Dagboek uit het Bos, september 2021

Bijgewerkt op 2021-11-23 om 21:27:11 door Harrie

p 1 | pagina 2 | p 3 | p 4 | p 5

Pagina 2 (week 36)

Maandag 6 september 2021

Gelezen: Het brandt waar het contact tussen mens en natuur kapot is, ziet vuurhistoricus Stephen Pyne, Trouw, interview door Seije Slager, 2 september 2021. Er is ook een speciale editie voor mensen zonder abo.
#vuur #evolutie #mensdieren #milieu #klimaat

De Pont – nieuwe nieuwsbrief

Krek binnen: E-bulletin september 2021 – De PontIsabelle Andriessen, Silvia Martes, Kasper Bosmans en anderen.

De nieuwsbrief besluit met “Ter nagedachtenis aan Jan Andriesse toont De Pont vanaf 18 september een aantal van zijn werken uit de collectie én zijn laatste werk whiteout MMXXI (2021).” en met een afbeelding van Regenboog (1995).

Regenboog is een geweldig schilderij. De meeste keren dat ik in m’n eentje De Pont heb bezocht, heb ik een tijdje op het bankje voor Regenboog gezeten. Om te kijken, te rusten, te denken.

Ook het werk van Isabelle Andriessen kende ik al een beetje, namelijk door haar Ivory Dampers, op Delirious, Lustwarande 2019.

American Empire

‘Imperialisme voor beginners’: maak kennis met de échte drijfveren van de VS in het buitenland, een informatieve bespreking van de vertaling van Washington Bullets, van de Indiase journalist en historicus Vijay Prashad (@vijayprashad). Recensent: Lode Vanoost (@lodevanoost) in DeWereldMorgen.be, maandag 6 september.

Internet Archive

Ook nog gelezen vandaag: een sympathiek en leerzaam artikel in de San Francisco Chronicle: He founded the Internet Archive with a utopian vision. That hasn’t changed, but the internet has (Chase DiFeliciantonio, 6 september 2021).

In het middelpunt staat Brewster Kahle, die 25 jaar geleden het Internet Archive begon op te bouwen, dat ook bekend is geworden door de WayBack Machine.

Mocht je het archief nog niet kennen: probeer het eens uit. Het is geweldig – behalve als de server de hik heeft – zowel voor het zoeken van webpagina’s als voor het zelf opslaan ervan.
Its servers holds more than 70 unique petabytes of data – 70 million gigabytes – including 65 million texts, movies, audio files, images, books and more.
Uiteraard heb ik het artikel onmiddellijk met een kopietje gearchiveerd in datzelfde Internet Archive.

Dinsdag 7 september 2021

Vandaag hard gewerkt. Zelfs gewinkeld, iets wat ik liever pas doe wanneer ik dood ben. Maar het ging allemaal goed, en wel doordat ik vannacht 8 uren had geslapen, zonder enige onderbreking. Dat had ik al een jaar of twee niet meer meegemaakt.

dat was het weer
tot een volgende keer

Woensdag 8 september 2021

Het is woensdag. De stakingen van de machinisten in de landstreek Duitsland zijn voorlopig voorbij. De komende tijd zullen er vermoedelijk extra veel ‘shuttles’ met containers over de Betuweroute en de Brabantroute denderen.

Houdoe, war!

Donderdag 9 september 2021

Vandaag naar V.

[…] Ben weer terug – was gaaf.

Van J. heb ik daar een keigaaf boek gekregen. Dat was nog voor m’n verjaardag – ik sta nu dus flink in het krijt bij haar. Het heet… w8, hier komt de lange kop van de bespreking in Trouw (Onno Havermans, 4 augustus 2021) Sander Turnhout schreef het Basisboek Veldbiologie: ‘Draai een tegel om en kijk wat eronder kruipt’ [kopie hier]

Nee, laat ik het doen zoals ik het ooit heb geleerd op ‘het Moller’, Sportweg 10 in Stilburg. Namelijk altijd precies citeren en literatuurverwijzingen vermelden. 100% exact. Komt ie:

Sander Turnhout, Basisboek veldbiologie. Zelf de natuur in, Zeist 2021 1.
Verder mocht er niets bij, maar nu vul ik het nog aan met: ISBN 9789050117010, KNNV Uitgeverij, Zeist, 352 pp. En met de opmerkingen dat het rijk geïllustreerd is en een register, een lijst van organisaties en een literatuurlijst bevat.

Ik sloeg het boek voor het eerst open, willekeurig, dat was op p. 144, en ik zie daar tussen een heel stel andere sprinkhanen een soortgenoot van de Grote groene sabelsprinkhaan die ik afgelopen juni gefotografeerd had op de Stadsakker in Tilburg.

