Home » dagboek » Week 7-2022

Week 7-2022 | Dagboek uit het bos

Bijgewerkt op 2022-11-23 om 12:13:14 door Harrie

14 – 20 februari 2022

Week 7-2022 met hardcore door een echt hardkoor. Je kunt de player van Bandcamp natuurlijk altijd weer uitzetten en zelf een liedje zingen.

NB Zie je hieronder een wit vlak en geen playlist, herlaad dan de pagina.

Kamerkoor Kwintessens – Arvo Pärt (2018)

♯ ♯ ♬♯ ♬ ♬ ♫

Maandag 14 februari 2022 – week 7-2022

Gaspeldoorn

De afbeelding bovenaan is een foto die ik afgelopen 1 februari(!) heb genomen van de Gaspeldoorn die groeit langs het spoor aan de noordkant van de Oude Warande en ten oosten van de spoorwegovergang over de Zwartvenseweg.

Onherbergzaam

Hij groeit er in soms manshoge struiken langs de spoorlijn – beter gezegd langs de groene (ja ja) gevangenishekken – over een lengte van zo’n tweehonderd meter. Het is overigens nogal onherbergzaam op de smalle strook tussen spoor en Oude Warande. De Gaspeldoorn zelf is ondoordringbaar en heeft onwijs scherpe doorns, het terrein is bultig en het barst er van de prikkeldraad.

In de landstreek NL is de Gaspeldoorn een beetje zeldzaam. Zie mijn melding op Waarneming.nl.

Nieuwe natuur

[Later, 2022-03-10] Op donderdag 10 maart heb ik warempel opnieuw veel Gaspeldoorn gezien, namelijk waar de Gilzerbaan het Bels Lijntje kruist, en dan in de hoek waar een poel is aangelegd. Ik kom er op terug wanneer ik m’n foto’s heb uitgezocht.

Pimpernelblauwtje

Pimpernelblauwtjes vinden nieuw leefgebied, door Irma Wynhoff, Vlinderstichting, Nature Today, maandag 14 februari 2022 [archive.today]

Vlijmens ven

Leuk! Ze waren in 1990 uitgezet (afkomstig uit uit Polen) in de Moerputten, ten zuiden van Den Bosch en ook niet ver van Vlijmen. Maar naar het Vlijmens Ven, dat voor de Blauwtjes geschikt was gemaakt, gingen ze niet. Tot 2021 dus, en ‘ze doen het goed’.

Dinsdag 15 februari 2022

Kernenergie? Nee bedankt - logo, week 7-2022
Kernenergie? Nee bedankt!

Atoomcentrale?

Alleen precies onder het Koeltorentje!

Docu over Tsjernobyl 1986

Stralende toekomst

Het is ongelogen waar (kijk maar hier), het logo van de anti-atoombeweging stond hierboven al (als voorlopige opvulling) voordat ik vanmiddag in de nieuwsbrief van de VPRO de docu “Stralende toekomst” zag aangekondigd. (Ik zou zo met een glazen bol op de kermis kunnen gaan staan.)

Stralende toekomst” staat ook op bladzijde 27 van de VPRO Gids, die hier rond de noen in de bus viel, en ik meestal vergeet door te nemen. Maar gelukkig was er de mail met de nieuwsbrief, zodat ik op de site van de VPRO ben gaan kijken. Vervolgens heb ik van het artikel een pdf gebakken voor degenen die gids noch abo hebben.

Nieuwe informatie

Stralende toekomst [pdf, 396 KiB] is een kort artikel over de documentaire Chernobyl: The New Evidence, met nieuwe informatie uit (KGB-)documenten over het afgrijselijke ongeluk in 1986 in de atoomcentrale in Tsjernobyl en daarbuiten.

Nul centrales!

Wat mij betreft is ‘de les’ van (onder meer) Tsjernobyl dat je je moet verzetten tegen atoomenergie, maar vooral ook tegen machthebbers over wie de bevolking geen enkele echte zeggenschap heeft en die ze bij wanbeheer niet onmiddellijk af kan zetten.

O ja, de docu wordt uitgezonden op dinsdag 22 en woensdag 23 februari, beide keren 22.18 tot 23.13 uur. Dat is dus in week 8-2022.

