Home » dagboek » Week 20/2022

Week 20-2022 | Dagboek uit het bos

Bijgewerkt op 2022-07-07 om 06:46:39 door Harrie

16 – 22 mei 2022

Week 20-2022, met muziek van Judge (New York hardcore). Mijn favoriet is Warriors.
NB Zie je hieronder een wit vlak en geen playlist, herlaad dan de pagina.

Judge – New York Crew (1988)

Filmke!

Judge performing “Warriors” at Saint Vitus in Brooklyn, NY on February 10th, 2017

♯ ♬ ♫ ♯ ♬ ♯ ♬ ♪

Maandag 16 mei 2022

Shireen Abu Akleh

Palestina: begrafenisstoet aangevallen door bezettingsleger

Leestip van Carolien Roelants. Israël kan doen wat het wil.

Bomen

CO2-opname overschat

De hoeveelheid CO2 die bomen opslurpen is overschat, Marcel aan de Brugh, NRC, 16 mei 2022 [archive.today]

Hoewel er kritiek is op de methode van onderzoek, is de eindconclusie toch dat vooral in koude en droge omstandigheden, bomen minder CO2 opnemen dan gedacht.

Dinsdag 17 mei 2022

Bijen & hommels

Hoeveel bijen mogen er van de EU vermoord worden? Nou, dat weten ze bij die neoliberale superstaat nog niet.

Hoeveel hommels en wilde bijen mogen sterven door pesticiden? De Europese Commissie weet het nog niet, Onno Havermans, Trouw, 17 mei 2022 [archive.today]

Kartuizer anjer

Vandaag weer m’n vaste route gelopen. ‘n Groot nadeel (ten opzichte van bijvoorbeeld een rondje Oude Warande) is de zelden onderbroken stroom van allerlei voertuigen met een verbrandingsmotor.

Mopper, mopper

Ik lijk eigenlijk wel gek. Gezond kan ‘t niet wezen. (Net zo min als zonder gasmasker fietsen in de stad, trouwens.) Bovendien is de teringherrie die de meeste van die dingen maken, funest & nefast voor m’n humeur en de rest van m’n geestelijke gesteldheid.

Bloemenpracht

Waar was ik – o ja, de Kartuizer anjer. Ik zag haar staan langs het Zwartvensepad en hoewel ik er was voor De Sport, heb ik gauw een foto gemaakt en geüpload ter determinatie. Want ik zag wel dat het een Anjer was, maar welke precies, dat wisten ze bij Waarneming.nl wel. Dat rijmt.

Terwijl ik daar stond te freaken, dacht ik: moest ik eigenlijk ook de hele rest maar fotograferen, determineren, inventariseren en nog uppen ook?

Het blijft een dilemma. Al is het fleurig en gezellig en zo, het is bijna allemaal ingezaaid. Dus heb ik de neiging om al dat mooie spul te negeren, want het hoort niet thuis langs het Zwartvensepad in Tilburg.

Het staat intussen wel vast – en het is ook logisch – dat het volgooien van de Lage Landen met exoten én inheemsen die uit andere biotopen worden gehaald – inclusief de in bijvoorbeeld Tsjechië gekweekte ‘inheemse’ soorten – slecht is voor de biodiversiteit.

Bijenlint langs het Bels Lijntje?

Anderzijds lijkt dat inzaaien niet te stoppen en lijken zulke lange stroken zich al enkele(?) jaren goed te handhaven. Misschien is er – voor de afwisseling – goed over nagedacht en is het bedoeld als onderdeel van het “Bijenlint Bels Lijntje“. Kortom, Harlock: nagaan hoe het zit. Bij voorkeur eerder dan ‘binnen onafzienbare tijd’.

Chomsky over Oekraïne

Interview, vers van de pers:

Noam Chomsky: ‘We zien nu twee partijen die vechten tot één van hen vernietigd wordt. En geloof me, dat zal niet Rusland zijn’, interview door Ayfer Erkul, De Morgen, 17 mei 2022. [Exclusief voor abonnees. En voor ons, want ook te lezen op archive.today.]

De lead luidt: “De Russische president Poetin haalt steeds harder uit naar het Westen, gefrustreerd omdat de oorlog in Oekraïne niet loopt zoals gehoopt. Het Westen reageert even strijdlustig en stuurt nog meer zware wapens. De Amerikaanse intellectueel Noam Chomsky (93) veegt alle heldhaftige oorlogstaal van tafel en waarschuwt dat enkel onderhandelingen Oekraïne en de wereld voor een ramp kunnen behoeden.”

Nieuws uit en over Palestina

Nieuwsoverzicht The Rights Forum, 11-17 mei [archive.org]

Onder meer: de herdenking van de Nakba, de anti-Palestijnse acties van de Duitse staat in Belijn; de aanvallen op de begrafenisstoet voor Shireen Abu Akleh; opnieuw slopen zionisten huizen van Palestijnen; onderzoek wijst uit dat Shireen Abu Akleh gedood is door een Israëlische soldaat, en: “De enige vraag die rest, maar waarschijnlijk onbeantwoord zal blijven, is of de Israëlische troepen Shireen Abu Akleh opzettelijk doodschoten vanwege haar journalistieke werk en reputatie als ‘stem van Palestina’.

Woensdag 18 mei 2022

Australische regenwouden

Rampzalige droogte

Bomen Australische regenwouden sterven sinds jaren tachtig tweemaal zo snel, Jean-Pierre Geelen, de Volkskrant, 18 mei 2022 [archive.today]

De lead luidt: “Sinds de jaren tachtig sterven bomen in Australische regenwouden tweemaal zo snel als voorheen. De oorzaak: klimaatverandering, die zorgt voor opwarming en droogte. Als het zo doorgaat, stoten regenwouden binnenkort evenveel CO2 uit als zij opnemen.

(Leren) lezen

De leescrisis in het onderwijs (1)

Hoe minder je leest, hoe minder je weet, Yra van Dijk en Marie-José Klaver, De Groene Amsterdammer, 18 mei 2022 [archive.org] & [archive.today]

De leesvaardigheid onder jongeren in Nederland is in één generatie tijd sterk afgenomen. Is de digitalisering daar debet aan? In andere gedigitaliseerde landen lezen jongeren wél goed. Uit analyse blijkt: het fundament van het onderwijsgebouw is rot.

Donderdag 19 mei 2022

Droogte

De ecologische gevolgen van droogte

Droogte onder en boven de grond, Franciska de Vries, Nature Today, 19 mei 2022 [archive.today]

Over het onderzoek van IBED/UvA naar ‘lokale co-adaptatie’: “In ons eigen onderzoek richten we ons zowel op de mechanismen waardoor plantenwortels en micro-organismen communiceren in kasexperimenten, als op de gevolgen van deze interacties voor hoe plantengemeenschappen reageren op droogte, hitte, en overstromingen in grotere pot- en veldexperimenten, en de effecten van chronische droogte op de capaciteit van ecosystemen om CO2 op te nemen in veldexperimenten.
Deze experimenten, en die van andere onderzoekers wereldwijd, gaan ons helpen beter te voorspellen hoe ecosystemen reageren op klimaatverandering, en ze weerbaarder te maken tegen deze veranderingen.

Syrië

Vader en zoon Assad – slagers

Hoe Assad met zijn martelkelders heel Syrië terroriseert, Eva Peek, NRC 19 mei 2020 [archive.today] Peek bespreekt twee boeken over hoe de Syrische staat zijn bevolking kapotmaakt, alles eigenlijk, uitgezonderd uiteraard de heersende klasse zelf.

  • Ugur Ümit Üngör en Jaber Baker, De Syrische goelag. De gevangenissen van Assad, 1970-2020. Boom, 407 blz.
  • Mustafa Khalifa, De schelp. Memoires van een gevangene. Vertaling: Djûke Poppinga, Jurgen Maas, 310 blz.

Over De Syrische goelag schrijft Eva Peek: “[…] Eindeloos veel marteling. En waarvoor? Wat is de functie van al die foltering? Het is nauwelijks bedoeld om informatie uit gevangenen los te krijgen, schrijven Üngor en Baker. Beulen weten heel goed dat er niets te halen valt. Het is een kwestie van disciplineren, straffen en het breken van mensen. En, doordat die verhalen ook de wereld buiten de gevangenis bereiken, het terroriseren van de samenleving als geheel.

Over De Schelp schrijft Peek: “De lezer leert op zijn beurt een hoop dat ook in het boek van Baker en Üngor genoemd wordt. Niet alleen duiken de inmiddels bekende marteltechnieken op, zoals het vliegend tapijt, de functie van de gevangenissen wordt soms expliciet benoemd. ‘Eigenlijk beschouwen ze ons als een soort gijzelaars met wie ze druk kunnen uitoefenen op de mensen buiten.’

Vrijdag 20 mei 2022

Water geven

Gebruik je verstand

Zo zorg je dat alle planten zich thuisvoelen in je tuin, Anne Wieggers, NRC, 20 mei 2022 [archive.today]

Over olla’s, mulchen en verstandig gieten.

Red de Vlaamse Gaius

Puttertje (1654) Carel Fabritius, Mauritshuis, Den Haag
Het Puttertje van Carel Fabritius (1654)

Vogelnamen

Blijf van onze vogelnamen af!, Karel Knip, NRC, 20 mei 2022 [archive.today]

De baardmees werd, toen ontdekt was dat hij geen mees was, subiet omgedoopt in baardmannetje en daar maakte de Commissie dan weer baardman van. Baardvrouwen zijn er gelukkig niet.

Heren4

De zuil van Noach

Het winnende kunstwerk in Gilze-Rijen is bekend, persbericht EZPress, 20 mei 2022 [archive.today]

Maarten Fleuren reageert namens Heren4 erg enthousiast op de uitslag: “Geweldig nieuws! We waren eigenlijk al enthousiast aan de slag gegaan met de uitvoering, zonder de uitslag af te wachten. […]”

De making-of: De zuil van Noach door Heren4 uit Tilburg, 2022

Zondag 22 mei 2022

Kandelaartje

Stoeptegelspleetplant

Stoepplantje van de week: Kandelaartje, Wim Voortman, Hortus botanicus Leiden, 22 mei 2022 [archive.today]

Een kalkminnend lid van de Steenbreekfamilie. Ik zou het weleens willen vinden!

home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2022 – GODHEAD | LW 2021 | LW 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | LW 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long | archieven | WP-app | validator

mail harrie@harriebaken.nl

dagboek (alle weken)

… | week 19-2022 | week 20-2022 | week 21-2022 | … | week 26-2022 | week 27-2022

Plaats een reactie

elf + 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.