Oude Warande – sterrebos in Tilburg

De Oude Warande

Beknopte informatie over de Oude Warande in Tilburg. Geschiedenis, karakter, omgeving.

De jaarlijkse Lustwarande – algemene info

Praktische informatie over de jaarlijkse tentoonstelling ‘Lustwarande’ van sculptuur in de Oude Warande.

Zo’n Lustwarande vindt plaats van het voorjaar tot in oktober. Behalve de naam Lustwarande krijgt de expositie elk jaar ook een specifieke naam die betrekking heeft op de tentoongestelde beelden.

Lustwarandes tot nu toe

Naar de Lustwarande in de de Oude Warande

Praktische info (route, plattegrond, entree, koffie)

De Oude Warande in Tilburg is een parkachtig bos/bosachtig park. Kijken we met de windroos mee (N-O-Z-W), dan ligt park tussen 1. Wandelbos / Reeshofdijk / spoorlijn, 2. Warandelaan /Universiteit van Tilburg, 3. Bredaseweg en 4. Zwartvenseweg / Reeshof. Bijna overal kun je de Oude Warande in, maar de volgende 3 ingangen zijn het handigst.

Oude Warande, kleine plattegrond tegen boom
Kaartje tegen Amerikaanse eik

Ingang 1: Warandelaan, tegenover het noordelijke parkeerterrein van de Universiteit van Tilburg.

Als je in Tilburg uit oostelijke richting naar de Oude Warande fietst of loopt (Spoorlaan of noordelijker, en vanaf station Universiteit), kun je het beste via de universiteit gaan (Prof. Verbernelaan / Hogesschoollaan » Universiteitslaan » parkeerterrein » Warandelaan oversteken » de Faculty Club links laten liggen. Pakweg 100 meter verder de plattegrond op de roestige paal (die plattegrond staat ook op deze pagina) fotograferen of in je opnemen » de lanen op, de paden in!

Ingang 2: Vanaf de Bredaseweg de Zwartvenseweg op.

Kom je uit Bels via het Lijntje, of uit westelijke richting (Reeshof, Stad Parijs, Dorst, Breda, etc.), pak dan het chique rode fietspad langs de Zwartvenseweg. Het heet Zwartvensepad en wordt geflankeerd door een paar honderd meter prachtige Japanse Duizendknoop, vakkundig & royaal aangeplant (lees: onnozel & massaal verspreid) door de Dienst Publieke Werken met zijn graafmachines.

Lindelaan naar de Grotto, Oude Warande, Tilburg
Lindelaan naar de Grotto

Je fiets kun je kwijt in de fietsenstalling van boomstammen bij het noordwestelijke puntje van de Oude Warande, vlak voor de spoorwegovergang. (Kom je in een automobiel, rij dan over de Zwartvenseweg, parallel aan het Zwartvensepad.)

Kom je uit het westen over de Reeshofdijk, sla dan vlak voor het Wandelbos rechtsaf en draai de Zwartvenseweg op. Na een paar honderd meter ga je de spoorwegovergang over. Meteen daarna is er een fraaie ingang, vlak bij een ruime fietsenstalling van boomstammen. Loop de eerste de beste laan in. Bij het kruispunt dat volgt (het heeft wat weg van een driesprong), rechtdoor.

Je loopt dan door een laan met dikke Amerikaanse eiken. Aan sommige hangt een vleermuizenkast en aan de linkerkant zit tegen de achtste dikke eik het kleine grijze plattegrondje. (Het hangt pakweg 2,5 meter hoog, maar is inmiddels toch half vernield.) Uiteindelijk kom je in een smalle, maar fantastische lindelaan. De Grotto heb je dan al in beeld. (Maar doordat de muren van het kleine gebouw perfect de omringende bossen weerspiegelen, heb je dat misschien niet meteen in de gaten.)

Ingang 3: Hoek Bredaseweg / Warandelaan.

