Lustwarande moet blijven! Alarm! Actie!

Bijgewerkt op 2020-10-16 om 21:09:04 door Harrie Baken

Verontrustende berichten! Geen subsidie meer?

Gevaar dreigt voor Lustwarande. In de pers zijn alarmerende berichten verschenen. De provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg zijn namelijk van plan geen subsidie meer te verstrekken aan deze unieke jaarlijkse expositie waar elk jaar duizenden kunstliefhebbers naartoe gaan. En waar ze ook naartoe willen blijven gaan.

Lustwarande in de pers (1)

Cees van Raak, Steunbetuiging Lustwarande, prachtige manifestatie moet blijven
Cees van Raak, dichter & publicist
“prachtige manifestatie”

Brabants Dagblad, 18 juni 2020 – Provinciebestuur investeert toch in cultuur”. De staart van het artikel bevat het venijn:

“Daarnaast krijgen een aantal instellingen in de zogenaamde categorie B voor vier jaar subsidie. De adviescommissie heeft daarvoor een ranglijst opgesteld.

Omdat er voor deze categorie B maximaal elf miljoen euro beschikbaar was, zijn aan aantal instellingen die wel een positief advies kregen van de commissie, buiten de boot gevallen.

Het gaat daarbij onder meer om Lustwarande, literair Festival Tilt, Sounding Bodies […] in Tilburg en Cappella Pratensis in Den Bosch. Zij krijgen geen geld van de provincie, maar ook niet van de gemeente.”

Jan Heerkens, Steunbetuiging Lustwarande, prachttentoonstelling
Jan Heerkens, boswachter
“prachttentoonstelling”

De Gelderlander, 19 juni 2020 – “Boosheid om verdeling subsidies Brabant”, met daarin onder meer:

“Voor onder meer het kunstproject Lustwarande, Sounding Bodies van Jacqueline Hamelink, literair festival Tilt in Tilburg én voor Cappella Pratensis in Den Bosch was ondanks een positief advies geen geld beschikbaar.”

En:
“‘Compleet van de pot gerukt’, noemt Chris Driessen, artistiek leider van Lustwarande het besluit. Hij stelt dat Lustwarande zich afgelopen jaren heeft bewezen en dat fonds Brabant C heeft geïnvesteerd in Lustwarande.

Driessen hekelt het gebrek aan informatie vanuit BrabantStad. ‘We zijn onvoldoende geïnformeerd over de procedure en de subsidieplafonds.’

Lustwarande heeft nog een aanvraag bij het landelijke Mondriaanfonds, maar Driessen ziet de toekomst somber in.”

Martijn van Nieuwenhuyzen, Steunbetuiging LW is van internationale betekenis
Martijn van Nieuwenhuyzen
directeur museum De Pont
internationale betekenis

Op de site van Lustwarande.org zelf stond op 6 september het sombere bericht: Het doek dreigt te vallen! Maar dat laten we niet gebeuren.

Dit mogen we niet laten gebeuren!

Stopzetting van de subsidie zou het einde betekenen van de jaarlijkse expositie van beelden in de Oude Warande. Dat is te gek om los te lopen, en barbaars.

Ik vind dat Lustwarande moet blijven! Want elk jaar is er een fantastische tentoonstelling van sculptuur in de Oude Warande, een fantastisch park.

Dat vinden ze bij de stichting Lustwarande natuurlijk ook. Daarom is er op hun website een actiepagina met daar ook de strijdbare boodschap & leus: Lustwarande moet blijven!

Ugo Rondinone, steunbetuiging Lustwarande moet blijven

Anish Kapoor, steunbetuiging LW

Antony Gormley, steunbetuiging expositie Lustwarande moet blijven

Tot in oktober zijn er steunbetuigingen binnen komen stromen!

Op de pagina Lustwarande moet blijven! vind je een kort overzicht van de (vele!) steunbetuigingen voor het behoud van Lustwarande. Hieronder enkele voorbeelden, pdf’s met steunbetuigingen en ook weer reacties in de pers.

Steunbetuigingen voor Lustwarande

Rob van Esch, steunbetuiging Lustwarande
Ardi Poels, steunbetuiging LW

Artistiek directeur van Lustwarande Chris Driessen heeft op 1 september de eerste 130 steunbetuigingen gebundeld.

Op 14 september waren het er al ruim 140 [pdf, 8,9 MiB]. Uit alle delen van de wereld stroomden ze binnen. Reden tot optimisme!

’n Dag eerder, op 13 september, waren er bij Lustwarande.org ook al heel wat e-mails met steunbetuigingen binnengekomen. Ze bevatten persoonlijke herinneringen en vaak emotionele oproepen tot het behoud van Lustwarande. Het zijn 27 mails. Zie deze pdf. [6,3 MiB]

Luan Nel, steunbetuiging LW
Callum Morton, steunbetuiging Lustwarande

Lustwarande in de pers (2)

Brabant Cultureel, 10 september 2020 – Mondriaan Fonds helpt Lustwarande met financiële bijdrage, nu de overheid nog, waarin we lezen:

“Het Mondriaan Fonds heeft aan Lustwarande in Tilburg 110.000 euro toegekend als bijdrage in de organisatie van dit kunstproject in 2021. Het jaar daarna kan de organisatie op eenzelfde bedrag rekenen. Chris Driessen, artistiek directeur van het evenement, noemt dit een mooie opsteker.”

Camila Sposati, steunbetuiging Lustwarande
Erwin Wurm, steunbetuiging Lustwarande

En verderop:
“Na van de eerste schrik bekomen te zijn, is er een actie gestart om de overheid over te halen om Lustwarande alsnog de komende vier jaar te subsidiëren. Directeur Driessen spreekt de gemeenteraad toe als die maandag 14 september over het cultuurbeleid praat. Op een van de glazen wanden van Grotto (de pleisterplaats in het hart van de Oude Warande) is sinds vandaag in grote letters te lezen ‘Lustwarande moet blijven. Help ons!’

Brabants Dagblad, 11 september 2020 – Lustwarande laat het er niet bij zitten, begint zijn artikel zo:

“Na 20 jaar dreigt Lustwarande in Tilburg geen subsidie meer te ontvangen van de gemeente Tilburg en de provincie. Een onthutste stichting probeert het tij te keren. Maar er is ook goed nieuws: de Mondriaan Stichting besloot deze week Lustwarande te waarderen met een bijdrage van 110.000 euro voor twee jaar.”

(Eindhovens Dagblad: identiek artikel, BN DeStem: idem)

Lisette Pelsers, steunbetuiging Lustwarande
Harrie Baken, Lustwarande Moet Blijven
Henk Pijnenburg, steunbetuiging Lustwarande Moet Blijven
Justin Matherly, steunbetuiging Lustwarande

[Wordt vervolgd en aangevuld.]

Menu

home | blog/overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | Lustwarande 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long in De Pont, 2019 | archiveren | logboek | dagboek | WP-app | validator | harrie@harriebaken.nl

Plaats een reactie

17 − dertien =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.