Home » dagboek » Week 6/2022

Week 6-2022 | Dagboek uit het bos

Bijgewerkt op 2022-08-21 om 20:49:03 door Harrie

7 – 13 februari 2022

Week 6-2022 met frisse punk van Minor Threat met opnames uit de jaren 80, pas in 2003 op plaat uitgebracht, althans de demo’s.)

Mijn favoriet is Straight Edge, nummer 6. Het duurt 48 seconden (de andere nummers ongeveer even lang), dus zet je oren open en de anderen buiten.

NB Zie je hieronder een wit vlak en geen playlist, herlaad dan de pagina.

Minor Threat – First Demo Tape

♯ ♬ ♬ ♫

Maandag 7 februari 2022

Congo

De moord op Patrice Lumumba

De bittere erfenis van de Lumumbacommissie, 2002-2022, DeWereldMorgen.be, maandag 7 februari 2022. Ludo De Witte geeft een in toespraak voor de parlementaire commissie een overzicht van de treurige resultaten van die commissie over een periode van 20 jaren.

Zie over de moord op premier Lumumba en over het Belgisch kolonialisme ook mijn bericht over Patrice Lumumba in week 3/2022.

Dinsdag 8 februari 2022

Sterrebos †

Politie maakt een einde aan de Sterrebos-bezetting, Trouw, dinsdag 8 februari 2022 [archive.today]

Het kapitaal wil dat er gekapt wordt, dus wordt er gekapt.

De bezetters van het Sterrebos bij Horn zijn door politie en ME’ers uit het bos verwijderd. Onmiddellijk daarna begon het omzagen van de bomen, om plaats te maken voor een nieuwe fabriekshal van Nedcar. Daarin zullen nog meer auto’s worden gemaakt.

Juist een klein bos als het Sterrebos kan grote waarde hebben voor de natuur, Frank Straver, Trouw dinsdag 8 februari 2022 [gearchiveerd op archive.today]

De volgende morgen

Video: Van websitebouwer tot bomenklimmer, 1Limburg.nl, woensdag 9 februari 2022 [2 minuten]

Actievoerder Maarten kijkt terug op zijn verblijf hoog in de bomen.

Wijkevoort

Brabants Dagblad

Strijd om Wijkevoort gaat door, bewoners en milieuorganisaties naar Raad van State, Erik van Hest, dinsdag 8 februari 2022 [gearchiveerd op archive.today]

Het artikel geeft de stand van zaken met in het kort enkele voor- en tegenargumenten in de al 20 jaar oude plannen om wéér een stuk groen naar de filistijnen te helpen. Zie ook week 46/2021 over de moord op Wijkevoort.

Journalist Rens van de Plas – longread

De schaarse grond is in Tilburg een waar slagveld geworden, op de site van journalist Rens van de Plas, 25 september 2021.

Voor dit artikel moet je ‘even’ de tijd nemen. Alle aspecten van de moord op Wijkevoort komen aan bod: argumenten, standpunten, bewoners (Gilze en Rijen, Reeshof), de zogenaamde inspraak, politici, politieke partijen, arbeidsmigranten (er zijn voor het geplande distributiecentrum geen arbeiders genoeg), huisvesting, lobbyisten van de dozenschuivers, de gevolgen voor de gezondheid, de GGD, de uilen en de reeën.

Prettig en zeer informatief is dat Rens van de Plas in zijn artikel alle betrokkenen en/of belanghebbenden uitgebreid aan het woord laat. Afgezien natuurlijk van een aantal (met naam en functie genoemde) flapdrollen die weigeren iets over Wijkevoort te zeggen, bijvoorbeeld omdat ze de graaf van een of andere dijk zijn geworden.

Naar de rechter

De Brabantse Milieufederatie (BMF), de bewonersverenigingen Buitengebied Zuidwest en Reeshof aan Zet, landschapsorganisaties uit Hulten en Gilze en Rijen en de Vlaamse natuurorganisatie Markvallei gaan naar de Raad van State.

Strijd om Wijkevoort gaat door, bewoners en milieuorganisaties naar Raad van State, Brabants Dagblad, Erik van Hest, 8 februari 2022 [archive.today]

Petitie

Je kunt nog steeds je handtekening zetten onder de petitie “Tegen distributiecentra en industrie bij Wijkevoort in waardevol Brabants landschap“. Doe het! Doe het NU! :-)

Peter Kropotkin

#OtD 8 Feb 1921 Peter Kropotkin, famous proponent of anarchist-communism, died of pneumonia in Russia. He took part in revolutionary groups 4 countries and contributed much to anarchist theory. Works by and about him available here:

Foto van Peter Kropotkin, via Working Class History

So this looks like a new one, but loads of Stalinists are claiming that Kropotkin was an antisemite. Literally never heard anything about that. But have read of him protesting against antisemitic pogroms. Anyone know where this is coming from, or are they just making stuff up?

Originally tweeted by Working Class History (@wrkclasshistory) on 2022-02-08.

