Home » dagboek » Week 51/2021

Week 51-2021 | Dagboek uit het bos

Bijgewerkt op 2022-09-02 om 23:44:30 door Harrie

20 – 26 december 2021

Week 51-2021 met muziek van Brötzmann, Gania & Drake.

Brötzmann / Gania / Drake – The “Wels” Concert (1997)

  • Peter Brötzmann – tárogató, e-flat clarinet, alto & tenor saxophone
  • Maleem Mahmoud Gania – guembri, voice
  • Hamid Drake – frame drum, tablas, drums

Maandag 20 december 2021

“Omgevingswet”

‘Natuurorganisaties zijn niet zelden medeplichtig aan verslechtering van de natuur’
“Jaap Dirkmaat, directeur van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en in het verleden redder van de das en de korenwolf, heeft de strijd aangebonden met de nieuwe omgevingswet. ‘Alsof de burgers moeten controleren of de overheid niet door haar eigen stoplicht rijdt.'”

Tegendraads

Zo begint het artikel van Rob de Lange, Financieele Dagblad, 17 december 2021. Lezenswaardig. De meningen van Dirkmaat zijn tegendraads, vooral tegen de draad in die overheerst aan de vergadertafel van zowel staatsinstellingen (sinds Luther en Calvijn door christenen onderdanig “overheden” genoemd) als natuurorganisaties. [artikel gearchiveerd op archive.today]

Woensdag 22 december 2021

Processie

Maarten signaalde me vanavond over De Processie, een installatie gemaakt door Heren4+ en in december en januari te zien op LandArtBrabant in Wintelre (voorheen LandArt Diessen). Deze fraaie Processie is nu in volle glorie te zien in de kerk van Moergestel!

Bij wijze van onwijze uitzondering link ik nu naar een foto van een gedeelte van De Processie op het account van “@landartbrabant” op eh… Inst*gr*m, je weet wel, van creep Fuckerberg.

Een beetje zoekend naar een uitzending op RTL over De Processie, vond ik op de site van LandArtBrabant een video op YouTube (Google/Alphabet) met daarin een stuk over De Processie. Op de tentoonstelling in Wintelre dus.

De Processie in Moergestel

Het werk van Heren4+ (Maarten Fleuren en zijn kompanen Dick Roose, Has Swinkels en Huub en Kees Reijnen) heet zoals gezegd De Processie en is een indrukwekkende uitbeelding van mensen die op zoek zijn naar geluk of buiten de boot vallen.

Dat laatste vaak letterlijk, door toedoen van de EU, via haar misdadige organisatie Frontex. Overdrijf ik? Neen, ik overdrijf niet. De EU is via Frontex ronduit medeplichtig aan de moord op duizenden vluchtelingen die verdronken zijn in de Middellandse Zee. Zie bijvoorbeeld Trouw, 29 april 2021: De EU helpt de Libische kustwacht vluchtelingen te onderscheppen, en schendt dus het internationaal recht. [kopie hier]

Moergestel Kerkdorp

Tom Tacken schrijft in het Brabants Dagblad van 23 december een artikel over de installatie van Heren4+: Processie van klei tussen de kerkbanken van Moergestel: ‘Wie zijn die mensen?’ met acht mooie foto’s van de figuren met terracotta koppen en gehuld in dekens.

Het artikel bevat ook de video De Processie (3 min.), door Hans van Brunschot. Of zie hetzelfde exemplaar hieronder. Hoe dan ook, het kijken waard!

De Processie, door de Heren4+. Video door Hans van Brunschot

Zaterdag 25 december 2021 – week 51-2021

Vandaag ga ik mijn doos opereren. Nou ja, open ligt ze – tja, doos is vrouwelijk, nietwaar – al weken, ik bedoel meer opereren ‘van binnen’, het zachtgoed, het besturingssysteem zelf zelfs. Dat is aan het verouderen en moet van openSUSE Leap 15.2 naar 15.3. En wel zo snel mogelijk.

Zondag 26 december 2021

openSUSE Linux

Puinhoop hier. Gisteren heb ik harbeidbak, mijn opperdoos, geüpgraded van openSUSE Leap 15.2 naar Leap 15.3. Zonder goede voorbereiding, want ik had haast.

Bovendien zou het een makkie moeten zijn, want ik draai al sinds juni 2004 SuSE (Software und System-Entwicklung), dat werd opgevolgd door openSUSE. ‘t Fantastische besturingssysteem openSUSE kun je gewoon hier downloaden.

Een andere distributie (of distro) kan natuurlijk ook. Er zijn er honderden. (Maar een van de ‘grotere’ is meestal de verstandigste keus.) Als je je er grondig in verdiept, kun je er ook zelf een schrijven. De kern (kernel) van Linux is gratis en voor niks. Ze is geschreven en wordt nog steeds onderhouden onder leiding van Linus Torvalds. Hij is volgende week jarig.

De bootloader kapot

Maar het liep fout. Tegen twaalven (zulke dingen gebeuren hier steevast als ik naar m’n nest wil/moet/zou kunnen) bleek dat ik per ongeluk GRUB (GRand Unified Bootloader) had overschreven. Ja, dan kun je eigenlijk beter gewoon toch maar naar bed gaan, met pills in je kop of zo, want wat moet je nou zonder bootloader?

Maar ik slaap niet goed als m’n bak niet draait. Er zat niks anders op dan overschakelen van de command line, waarop je met zypper direct een upgrade uitvoert, naar een domme dvd waarmee je het OS helemaal opnieuw installeert. Dat heeft als (enige) voordeel dat ook ouwe troep en fouten worden overschreven.

Upgrade naar openSUSE Linux Leap 15.3, DVD, 2021-12-25, week 51-2022
openSUSE Linux, upgrade van Leap 15.2 naar15.3, 25 december 2021. Het winterse tafereel met Tux en/of SuperTux kende ik al van 4 jaar geleden.

Dus toch tot diep in de nacht doorgeploeterd, tot ik een half werkende harbeidbak had. Ik kon hem weer zijn naam vragen met de opdracht: uname.

har@harbeidbak:~> uname -a[enter]
Linux harbeidbak 5.3.18-59.37-default #1 SMP Mon Nov 22 12:29:04 UTC 2021 (d10168e) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
har@harbeidbak:~>

(NB “-a” = optie a, en betekent ‘alles!’, en de vermelde datum is de uitgavedatum van de kernel. UTC staat voor Coordinated Universal Time of Zulu time.)

Gelukkig kon m’n machine nu al wat meer dan een correct antwoord geven op een eenvoudige vraag, maar ook vandaag nog was ik veel tijd kwijt aan het herstellen van de ravage die ik had aangericht. Hoog tijd voor een verse week dus. Met Nieuwe Avonturen in de Avonduren.

Grote weegbree

Stoeptegelspleetplant van week 51-2021

Stoepplantje van de week: de Grote weegbree, Nature Today, 26 december 2021. De Grote weegbree is samen met de Smalle weegbree de bekendste vertegenwoordiger van het geslacht Weegbree. #stoeptegelspleetplant

De Grote en de Smalle weegbree, je kent ze vast alle twee. Ze zijn op bijna alle stoepen te vinden. Eigenlijk overal buiten waar mensen en andere dieren lopen, want hun zaden blijven – tijdelijk, is natuurlijk de bedoeling – aan schoenen en voeten plakken. De wetenschappelijke naam van de Grote weegbree is Plantago major subsp. major.

Week 51-2021, dat was het.

Tux Walker, in week 51-2021
Tux

home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2022 – GODHEAD | LW 2021 | LW 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | LW 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long | archieven | WP-app | validator

mail harrie@harriebaken.nl

dagboek (alle weken)

… | week 50-2021 | week 51-2021 | week 52-2021 | … | week 34-2022 | week 35-2022

Plaats een reactie

elf + een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: