Oude Warande | sterrebos in Tilburg

Bijgewerkt op 2020-10-21 om 01:46:45 door Harrie Baken

De Oude Warande

Beknopte informatie over park de Oude Warande in Tilburg. Geschiedenis, karakter, omgeving.

De jaarlijkse Lustwarande – algemene info

Praktische informatie over de jaarlijkse tentoonstelling ‘Lustwarande’ van sculptuur in de Oude Warande.

Zo’n Lustwarande vindt plaats van het voorjaar tot in oktober. Behalve de naam Lustwarande krijgt de expositie elk jaar ook een specifieke naam die betrekking heeft op de tentoongestelde beelden.

Lustwarandes tot nu toe

Oude Warande – landkaart – OpenStreetMap

Praktische info – route, plattegrond, entree, koffies

De Oude Warande in Tilburg is een bosachtig park. Kijken we met de windroos mee – noord, oost, zuid, west – dan ligt de Oude Warande tussen:

 • N » Wandelbos / Reeshofdijk / de spoorlijn Tilburg-Reeshof – Tilburg-Universiteit
 • O » Warandelaan / Universiteit van Tilburg
 • Z » Bredaseweg
 • W » Zwartvensepad / Zwartvenseweg

Bijna overal kun je de Oude Warande in, maar de volgende 3 ingangen zijn het handigst.

Oude Warande, kleine plattegrond tegen boom
Kaartje tegen Amerikaanse eik

Ingang 1: Warandelaan, tegenover het noordelijke parkeerterrein van de Universiteit van Tilburg

Als je in Tilburg uit oostelijke richting naar de Oude Warande fietst of loopt (Spoorlaan of noordelijker, en vanaf station Universiteit), kun je het beste via de universiteit gaan (Prof. Verbernelaan / Hogesschoollaan » Universiteitslaan » parkeerterrein » Warandelaan oversteken » de Faculty Club links laten liggen. Pakweg 100 meter verder de plattegrond op de roestige paal (die plattegrond staat ook op deze pagina) fotograferen of in je opnemen » de lanen op, de paden in!

Ingang 2: Zwartvenseweg of Zwartvensepad: bij de spoorwegovergang

Kom je uit Bels via het Lijntje, of uit westelijke richting (Reeshof, Stad Parijs, Dorst, Breda, etc.), pak dan het chique rode fietspad langs de Zwartvenseweg. Het heet Zwartvensepad en wordt geflankeerd door een paar honderd meter prachtige Japanse Duizendknoop, vakkundig & royaal aangeplant (lees: onnozel & massaal verspreid) door de Dienst Publieke Werken met zijn graafmachines.

Lindelaan naar de Grotto, Oude Warande, Tilburg
Lindelaan naar de Grotto

Je fiets kun je kwijt in de fietsenstalling van boomstammen bij het noordwestelijke puntje van de Oude Warande, vlak voor de spoorwegovergang. Kom je in een automobiel, rij dan over de Zwartvenseweg, parallel aan het Zwartvensepad.

Kom je niet uit zuidelijke richting, maar uit het westen over de Reeshofdijk, sla dan vlak voor het Wandelbos rechtsaf en draai de Zwartvenseweg op.

Na een paar honderd meter ga je de spoorwegovergang over. Meteen daarna is er links een fraaie ingang, vlak bij de al genoemde fietsenstalling van boomstammen. Let maar niet op de welig tierende Japanse duizendknoop en loop de ingang en de eerste de beste laan in. Bij het kruispunt dat volgt – het heeft wat weg van een driesprong – ga je rechtdoor.

Je loopt dan door een laan met aan weerskanten dikke Amerikaanse eiken. Aan sommige hangt een vleermuizenkast. Aan de linkerkant van de laan zit tegen de achtste dikke eik het kleine grijze plattegrondje. (Het hangt pakweg 2,5 meter hoog, maar is inmiddels toch half vernield.)

Uiteindelijk kom je in een smalle, maar fantastische lindelaan. De Grotto heb je dan al in beeld. Maar soms heb je dat niet in de gaten en blijf je bos zien. Maar dan wel in een spiegel! De muren van het kleine gebouw weerspiegelen perfect de omringende bossen.

Ingang 3: Hoek Bredaseweg / Warandelaan

De derde voor de hand liggende route is als volgt. Bredaseweg » afslaan bij restaurant Auberge du Bonheur » het parkeerterrein rechts laten liggen (of er je fiets tegen de horizontale boomstammen zetten) » eventueel een praatje maken bij de kassa (boekje annex entree kun je gewoon met gewoon geld aanschaffen in de Grotto) » hup, de brede beukenlaan in, naar het middelpunt van het sterrebos.

Grotto

Bijna overal kun je dus het sterrebos in. En… alle wegen leiden naar Grotto. Waar je ook binnenkomt, al gauw zie je een van de brede lanen voor je die recht naar het midden van de ‘ster’ leiden. Dat middelpunt is het grote ronde grasveld met daarop (en half erin) Grotto, een kunstwerk van Callum Morton (2009). Het is een zwarte, spiegelende ‘grot’ met koffie, kaartjes & kassa.

Nog een leuke pagina over Callum Morton is How Callum Morton got in Donald Trump’s head. En een Sisyphus-klus wordt door Morton overtuigend uitgebeeld in Silkeborg (DK), zie de video op YouTube: Callum Morton “Sisyphus” KunstCenteret Silkeborg Bad.

Entree, kaartje, plattegrond, boekje

Lustwarande, verzochte bijdrage, bord, 2019
Verzochte bijdrage 2019

In de Grotto kun je een folder of een gidsje kopen. Dat is dan meteen ook je ‘kaartje’ en de verzochte bijdrage (zie ’t groene bord). (Zo ging het althans tot in 2019. Hoe het in 2021 zal gaan, wordt vermeld op Lustwarande / Stations / bezoek.)

(In 2019 was er een boekje met onder meer een lijst van de deelnemende beeldhouwers en een plattegrond met nummers die verwezen naar de kunstwerken en de beschrijvingen ervan met telkens een kleine afbeelding.)

Oude Warande – nog uitwerken, Baken!

EPR eikenprocessierups, waarschuwing, eiken, Oude Warande
Lint met waarschuwing op zomereik
voor de eikenprocessierups
 • De geschiedenis van dit fantastische sterrebos (zonder onzinnige tussen-n), daar moet ik me nader in verdiepen.
 • Flora & fauna – sparren en spechten, eiken en eekhoorns, beuken en aardappelbovisten.
 • Plattegronden / landkaarten – ook leuk.
 • Grotto, een kunstwerk uit 2009 van Callum Morton, dat dienst doet als koffiekamer / theehuis of hoe zal ik het noemen. Er is ook een bescheiden terras bij.
 • Kennelijk vond iemand het terras té bescheiden, want er is een “omgevingsvergunning” aangevraagd en verleend voor het “tijdelijk uitbreiden van het terras bij Grotto in verband met Corona.” Corona heeft kennelijk een flink zitvlak. En hoe tijdelijk de uitbreiding ten behoeve van mevrouw Corona zal zijn, dat moet nog maar blijken. Ooit. (Ik vermoed: nooit.)
 • Noordwestelijk van de Oude Warande: de ‘stadsakker’, als die er tenminste komt. Die akker krijgt misschien de onwijs hippe naam Groeituin013 (archive.today) en zal een “toegangspoort” zijn naar Stadsbos013. Dat Stadsbos013 is een verzameling gebiedjes waar vaak meer stoeptegels liggen dan bomen staan. Maar oké, elke boom is er een. Bomen heersen!
 • Afhankelijk van wat er online al gemakkelijk te vinden is, moet ik wat meer informatie opduikelen over het voormalige Tilburgs Dierenpark (hoek Warandelaan/Bredaseweg). Het heeft bestaan tot 1973. Jammer genoeg zijn er nauwelijks zichtbare sporen van achtergebleven. Uit levende sporen bestaat het onbedoelde maar geinige afscheidsgeschenk van het dierenpark aan de Oude Warande: de Siberische grondeekhoorn.
 • Wanneer je helemaal om de Oude Warande heen loopt, kom je van alles tegen. Tegen de klok in zie je onder meer de volgende verschijnselen.
  Het Zwartvensepad met woekerende Japanse duizendknoop, massaal aanwezig bij de spoorwegovergang. Wat zuidelijker is er een ‘plantage’ van 400 meter lang. Op één plek heeft deze Duizendknoop zich al 30 meter het bos ingewerkt (2019). Japanse duizendknoop is mooi, maar helaas rampzalig in gebieden waar met de grond is of wordt gerommeld;
  De toeristische bordjes, her en der, met ‘Bels Lijntje’ erop herinneren de mensen aan de door de liberalen vernielde spoorverbinding Tilburg-Turnhout, die hier een deel van het internationale. Europese ov had kunnen zijn. (‘Europa’ en ‘verbinding’ zijn blijkbaar slechts propaganda en leugens van de heersende klasse);
  Dan komen we langs de hockeyvelden inclusief compleet krankzinnige lichtvervuiling, soms tot middernacht op volle kracht. Die velden hebben trouwens heel wat van de Oude Warande afgeknabbeld (en dat afknabbelen gaat ‘gewoon’ door, zoals met het neerploffen van de Faculty Club in de zuidoostelijke hoek van de Warande, vlakbij de monsterlijk uitdijende hogeschool);
  We :) steken de Bredaseweg over, met z’n continu ongevraagd gratis ultrafijnstof voor in je longen;
  Meteen linksaf (bij Sparrenhof, met meer metalen hekken dan sparren) de Bredaseweg langs, met aan de rechterkant een paar obscure landgoedjes met afzichtelijke poorten.
  Als je het horecabedrijf Auberge (etc.) (aan de overkant van de weg) voorbij bent, steek je over (er zijn daar geen voetgangerslichten!) en loop je de asfalt Warandelaan in. Als je oplet, zie je aan het begin van de Warandelaan (dus hoek Bredaseweg), een flinke woning. Ze is een van de weinige overblijfselen van het Tilburgs Dierenpark;
  Aan het einde van de Warandelaan is rechts de hogeschool waar ik ooit op de grond zat en nu Universiteit van Tilburg heet, en daarom gaan we linksaf: de Oude Warande in. Na de fucking Faculty Club (ja, die óók al in de Oude Warande is neergeploft) zo snel mogelijk weer naar rechts en doorlopen tot de spoorlijn je de weg verspert: weer links, en de paden langs het spoor volgen;
  Dat is de spoorlijn Eindhoven-Breda, met kilometers hekken eromheen, want overal moet een hek omheen, nietwaar. Nee, liever niet, stelletje hekgekken;
  Na dit gevarieerde ‘blokje om’ ben je terug bij de fietsenstalling annex parkeerplaats ten zuiden van de spoorwegovergang op de Zwartvenseweg.

Menu

home | blog/overzicht | Lustwarande 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | Lustwarande 2004 | Dan Weiss | Richard Long | Mark Wallinger | archieven | logboek | dagboek | WP-app | validator | harrie@harriebaken.nl | Lustwarande Moet Blijven!

Plaats een reactie

19 − 3 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.