Begrafenis Kropotkin

Pyotr Kropotkin’s funeral took place from 10th to 13th of February 1921 (video, 10 minuten)

(P.S. Ik moet iets bedenken voor de kleur en de rest van de weergave van tweets. Het lichtblauw is het echte Twitterblauw (background-color: #55acee) maar ik vind het lelijk, zeker in een groot vlak. Misschien dat ik er wit en zwart bij gooi. Verder moet ik verschillende [soorten?] tweets testen, want sommige worden goed weergegeven, andere worden verminkt door eh… ‘iets’.)

Woensdag 9 februari 2022

Zwammen op de Berk

De afbeelding bovenaan de pagina is een foto van de veelvoorkomende Berkezwam, die ook wel Berkedoder wordt genoemd. Die zogenaamde Berkedoder komt overigens meestal pas op bezoek wanneer een Berk al op sterven na dood is.

Zoektocht

De foto had al maanden ergens op een webpagina kunnen staan, en ook bij mijn miniverzameling fungi op Flickr.com, want ze is al van 20 september 2021.

Drie dagen eerder had ik de Berken in kwestie na lang zoeken – #KJ weet er alles van, van mijn aftakeling als zwam-, bomen- en padvinder – “al” teruggevonden, kijk maar, het is ongelogen waar, en er een stel foto’s van gemaakt. W8, ik zet er hieronder nog een.

Berkezwam, Berkedoder (Fomitopsis betulina) Tilburg, Oude Warande, 2021-09-17 HB
Berkezwam, Berkedoder (Fomitopsis betulina) Oude Warande, 17 september 2021

Donderdag 10 februari 2022

Fungi

Flickr.com

Zo gauw ik tijd heb, zet ik de Berkezwammen ook in m’n verzameling Fungi, schimmels, etc. op Flickr.com.

[Naschrift, 2022-03-25] Gedaan! Op donderdag 24 maart 2022. (Ongeneeslijk, die procrastinatie in mijn kop.) Op Flickr staat hier de zwam van 17 september en hier die van 20 september 2021.

ObsIdentify

ObsIdentify is een app die al het leven kent, door Merel Wiersma, NRC donderdag 10 februari 2022 [gearchiveerd op archive.today]

De Nederlandse app ObsIdentify herkent 22.000 dieren en planten. En de gebruikers bouwen een schatkamer voor biologen.”

Waarneming.nl

De waarnemingen via de app ObsIdentify (een miljoen in 2006; 13 miljoen in 2021) komen op Waarneming.nl terecht, een goudmijn van fauna, flora en fungi, die op zichzelf al een genot is. Het artikel eindigt met nuttige tips voor het maken van foto’s voor soortherkenning.

Vrijdag 11 februari 2022

Uilengezin in het Sterrebos

Bosuil met nestje eieren opgedoken in Sterrebos, kap deels stilgelegd, RTL Nieuws, vrijdag 11 februari 2022. [gearchiveerd]

Uitstel van executie

De bomenkap is stilgelegd binnen een straal van 75 meter vanaf de boom. Die zagers zouden gewoon helemaal moeten op lazerstralen. Zelfs juridisch gezien, want in de ontheffing die de fabriek heeft om het bos te mollen, wordt de bosuil niet genoemd. Die autogasten zijn dus illegaal bezig.

Zaterdag 12 februari 2022

Vroegeling

Stoeptegelspleetplant

Stoepplantje van de week: Vroegeling, Hanneke Jelles, Nature Today, zaterdag 12 februari 2022 [archive.today]

Vorig voorjaar vielen me de witte sluiers op, die over sommige bermen hingen. Het bleken honderden, duizenden bloempjes van de Vroegeling. Ik heb er toen een paar foto’s van gemaakt, maar kennelijk weer weggegooid wegens onscherp/vaag/slordig. Dit voorjaar moet dat beter, Baken.
#Kruisbloemenfamilie #Brassicaceae #stoeptegelspleetplant

Op de Stadsakker

Vroegeling (Erophila verna) Stadsakker, Tilburg-West, 2022-03-12 (HB) week 6-2022
Vroegeling, Stadsakker,
Tilburg, 12 maart 2022

In maart 2022 ben ik de Vroegeling tegengekomen op de Stadsakker. Hij komt niet mooi uit tegen de onrustige achtergrond. Volgend voorjaar opnieuw.

Ai Weiwei

Ai Weiwei: ‘Ik denk dat het Westen in veel opzichten heimelijk autoritair is’. Chris Harvey, MO*, Mondiaal Nieuws, zaterdag 12 februari 2022. [gearchiveerd op archive.org en archive.today]

Interview

De tekst van het interview is kennelijk vertaald (zo te zien uit het Engels), met hier en daar rare taalkronkels. Nochtans zeer de moeite waard. Leuk interview in MO* met de stronteigenwijze activist en kunstenaar Ai Weiwei.

Zondag 13 februari 2022

Proeflezen

Vandaag vooral gewerkt, en wel voor Noordereiland. Da’s mijn codenaam voor Stad en Bedrijf in Rotterdam (ontstaan aan de Rotta). Dat is altijd tof werk. Goeie teksten, interessante historische onderwerpen.

home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2022 – GODHEAD | LW 2021 | LW 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | LW 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long | archieven | WP-app | validator

mail harrie@harriebaken.nl

dagboek (alle weken)
… | week 5-2022 | week 6-2022 | week 7-2022 | … | week 32-2022 | week 33-2022

Plaats een reactie

4 × 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.