De derde voor de hand liggende route is als volgt. Bredaseweg » afslaan bij restaurant Auberge du Bonheur » het parkeerterrein rechts laten liggen (of er je fiets tegen de horizontale boomstammen zetten) » eventueel een praatje maken bij de kassa (gewoon contant betalen kun je in de Grotto) » hup, de beukenlaan in.

Grotto

Bijna overal kun je dus het sterrebos in. En… alle wegen leiden naar Grotto. Waar je ook binnenkomt, al gauw zie je een van de brede lanen voor je die recht naar het midden van de ‘ster’ leiden. Dat middelpunt is het grote ronde grasveld met daarop (en half erin) Grotto, een kunstwerk van Callum Morton (2009). Het is een zwarte, spiegelende ‘grot’ met koffie, kaartjes & kassa.

Nog een leuke pagina over Callum Morton is How Callum Morton got in Donald Trump’s head. En een Sisyphus-klus wordt door Morton overtuigend uitgebeeld in Silkeborg (DK), zie de video op YouTube: Callum Morton “Sisyphus” KunstCenteret Silkeborg Bad.

Entree, kaartje, plattegrond, boekje

Lustwarande, verzochte bijdrage, bord, 2019
Verzochte bijdrage 2019

In de Grotto kun je een folder of een gidsje kopen. Dat is dan meteen ook je ‘kaartje’ en de verzochte bijdrage (zie ’t groene bord). (Zo ging het althans tot in 2019 – hoe het in 2020 gaat, wordt vermeld op Lustwarande / Stations / bezoek.)

(In 2019 was er een boekje met onder meer een lijst van de deelnemende beeldhouwers en een plattegrond met nummers die verwezen naar de kunstwerken en de beschrijvingen ervan met telkens een kleine afbeelding.)

Overige onderwerpen (voorlopig plan)

  • Geschiedenis van dit fantastische sterrebos (zonder onzinnige tussen-n)
  • Flora & fauna – sparren en spechten, eiken en eekhoorns, beuken en aardappelbovisten
  • Plattegronden / landkaarten
  • (De) Grotto, een kunstwerk uit 2009 van Callum Morton, dat dienst doet als kroeg.
  • Wat je tegenkomt rondom de Oude Warande. Dat zijn (tegen de klok in) de volgende verschijnselen: Zwartvensepad en Zwartvenseweg, weelderige plantages met Japanse duizendknoop, de barbaars vernielde spoorverbinding Tilburg-Turnhout (Bels Lijntje), Hockeyvelden, lichtvervuiling, Bredaseweg met continu gratis ultrafijnstof, louche ‘vrije jongens’ (m/v) die rotzooien met rijksmonumenten en ‘horecaobjecten’, en daarbij boetevrij illegaal bomen laten kappen, Warandelaan, de UvT, Spoorlijn Eindhoven-Breda met kilometers hekken eromheen, want overal moet een hek omheen, nietwaar. Nee, liever niet.
  • Noordwestelijk van de Oude Warande: de ‘stadsakker’, als die er tenminste komt. (Eerst zien, en dan verder zien.) Die akker krijgt misschien de postmoderne kletskoeknaam Groeituin013 en zal een “toegangspoort” zijn naar Stadsbos013 (een verzameling gebiedjes waar meer stoeptegels liggen dan bomen staan, de Kaaistoep niet te na gesproken).
  • Afhankelijk van wat er online al gemakkelijk te vinden is: wat informatie opduikelen over het voormalige Tilburgs Dierenpark (hoek Warandelaan/Bredaseweg, tot 1973, er zijn helaas nauwelijks nog zichtbare sporen van) en over zijn onbedoelde maar geinige afscheidsgeschenk aan de Oude Warande: de Siberische grondeekhoorn.
  • Enzovoorts! (Ja, het geheel is nogal rommelig en beknopt. Deze pagina heb ik ietwat te vroeg online gezet.)

Menu

HomeLustwarande 2004Lustwarande 2011Lustwarande 2015Lustwarande 2016Lustwarande 2019Mark Wallinger in De Pont, 2011/12logboekW3C-validatorharrie@harriebaken.nl

Plaats een reactie

16 − vier =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.