Ook al toevallig is dat de foto bovenaan in het bovengenoemde Trouw-artikel wel wat weg heeft van mijn Kleverig koraalzwammetje in de Oude Warande!

Vrijdag 10 september 2021

GroeiTuin013

Vandaag binnen: “Nazomer 2021“, een nieuwsbrief van GroeiTuin013.
Met daarin onder meer de reden van het wit schilderen van de bouwketen (die eigenlijk units schijnen te zijn :) die zo vrolijk geel en rood (tomato, dacht ik) waren.

Op de witte ondergrond gaat Carmen Groenefelt schilderingen aanbrengen. Verder is er de cryptische mededeling dat GroeiTuin013 niet meer onder de stichting Het Werkt valt, maar onder een zelfstandige stichting die bestuurd wordt door eh.. dezelfde mensen.

Vervolgens passeren in de nieuwsbrief de revue: de vrijwilligers, de bouw van een soort insectenhotel, de opening van de winkel, een column over biodiversiteit, en nog de (uitgestelde) officiële opening, die op donderdag 16 september plaats zal vinden onder de titel ZomerSmaak.

Tot slot, zo ongeveer, wordt verwezen naar een artikel over GroeiTuin013 in het Brabants Dagblad van 14 juli 2021. Zwaar irritant vind ik dat dat gebeurt door de lezer zonder waarschuwing te laten belanden in het louche spionagenetwerk van Marc Fuckerberg. Dat zou verboden moeten worden. Ik meen ‘t.

Je hóéft ook helemaal niet naar F*c*book, want het artikel staat ook gewoon online. De titel is: Tussen de groenten van GroeiTuin013 in Tilburg is iedereen gelijk: ‘Dit is de stad op z’n best en op z’n gezonds’ en het is geschreven door Ben Ackermans. Mocht je inmiddels al te veel “premium” van het Brabants Dagblad hebben opgesoupeerd, dan ga je naar een gearchiveerde versie. Makkelijk zat. Of je gooit de cookies van bd.nl weg.

Het echte einde van de nieuwsbrief betreft de openingstijden. De poort(en) gaan vanaf november (tot ?) een uur eerder dicht, dus om 16.00 uur. De winkel is “gedurende de wintermaanden” dicht. Ik vermoed al van november tot ? (Ik vraag het na en maak de tekst hier in orde.)

Machinisten staken

De bond van machinisten in Duitsland (Lokführergewerkschaft GDL) heeft het aanbod van Deutsche Bahn (DB) afgewezen en bereidt nieuwe stakingen voor. Dan zal ik waarschijnlijk weer veel toffe locs missen om te fotograferen. Maar de klassenstrijd is belangrijker dan die foto’s van me.

Ik lig sowieso een beetje stil met treinspotten. Afgrijselijk veel te doen, een boel vervelende klusjes die per se moeten en nog rap ook. Gelukkig heb ik ook leuke (maar tijdrovende) klussen, zoals Lustwarande STATIONS bijwerken.

Alweer een nieuwe site, Harrie? JA.

Tussendoor bouw ik aan een site om privéspullen op te parkeren voor Vrienden, Verwanten, Vijanden en ander Vrolijk Vreemd Volk. Vorige week dacht ik, da doe’k even, maar dat viel vies tegen. Nu is ‘t wel weer voldoende met die v’s, vervelend ventje. Oké, ik ga van m’n eigen af vallen. Houdoe!

Zaterdag 11 september 2021

11 september 1973

Zondag 12 september 2021

Steve Biko

— —

Vandaag om 11 uur met K&M afgesproken bij de Grotto. We hebben ze allemaal gezien. Een gezellige rondgang was ‘t. Om half 3 weer thuis, afgepeigerd. Rampzalig is dat. Tot half 5 liggen pitten. Als een blok.

Vanavond had ik de docu Killing the Indian willen kijken (op d’n Bels) maar door een televisietoestelstoring (die huist in mijn hoofd, behandeling is onbegonnen werk) ging dat niet door. Nog net de laatste 5 minuten gezien.

Maar daarna kwam er (ook op Canvas) tot mijn verrassing (ik moet die verrekte VPRO Gids eens wat vaker – en op tijd – openslaan) een keigave docu over Marcel Broodthaers, en af en toe over zijn geweldige vrouw Maria Gilissen.

home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2021 – STATIONS | LW 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | Lustwarande 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long | archieven | WP-app | dagboek p 2 | logboek | validator | harrie@harriebaken.nl

Plaats een reactie

vijftien − 12 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: