Disorientation by Beauty – Lustwarande 2004

Lustwarande 2004 – Disorientation by beauty

Het idee van ‘achteruit bloggen’, terug in de tijd, kwam bij me op toen ik eens een negatief in m’n flatbedscanner propte van een schilderij van Frank Stella. Het hing op de overzichtstentoonstelling “Frank Stella” in het SMA, waar ik met M. (Stip) rondsjouwde op 18 februari 1988. Aan de negatieven uit de jaren 80 zou ik wel een paar webpagina’s of blogberichten kunnen wijden, dacht ik plots.

Ja, geniaal, Baken. Vooral met zo’n scanner. De enige toepasselijke uitdrukking is hier: dat schiet niet op! Al wat genialer vond ik het idee om de negatieven naar een fotograaf te brengen om ze te laten digitaliseren. Nog niks uitzoeken – dat kan daarna wel, digitaal dus. (Maar zelfs dat blijkt een flinke klus.)

Deze pagina gaat 15 jaar terug in de tijd, naar de Lustwarande van 2004, Disorientation by beauty. Die tentoonstelling in de Oude Warande van beeldhouwwerk/sculptuur was m’n eerste Lustwarande. Met Marja (VanderPee). Misschien komen er ook over deze Lustwarande nog bruikbare foto’s uit de enorme doos met negatieven die ik nog moet doorploegen.

Speurwerk

Gelukkig heeft Marja toen foto’s gemaakt met haar digitale camera. Drie daarvan had ze op haar computer opgeslagen zonder de naam van de kunstenaar erbij. Ik dacht nu (15 jaar later) de makers en de titels wel eventjes te vinden, maar dat viel vies tegen.

Peter Rogiers

Peter Rogiers, zonder titel, 2004, Lustwarande 2004
Peter Rogiers, zonder titel, staal en spuitverf
Lustwarande 2004 (Foto: Marja)

Een van de drie moeilijk vindbare was een sculptuur van Peter Rogiers (België) (die ‘zonder titel’ bleek, ook dat nog!) die helemaal niet op het web te vinden was, als afbeelding tenminste.

Intussen is die onvindbaarheid voorbij. Oorzaak: de donkere versie die ik nu op deze pagina zet, heeft het tweede kwartaal van 2019 als voorlopige versiering op de pagina over Delirious, Lustwarande 2019 gestaan.

In april was Rogiers’ ‘staal & spuitverf’ zo afwezig op het web, dat zelfs zoeken met de truc van Google niet hielp. Die truc is: de afbeelding uploaden en Google ‘visueel vergelijkbare’ exemplaren laten vinden.

Peter Rogiers, Palm (2002), Lustwarande 2004, Disorientation by Beauty, Tilburg
Peter Rogiers, Palm (2002)
Lustwarande 2004, Tilburg
(Foto: Marja)

Dus ik naar de bibliotheek van museum De Pont. Daar hebben ze de de catalogus Wanderlust, een boek over de Lustwarandes van 2000, 2004 en 2008. Raak! Op pagina 116 vond ik Peter Rogiers, zonder titel, staal en spuitverf (2004).

Uiteindelijk vond ik op Marja’s harde schijven nog een derde ‘onbekende’ uit 2004, een soort grijze palmboom op een sokkel. Die was gemakkelijker op te sporen en bleek ook een beeld van Peter Rogiers. Titel: “Palm” (2002), polyester.

Ritsaert ten Cate

Ritsaert ten Cate, Afschot/The Cull, 2004
Ritsaert ten Cate, Afschot/The Cull (2004)
Lustwarande 2004 (Foto: Marja)

Een andere afbeelding zonder naam was die van een groot en rank dier op stelten. Het had een gewei waaraan kleurige lappen hingen. Daarvan vond ik gelukkig wél gelijkende afbeeldingen. De titel ‘Afschot’ die ik daarbij vond, bracht me naar het artikel De mens als boomwortel in Lustwarande door Machteld Leij (NRC 2004-08-26). (Ook op archive.org)

De puzzel was opgelost. Want Machteld Leij schrijft: “Geen bos zonder dieren. In het werk Afschot bindt Ritsaert ten Cate Amerikaanse militaire onderscheidingen in het gewei van een hert en roept zo een beeld op van de oorlogvoerende Verenigde Staten.”

‘Afschot’ (of: The Cull) zoals Marja het in 2004 op de foto heeft gezet, is niet compleet. Er stond ook een soort lessenaar bij met daarop nog meer militaire onderscheidingen. Het geheel kun je zien op Disorientation by Beauty (archive.org), een pagina van Touch Time, een site over Ritsaert ten Cate (werk, overdenkingen en een in memoriam bestaande uit 5 bijdragen).

Alexander van Slobbe & Marc Mulders

Slobbe, Mulders, 2004, Virgin and child, Madonna, iris
Alexander van Slobbe & Marc Mulders
Virgin and child, the Madonna with the iris
Lustwarande 2004 (Foto: Marja)

Eigenlijk moet er detail bij de beschrijving van de foto staan.

Het geheel bestond namelijk uit 4 elementen en was gemaakt in samenwerking met Guus Beumer, Connie Groenewegen en Paul Kuipers. Van pagina 122 van de catalogus Wanderlust noteer ik even de materialen: gekleurd glas, staal, prints, wilgentenen, hout, zijde, lavendel.

Anish Kapoor

Anish Kapoor, Untitled, 2003 Lustwarande 2004, Disorientation by Beauty, 2004 (1)
Anish Kapoor, Untitled, 2003
Lustwarande 2004
Disorientation by Beauty (Foto: Marja)
Anish Kapoor, Untitled (2003), Lustwarande 2004, Disorientation, Tilburg (2)
Anish Kapoor, Untitled (2003)
Lustwarande 2004
Disorientation, Tilburg (Foto: Marja)

“Untitled” (2003), graniet

Anya Gallaccio

Anya Gallacio, Blessed (2004) Lustwarande, Disorientation by Beauty, Tilburg
Anya Gallacio, Blessed (2004)
Lustwarande 2004
Disorientation by Beauty

“Blessed” (2004), dode appelboom, 200 kg appels, touw

Jane Alexander

Jane Alexander, Danger - Gevaar - Ingozi, Lustwarande 2004, Tilburg
Jane Alexander, Danger – Gevaar – Ingozi
Lustwarande 2004

DangerGevaarIngozi” (2004) – materiaal: hekwerk, email bord, polyester, afgedankte werkhandschoenen, sikkels, machetes, aarde [niet op foto: geluid, bewaker]

Thomas Rentmeister

Thomas Rentmeister, Untitled (2004) Lustwarande, Disorientation by Beauty, Tilburg
Thomas Rentmeister, Untitled (2004)
Lustwarande, Disorientation by Beauty

“Untitled” (2004), oude koelkasten, babyzalf

Ugo Rondinone

Ugo Rondinone, Jahrestage (2004), Lustwarande Tilburg, Disorientation by Beauty
Ugo Rondinone, Jahrestage (2004)
Lustwarande Tilburg
Disorientation by Beauty

“Jahrestage” (2004), boom, zilverkleurige tape, hout, verf, windklok

Luciano Fabro

Tussen de braamstruiken blonk het verchroomde staal van “Tubo da mettere tra i fiori” (1963), een beeld van Luciano Fabro (Italië). Zie ook Galerie Micheline Szwajcer (Brussel) voor vergelijkbaar werk met vergelijkbare titels als Tube to place among flowers.

Menu

HomeOude WarandeLustwarande 2019Luster, 2016Lustwarande 2011Mark Wallinger in De Pont (2011)logboekW3C-validatorharrie@harriebaken.nl

Plaats een reactie

een × 3 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: