW 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | Lustwarande 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long | archieven | WP-app | dagboek p.1 | logboek | validator | harrie@harriebaken.nl

Plaats een reactie

18 + 20 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: