Home » dagboek » Week 51/2021

Week 52-2021 | Dagboek uit het bos

Bijgewerkt op 2022-08-19 om 00:27:17 door Harrie

27 dec 2021 – 2 jan 2022

Week 52-2021 muziek van Peter Brötzmann / Johannes Bauer
NB Zie je hieronder een wit vlak en geen playlist, herlaad dan de pagina.

Peter Brötzmann / Johannes Bauer – Blue City (1997) (2017)

Maandag 27 december 2021 – week 52-2021

Kaaistoep

Beekherstel Oude Leij

Waterschapsblad 2021, 15690, met daarin “Bekendmaking definitief projectplan Beekherstel Oude Leij – Bosperceel Tilburg” inclusief verwijzingen naar pdf’s met toelichtingen met heel aparte namen als “Nota van zienswijzen”. (Spoiler: die laatste vinding van de vergadertijgers betekent “Bezwaren en overige commentaren”.)

Dinsdag 28 december 2021

Linus Torvalds

Held Linus is jarig vandaag. Even wat van Twitter jatten:

Happy 52nd birthday to the creator of Linux kernel and Git ??

Linus Torvalds wordt 52 vandaag. Bericht op Twitter.

Originally tweeted by It’s FOSS – Linux Portal (@itsfoss2) on 2021-12-28.

Ik geef Linus een nice -n 19. Is dat overdreven? Neen, helemaal niet!

In de eerste plaats is Linux een vet gave *nix waar ik al bijna 18 jaar m’n brood mee verdien, en een hoop plezier uit haal ook nog.

Ten tweede draait de halve wereld op Linux. 60% van de webservers draait op Linux, om ‘zomaar iets’ te noemen. Alle Linux Android-telefoons gebruiken de Linux-kernel. Om weer ‘zomaar iets’ te noemen. Het gestoorde is, dat veel mensen denken dat M$-winddoos de standaard is voor gewone mensen en het spul van Ap*le voor mensen met een geldoverschot, en dat degenen die Linux op hun desktop hebben… gestoord zijn.

‘Ben je zélf wel geschikt in je hoofd?’

In Trouw lees ik veel informatieve artikelen. Van de koppen – dikwijls kleuterschoolvraagzinnen – en de vaak christelijke en gezagsgetrouwe ondertoon word ik geregeld onpasselijk. Vandaag was er een variant op “Ben je zelf wel geschikt om je hele leven in een gevangenis door te brengen?”

Inktvis

Is de intelligente octopus wel geschikt om z’n hele leven in een kweekvijver door te brengen?, Jelle Brandsma, Trouw, 28 december 2021. [gearchiveerd via archive.today] (Bij koppen is het wel zo, dat doorgaans een redacteur ze bedenkt, en niet de auteur.)

Woensdag 29 december 2021

Wounded Knee

#OtD 29 Dec 1890 the Wounded Knee massacre took place in South Dakota when US troops massacred over 200 Lakota men, women & children, many of them unarmed and fleeing. Learn more about Indigenous genocide and resistance in this book:

De (bevroren) lijken van gesneuvelde of vermoorde Lakota worden in een massagraf gegooid.

Originally tweeted by Working Class History (@wrkclasshistory) on 2021-12-29.

Volkerenmoord en verzet

Zie ook Wikipedia: Bloedbad van Wounded Knee, 29 december 1890

"Big Foot, leader of the Sioux, captured at the battle of Wounded Knee, S.D." Here he lies frozen on the snow-covered... - NARA - 530805
Chief Spotted Elk of Big Foot (Grote Voet), broer van Touch the Clouds, sneuvelde in de sneeuw tijdens het bloedbad bij Wounded Knee (Wikipedia)

Donderdag 30 december 2021

Tux Walker, week 52-2021
Tux

Zaterdag 1 januari 2022

Solidariteit?

Prikken, prikken – laat de bevolking in Afrika maar stikken. Met je fucking booster.

Tedros Adhanom Ghebreyesus (WHO)

My 3 resolutions to support #HealthForAll in 2022.
1⃣ Vaccinate 70% of people in all countries by July 2022 to end the #COVID19 pandemic.
2⃣ Strengthen ? health security by supporting negotiations on a #PandemicAccord.
3⃣ Help all countries strengthen primary health care.

Originally tweeted by Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) on 2021-12-31.

Daarover in Trouw:

1 januari 2022 – “WHO-chef: Einde aan de pandemie is dit jaar haalbaar, als vaccins eerlijk verdeeld worden“, door Gijs Moes, 1 januari 2022. [gearchiveerd op archive.today]

OXFAM:

24 december 2021 – Rich countries have received more vaccines in run-up to Christmas than African countries have all year

NWO

Geen liefdadigheid, maar réchtvaardigheid is nodig om coronacrisis te stoppen, 22 december 2021, door Joris Tielens.

English version:
A healthy world requires global health justice and research fairness, December 22th, 2021, by Joris Tielens.

Tielens bespreekt in zijn artikel de mondiale coronacrisis met Sharifah Sekalala (@sharifasekalala) (University of Warwick) en Amrish Baidjoe (@Ammer_B) (veldepidemioloog, AzG, etc.). Aan de orde komen: COVAX, dekolonisering, waivers en patenten, met als uitgangspunt ‘geen liefdadigheid, maar solidariteit’.

NPO Radio 1

15 december 2021 – Mensenrechtenorganisaties: ‘Maak een eind aan patenten op coronavaccins’

Brusselse Nieuwe

2 december – Rafaela en Eickhout: Commissie moet patent coronavaccin opheffen

Corporate Europe Observatory:

6 december 2021 – Corona power of Big Pharma and European lies

4 juni 2021 – Public and Parliaments kept in the dark on EU role in global COVID patent struggle

19 april 2021 – Big pharma lobby’s self-serving claims block global access to vaccines

Het Parool:

22 juli 2021, Annemieke van Dongen, Weinig vaccins uit EU naar arme landen, tienduizenden overtollige Nederlandse vaccins zelfs vernietigd [gearchiveerd in archive.today]

Ik heb de indruk dat het probleem duidelijk zat is, maar dat het gebrek aan internationale solidariteit (de Europese Commissie blokkeert ‘gewoon’ het opschorten van patenten) slechts door enkelen aan de kaak wordt gesteld.

En ook lijkt het erop dat veel van die boosterende boomers (en bijna de hele rest) in het steenrijke Westen ‘t geen ene fuck kan schelen dat in grote delen van Afrika pas 10% van de bevolking is ingeënt.

Petitie

J_Beej stuurde me vanmiddag een link naar een petitie op de site van Oxfam, die ik gelukkig wel ondertekend had (melding: “U kunt maar één keer uw steun betuigen”), maar verzuimd had bij de bovenstaande verzameling te zetten.

Afrika

De petitie, die eist dat geen delen van de wereldbevolking worden buitengesloten, wordt hier toegelicht: 5 redenen om de Europese petitie voor eerlijke toegang tot vaccins te steunen. Voor nog een toelichting en om te ondertekenen, ga je naar: Iedereen verdient bescherming tegen Covid-19. Geen winst op de pandemie.

Onmiddellijk ondertekenen kan hier. Hoe dan ook, doe het! Het is het minste wat je kunt doen.

COVID-19 vaccination rate, most, least, Africa, 2021-12-31, source BBC
COVID-19 vaccination rate, most & least, Africa, 2021-12-31, source WHO/BBC

Over bullshit die je geweten sust

Mocht je last hebben van cognitieve dissonantie en daarom geneigd zijn geruststellende borrelpraat te geloven, lees dan: ‘Afrikanen willen helemaal geen vaccins’: 5 mythes over coronavaccins ontkracht.

Cory Doctorow

Cory Doctorow schrijft over van alles – Noord-Amerikaanse cultuur, Aziatische cultuur, sciencefiction en andere literatuur – en vaak scherpe stukken over privacy en massasurveillance.

Big pharma en covid

Op zijn blog pluralistic.net plaatste hij in 2021 een stuk over de verdeling van vaccins over de wereld en over de rol die het grootkapitaal daarin speelt. (Spoiler: het is de hoofdrol.)

Cory Doctorows blogpost heet Pharma’s anti-generic-vaccine lobbying blitz, (27 april 2021). Zeer de moeite waard. Een leuke en sterke oneliner eruit vond ik:

A half-vaccinated world is like a swimming pool where only one end has a “no pissing” rule.

Gewoon varkensgras

Stoeptegelspleetplant

Stoepplantje van de week: Gewoon varkensgras, Nature Today, 1 januari 2022
Leuk spul, valt niet erg op, familie van het Perzikkruid. Inderdaad, dus ook van de Japanse duizendknoop (JDK). Dat heb je nu eenmaal met de leden van de Duizendknoopfamilie. Allemaal familie van mekaar!
#flora #stadsflora

Duizendknopen

Verrassend, die lijst duizendknopen! Rabarber, Boekwiet, oh nee, Boekweit, Adderwortel (volgens mij zijn daar veel cultivars van), ruim 10 soorten Zuring en de Chinese bruidssluier. Over die laatste moet ik nog een artikeltje opduikelen. Dat ging over gevonden kruisingen van die bruidssluier met de JDK. Laten we hopen dat dat huwelijk niks wordt, anders zijn we de klos.

Zondag 2 januari 2022

Vandaag m’n eerste opdracht voor tekstcorrectie in het nieuwe jaar uitgevoerd. Voor een zeer trouwe vaste klant. Dat laatste is op zichzelf al een compliment. Jazeker, ook aan mij.

☢ ☢ ☢

Europese Commissie in dienst van het grootkapitaal

Kernenergie? Nee bedankt - logo, week 52-2021
Kernenergie? Nee bedankt!

Atoomenergie groen? Ja joh, vraag maar in Tsjernobyl of Fukushima. Atoomenergie is gewoon keigaaf en vet wreed. Daarom staan die fabrieken ook altijd gewoon vlakbij de hoofdstad van een ‘land’. De heersende klasse logeert graag op het reactorterrein, en organiseert er teamuitjes. Neem ik aan.

Greenwashing

De Europese Commissie, je weet wel, dat ongelooflijk democratische clubje van de ook zo democratische EU, die commissie heeft bedacht dat atoomenergie niet gevaarlijk en niet duur is, maar juist groen. Natuurlijk, groen, het toverwoord waarmee je de mensen een oor kunt aannaaien.

Tamelijk orwelliaans is dat, de grootste teringzooi groen gaan noemen. Verder hebben die gasten besloten om gas te verwarren met gras: ook dat spul noemen ze groen.

Zijn aardgas en kernenergie groene energiebronnen? Als het aan de Europese Commissie ligt wel, Romana Abels in Trouw, 2 januari 2022 [hier gearchiveerd]

Volgende dag:

Duitsland en Oostenrijk boos over EU-plannen om kernenergie als duurzame investering te beschouwen. ‘Onacceptabel’, Trouw/ANP, 3 januari (tja, het is nu al morgen :) [hier gearchiveerd]

NRC

In de NRC, nog op zondag 2 januari, door Clara van de Wiel: De definitie van ‘groen’ leidt in Brussel tot fel debat. Met archiveren was iemand me voor. Dat levert hetzelfde artikel op, met oorspronkelijk een andere, ietwat krakkemikkige kop: Brussel wil hand in wat door mag gaan voor ‘groen’ [archive.org]

Verontrustend daarin: “Frankrijk wil niet alleen in eigen land meer kerncentrales neerzetten, maar hoopt ook flink te gaan verdienen aan de verkoop van reactoren aan andere EU-landen in vooral Oost-Europa.”

Héél verontrustend: “Definitief is het nieuwste voorstel nog niet, maar het tegenhouden is wel ingewikkeld. Een ruime meerderheid van lidstaten moet het daarvoor blokkeren – een coalitie die zelfs Duitsland waarschijnlijk niet rond krijgt. Een absolute meerderheid van het Europees Parlement kan het voorstel wegstemmen, maar ook dat lijkt in de huidige verhoudingen moeilijk te worden.”

Einde van week 52-2021

home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2022 – GODHEAD | LW 2021 | LW 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | LW 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long | logboek | archieven | WP-app | validator

mail harrie@harriebaken.nl

dagboek (alle weken)

… | week 51-2021| week 52-2021 | week 1-2022 | … | week 31-2022 | week 32-2022

Plaats een reactie

vijftien + 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: