Home » dagboek » Week 39/2021

Week 39-2021 | Dagboek uit het bos

Bijgewerkt op 2022-08-16 om 23:46:11 door Harrie

27 sept – 2 okt 2021

Week 39-2021 met muziek van Giant Eagles.

Giant Eagles – Giant Egos (2014)

♯ ♬ ♬ ♫ ♪

Week 39-2021 is de week waarin ik feitelijk ben begonnen met dit dagboek. Maar waarschijnlijk zal ik ook teruggaan in de tijd. Doodleuk verschijnt dan plotseling week 38, en zo terug. [Achteraf: daarmee ben ik inmiddels begonnen.]

Maandag 27 september 2021

WordPress

WP en de massa’s html die het uitspuugt

Ik had al eerder een opzet gemaakt voor dit dagboek. Al snel bleek dat de pagina’s veel en veel te groot werden. Preciezer gezegd: een hele maand ‘dagboek’ op één pagina leverde een berg html op van minstens 150 KiB. Dat kan niet, 100 is de max. Ongeveer de helft van zo’n berg van 150 KiB blijkt in WP niets te maken te hebben met de dagboekberichten zelf.

Overhead

Die ‘extra’ helft, overhead als het ware, bestaat uit allerlei noodzakelijke gegevens en menu’s, én uit de code die geproduceerd wordt door diverse plug-ins. Kortom, als er geen manier is om de code drastisch te beperken (er zou weleens een plug-in voor kunnen bestaan, zoals er ironisch genoeg in WordPress voor zowat alles een plug-in is) dan zit er niks anders op dan een maand op te splitsen in 4 of 5 delen.

Weeknummers dan maar?

Misschien ligt dan een agenda-indeling met weeknummers (wel een beetje vies idee, hè? nou ja, even wennen) voor de hand.

Ja, het worden weken

Ik heb het er nog even met JB over gehad, ook geprobeerd alle consequenties te overzien en toen de knoop doorgehakt. Dus dat weet je dan. Nu peer ik ‘m naar m’n nest, maar eerst wat bloemen uploaden voor M. Ze wordt morgen aan haar ernstig beschadigde hand geopereerd:

Voor Maria: bloemen uit GroeiTuin013, Tilburg, 2021-09-27
Bloemen uit GroeiTuin013 voor M.

Dinsdag 28 september 2021

Chomsky

Over verzet tegen oorlogen

Noam Chomsky: “Gewone mensen kunnen deze oorlogen stoppen”, interview. Flinke lap tekst, redelijk vertaald uit het Engels, de moeite van het lezen waard.

Woensdag 29 september 2021

Proeflezen

Wegens gauw moe én door veel te veel hobby’s doe ik niet veel correctiewerk meer, maar áls er teksten komen, komen ze allemaal tegelijk. Nou ja, ongeveer. Vandaag was het in ieder geval prijs. Non-stop proeflezen en corrigeren.

Glyfosaat

Bayer, Roundup, EU, agrolobby

Eergisteren in Trouw: Het spant erom of burgerinitiatief om bijengif terug te dringen voldoende steun krijgt [kopie hier] Over de neoliberale fuckers van de EU die allerlei landbouwgif zoals glyfosaat nóg langer willen toestaan.

Petitie

Er zijn deze week meerdere artikelen over verschenen. En je kunt de petitie, die al over een miljoen handtekeningen heen is, nog ondertekenen.

Donderdag 30 september 2021

Waarneming.nl

Nieuwsbrief

30/09/2021 – Waarneming.nl Nieuwsbrief #78 – september 2021

Met daarin: recensie De #vliegenfamilies met drie voetkussentjes; update: #ObsIdentify 2.2; #kilometerhokken; #gierzwaluwproject

Vrijdag 1 oktober 2021

Oud cultuurlandschap

Oud cultuurlandschap verdient bescherming, Patrick Jansen, in Trouw, 1 oktober 2021. Hij beleeft vreugde aan oude sporen in het landschap, en constateert met woede dat dat landschap niet beschermd wordt. [kopie hier]

Bermen inzaaien, o wat mooi

Ik wist het wel, inzaaien is kut. Vandaag schrijft Koos Dijksterhuis een stukje in Trouw over de gevolgen van dat gefröbel: Een kleurig, exotisch bloemenrandje. [kopie hier]

In de eerste alinea noemt Dijksterhuis wat hij ziet langs ‘zijn’ fietspad: de toffe, kleurige bloemen van “wilde peen, cichorei, luzerne, pastinaak, phacelia, kamille, korenbloem, knoopkruid”. Niet te geloven. Het lijkt wel ‘mijn’ fietspad, langs het Zwartvensepad! [foto opduikelen]

Op de Stadsakker (Wandelbos-Zuid, Tilburg) worden 5 soorten uit dat rijtje gezaaid. Laten we hopen dat het zaad op z’n minst van kwekers komt die Koos Dijksterhuis noemt als betrouwbaar: Cruydt-Hoeck, Bolderik en Biodivers.

Zaterdag 2 oktober 2021

Inbraak bij LinkedIn

Van de week viel de naam LinkedIn, en ik zei: ach ja, laat ik daar weer eens inloggen. Ik was er al een jaar of 2 niet meer geweest.

Komt er zojuist, even na middernacht (het is nu inderdaad al een halfuur 3 oktober), een mailtje van de site met de maffe naam ‘;–have i been pwned?. Melding: bij LinkedIn is weer(!) een “breach” geweest.

Die inbraak was al in april 2021 gebeurd, maar nu pas was ontdekt welke gegevens van welke accounts ontvreemd waren. Mijn mailadres (eentje van tekstbaken.nl) zat er ook tussen. Kortom: ik móést nu wel inloggen op mijn LinkedIn-account, namelijk om m’n wachtwoord te wijzigen.

pwned?

Als je toevallig ook een account hebt bij LinkedIn, maar nog niet geabonneerd bent op meldingen van bijvoorbeeld ‘;–have i been pwned?, check dan of je mailadres gejat is. De kans daarop is groot, want op 8 april 2021 zijn de gegevens van maar liefst 125.698.496 accounts gestolen. Door stoute boefjes.

Het betreft mailadressen en ‘aanvullende informatie, waaronder: opleidingsniveaus, geslacht, geografische locaties, functies, namen, en profielen op sociale media’. Bron: Firefox Monitor. (Ook via mijn Firefox-account kwam een alarmsignaal over dit datalek. Maar het kwam een dag later, en indirect feitelijk van de eerdergenoemde site met die rare naam.)

Taalboekenprijs (5)

Diedrik van der Wal, Alles begint met A, ISBN 9789463361057, week 39-2021
Diedrik van der Wal, Alles begint met A, 2020

Alles begint met A van Diedrik van der Wal wint Taalboekenprijs 2021, Neerlandistiek.nl, 2 oktober 2021.

Recensies

“Alles begint met A” is door Marc van Oostendorp (@fonolog) besproken in Springerig en toch geordend, Neerlandistiek.nl, 2 december 2020.

Een korte recensie in Trouw: Taalboekenprijs 2021 gaat naar veelzijdige bundel vol portretten van letters, 2 oktober 2021, door Sander Becker. [kopie hier]

Diedrik van der Wal heeft ook een website over zijn boek Alles begint met A. (Met links naar recensies & mogelijkheid tot bestellen.)

Zondag 3 oktober 2021

Kutweer

Om half 6 wakker. Opgestaan. Het regende. Nu is het 10 uur. Het regent nog steeds. Ik duik m’n nest weer in.

Oké, uurtje later weer wakker. Vanmiddag in de net niet helemaal ‘doorstromende’ regen nog ff snel naar de Warande gefietst en rap weer terug. Ik moest nog een gidsje kopen van Lustwarande 2021, STATIONS, een ongeschonden exemplaar om te scannen. (Het was vandaag de laatste dag van de tentoonstelling. Ik zal haar missen, ze was mooi.)

Tux Walker in week 39-2021
Tux

Straatliefdegras

Stoeptegelspleetplant van week 39-2021

Stoepplantje van de week: Straatliefdegras, Nature Today, 3 oktober 2021 [archive.today]

Ik ken nog steeds niet veel grassen. Zelfs dit gras niet, met zijn poëtische naam: Straatliefdegras. En zou ik het kunnen onderscheiden van Straatgras en Klein liefdegras? Dus, Baken: Kijken. Vinden. Fotograferen. Determineren.

Op Wikipedia: Straatliefdegras. (Eragrostis pilosa en Eragrostis multicaulis) Synoniem: Stijf straatliefdegras.
#poaceae #grassenfamilie #liefdegrassen #stadsflora #stoeptegelspleetplant

home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2022 – GODHEAD | LW 2021 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | Lustwarande 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long | logboek | archiveren | WP-app | validator

dagboek (alle weken)

… | week 38-2021 | week 39-2021 | week 40-2021 | … | week 31-2022 | week 32-2022

mail harrie@harriebaken.nl

Plaats een reactie

een × 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.