Lustwarande moet blijven! Alarm! Actie!

Bijgewerkt op 2021-12-10 om 23:10:14 door Harrie

Verontrustende berichten! Geen subsidie meer?

Gevaar dreigt voor Lustwarande. In de pers zijn alarmerende berichten verschenen. De provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg zijn namelijk van plan geen subsidie meer te verstrekken aan deze unieke jaarlijkse expositie waar elk jaar duizenden kunstliefhebbers naartoe gaan. En waar ze ook naartoe willen blijven gaan.

Lustwarande in de pers (1)

Cees van Raak, Steunbetuiging Lustwarande, prachtige manifestatie moet blijven
Cees van Raak, dichter & publicist
“prachtige manifestatie”

Brabants Dagblad, 18 juni 2020 – Provinciebestuur investeert toch in cultuur”. De staart van het artikel bevat het venijn:

“Daarnaast krijgen een aantal instellingen in de zogenaamde categorie B voor vier jaar subsidie. De adviescommissie heeft daarvoor een ranglijst opgesteld.

Omdat er voor deze categorie B maximaal elf miljoen euro beschikbaar was, zijn aan aantal instellingen die wel een positief advies kregen van de commissie, buiten de boot gevallen.

Het gaat daarbij onder meer om Lustwarande, literair Festival Tilt, Sounding Bodies […] in Tilburg en Cappella Pratensis in Den Bosch. Zij krijgen geen geld van de provincie, maar ook niet van de gemeente.”

Jan Heerkens, Steunbetuiging Lustwarande, prachttentoonstelling
Jan Heerkens, boswachter
“prachttentoonstelling”

De Gelderlander, 19 juni 2020 – “Boosheid om verdeling subsidies Brabant”, met daarin onder meer:

“Voor onder meer het kunstproject Lustwarande, Sounding Bodies van Jacqueline Hamelink, literair festival Tilt in Tilburg én voor Cappella Pratensis in Den Bosch was ondanks een positief advies geen geld beschikbaar.”

En:
“‘Compleet van de pot gerukt’, noemt Chris Driessen, artistiek leider van Lustwarande het besluit. Hij stelt dat Lustwarande zich afgelopen jaren heeft bewezen en dat fonds Brabant C heeft geïnvesteerd in Lustwarande.

Driessen hekelt het gebrek aan informatie vanuit BrabantStad. ‘We zijn onvoldoende geïnformeerd over de procedure en de subsidieplafonds.’

Lustwarande heeft nog een aanvraag bij het landelijke Mondriaanfonds, maar Driessen ziet de toekomst somber in.”

Martijn van Nieuwenhuyzen, Steunbetuiging LW is van internationale betekenis
Martijn van Nieuwenhuyzen
directeur museum De Pont
internationale betekenis

Op de site van Lustwarande.org zelf stond op 6 september het sombere bericht: Het doek dreigt te vallen! Maar dat laten we niet gebeuren.

Dit mogen we niet laten gebeuren!

Stopzetting van de subsidie zou het einde betekenen van de jaarlijkse expositie van beelden in de Oude Warande. Dat is te gek om los te lopen, en barbaars.

Ik vind dat Lustwarande moet blijven! Want elk jaar is er een fantastische tentoonstelling van sculptuur in de Oude Warande, een fantastisch park.

Dat vinden ze bij de stichting Lustwarande natuurlijk ook. Daarom is er op hun website een actiepagina met daar ook de strijdbare boodschap & leus: Lustwarande moet blijven!

Ugo Rondinone, steunbetuiging Lustwarande moet blijven

Anish Kapoor, steunbetuiging LW

Antony Gormley, steunbetuiging expositie Lustwarande moet blijven

Tot in oktober zijn er steunbetuigingen binnen komen stromen!

Op de pagina Lustwarande moet blijven! vind je een kort overzicht van de (vele!) steunbetuigingen voor het behoud van Lustwarande. Hieronder enkele voorbeelden daarvan, onder meer pdf’s met steunbetuigingen en ook weer reacties in de pers.

Steunbetuigingen voor Lustwarande

Rob van Esch, steunbetuiging Lustwarande
Ardi Poels, steunbetuiging LW

Artistiek directeur van Lustwarande Chris Driessen heeft op 1 september de eerste 130 steunbetuigingen gebundeld.

Op 14 september waren het er al ruim 140 [pdf, 8,9 MiB]. Uit alle delen van de wereld stroomden ze binnen. Reden tot optimisme!

‘n Dag eerder, op 13 september, waren er bij Lustwarande.org ook al heel wat e-mails met steunbetuigingen binnengekomen. Ze bevatten persoonlijke herinneringen en vaak emotionele oproepen tot het behoud van Lustwarande. Het zijn 27 mails. Zie deze pdf. [6,3 MiB]

Luan Nel, steunbetuiging LW
Callum Morton, steunbetuiging Lustwarande

Lustwarande in de pers (2)

Brabants Dagblad, Joost Goutziers, 30 juni 2020, “Vijftien culturele clubs in Tilburg dreigen kopje onder te gaan. ‘Dit is kapitaalvernietiging’” (archive.today)

Brabant Cultureel, 4 september 2020 – “Cultuursector in nood pleit bij gemeente Tilburg voor meer steun”

Brabant Cultureel, 10 september 2020 – Mondriaan Fonds helpt Lustwarande met financiële bijdrage, nu de overheid nog, waarin we lezen:

“Het Mondriaan Fonds heeft aan Lustwarande in Tilburg 110.000 euro toegekend als bijdrage in de organisatie van dit kunstproject in 2021. Het jaar daarna kan de organisatie op eenzelfde bedrag rekenen. Chris Driessen, artistiek directeur van het evenement, noemt dit een mooie opsteker.”

Camila Sposati, steunbetuiging Lustwarande
Erwin Wurm, steunbetuiging Lustwarande

En verderop:
“Na van de eerste schrik bekomen te zijn, is er een actie gestart om de overheid over te halen om Lustwarande alsnog de komende vier jaar te subsidiëren. Directeur Driessen spreekt de gemeenteraad toe als die maandag 14 september over het cultuurbeleid praat. Op een van de glazen wanden van Grotto (de pleisterplaats in het hart van de Oude Warande) is sinds vandaag in grote letters te lezen ‘Lustwarande moet blijven. Help ons!’

Brabants Dagblad, 11 september 2020 – Lustwarande laat het er niet bij zitten (kopie: archive.today)

“Na 20 jaar dreigt Lustwarande in Tilburg geen subsidie meer te ontvangen van de gemeente Tilburg en de provincie. Een onthutste stichting probeert het tij te keren. Maar er is ook goed nieuws: de Mondriaan Stichting besloot deze week Lustwarande te waarderen met een bijdrage van 110.000 euro voor twee jaar.”

(Eindhovens Dagblad: identiek artikel, BN DeStem: idem)

Brabants Dagblad, 15 september 2020 – Politiek Tilburg laat zes culturele organisaties zonder subsidie niet vallen, ‘Zoeken naar maatwerk’ (kopie: archive.today)

“Wethouder Marcelle Hendrickx (D66) gaat kijken of zes Tilburgse culturele organisaties die ondanks een positief advies geen subsidie kregen, door financieel maatwerk alsnog geholpen kunnen worden. Tijdens een raadsdebat over het Cultuurplan 2021-2024 beloofde de wethouder hiervoor haar uiterste best te zullen gaan doen.”

Lisette Pelsers, steunbetuiging Lustwarande
Harrie Baken, Lustwarande Moet Blijven
Henk Pijnenburg, steunbetuiging Lustwarande Moet Blijven
Justin Matherly, steunbetuiging Lustwarande

Lustwarande in de pers (3)

Brabants Dagblad, 2 november 2020 – Tilburg vindt alsnog geld om wankelende cultuurorganisaties te steunen (kopie: archive.today)

“Zes Tilburgse culturele organisaties die in de problemen dreigden te komen door het mislopen van subsidies, kunnen alsnog op financiële steun van de gemeente rekenen.”
En:
“Voor literatuurfestival Tilt, muziekgezelschap Sounding Bodies, kamerorkest Kamerata Zuid en de dans- en performancegroepen Corpo Maquina en Zwermers is een oplossing gevonden voor de komende vier jaar. Openluchtexpositie Lustwarande zou twee jaar vooruit moeten kunnen met de nieuwe steun.”

Brabants Dagblad, Paul Driessen, 28 januari 2021 – Subsidierel raakt Brabantse cultuurwereld: ‘Belangenverstrengeling is onacceptabel’ – bijzonder onverkwikkelijk. (kopie: archive.today)

— — –

STATIONS gaat door, maar het was kantje boord

De tweede helft van 2020 bleef het onzeker of de geplande Lustwarande van 2021, STATIONS, wel zou plaatsvinden.

Een nieuwe editie stond compleet op losse schroeven. Dat blijkt bijvoorbeeld wel uit de webpagina Lustwarande Moet Blijven! (gelukkig lees je daar inmiddels: Lustwarande zal blijven!) en uit de pagina die je nu leest.

Lustwarande gered – STATIONS in de Oude Warande

Na de slechte berichten in juni 2020 heeft de stichting Lustwarande alles op alles gezet. Begin 2021 was Lustwarande gered. Hoe grondig gered en voor hoelang, dat is nog niet duidelijk, geloof ik. Dat het geen gezellig gezelschap was waarmee men om subsidie moest vechten, was daarentegen overduidelijk.

— — –

Menu

home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2021 – STATIONS | LW moet blijven | LW 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | Lustwarande 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long in De Pont, 2019 | logboek | archiveren | WP-app | validator | harrie@harriebaken.nl | dagboek

Plaats een reactie

twee × 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.