Georgia O’Keeffe

Hoe Georgia O’Keeffe een nieuwe draai gaf aan de Amerikaanse landschapsschilderkunst, Sandra Smallenburg, NRC, dinsdag 15 februari 2022 [gearchiveerd op archive.org en archive.today]

Landschapsschilderkunst

“Georgia O’Keeffe was een van de weinige vrouwelijke kunstenaars met vroeg succes. Met haar close-ups van bloemen, bomen en botten gaf ze een nieuwe draai aan de Amerikaanse landschapsschilderkunst.”

Hartstikke gaaf artikel over O’Keeffe. Informatief, tof om te lezen en de foto’s zijn (vanzelfsprekend, eigenlijk) geweldig. Een tekortkoming van deze (en alle andere) gearchiveerde exemplaren is dat de ingebedde video het niet doet. Wel vind je hem rechtstreeks op YouTube/Google. (Maar hij duurt nog geen minuut.)

Woensdag 16 februari 2022

COVID-19

Corona voorbij? ‘Pas als de hele wereld toegang heeft tot vaccinaties’, Anne Grefkens, Univers, woensdag 16 februari 2022 [ook in archive.org]

Afrika

Mirjam van Reisen, hoogleraar aan de UvT, wijst erop dat het streven van de WHO naar wereldwijde vaccinatie, dus ook in Afrika, meer steun moet krijgen van regeringen e.d. Reisen: “Om te voorkomen dat het land opnieuw op slot moet, is het dus ook in het eigenbelang om ervoor te zorgen dat Afrika toegang heeft tot een brede vaccinatiecampagne.” Ook waarschuwt ze voor de huidige onderschatting van het aantal besmettingen in Afrika: door het gebrek aan middelen kloppen de cijfers niet.

Donderdag 17 februari

De Pont – Kara Walker

Nieuwsbrief

E-BULLETIN FEBRUARI 2022, de nieuwe nieuwsbrief van het tofste museum in dit heelal. Met de aankondiging van: Kara Walker, A Black Hole is Everything a Star Longs to Be, expositie 19 februari t/m 24 juli 2022 [de nieuwsbrief gearchiveerd: archive.org]

Zeedieren

Walvissen

Voor het eerst zijn de routes die walvissen afleggen in kaart gebracht. ‘Belangrijk voor gezonde oceanen’, door Onno Havermans, Trouw, 17 februari 2022 [gearchiveerd op archive.today]

Vandaag gelezen en toen speciaal voor Max hier gedumpt, want hij vindt zeedieren interessant & gaaf & episch. Het artikel eindigt als volgt:

“Walvissen zijn belangrijk voor gezonde oceanen. Ze nemen CO2 op – één walvis staat met 33 ton CO2 gelijk aan 1500 bomen – en bemesten de zee; hun poep is voedsel voor plankton dat weer zorgt voor 50 procent van de zuurstof op aarde en neemt 40 procent van de koolstof op. […]”

Vrijdag 18 februari 2022

Kara Walker

Museum De Pont

Zet je schrap want hier is Kara Walker, Nederlandse primeur voor De Pont in Tilburg, Annemiek Steenbekkers, Brabants Dagblad, vrijdag18 februari 2022 [gearchiveerd op archive.today]

Zie verder mijn bericht van 6 april 2022 over de tentoonstelling van Kara Walker.

Zaterdag 19 februari 2022 – week 7-2022

Vaccins & patenten

Twist in TRIPS waiver negotiations raises eyebrows, February 19, 2022 by Peoples Health Dispatch [gearchiveerd] Over de slepende onderhandelingen over de zogenoemde TRIPS Waiver en de afgezwakte versies ervan. Het artikel besluit met:

“The dedication to the TRIPS waiver expressed by African delegates was shared and amplified by civil society organizations who addressed an open letter to the WTO Director General, urging the organization to finally give the TRIPS waiver, and thus millions of people around the world, a chance. ‘The time for excuses is over. Billions of people around the world are waiting for the WTO to deliver a bold outcome on the TRIPS waiver proposal that will effectively and concretely contribute to enabling production in and expanding supply options towards realizing equitable access which is the key to socio-economic recovery,’ stated the 202 signatories of the letter.”

Groot hoefblad

(Petasites hybridus, uit de composietenfamilie oftewel Asteraceae)

Nature Today

Groot hoefblad, ode aan een opmerkelijke voorjaarsbloeier, Leonie Tijsma & Ruud Beringen, Nature Today, zaterdag 19 februari 2022 [ook: archive.today]. Leuk artikel, mooie foto’s. Met de foto’s in de hand kun je ook gemakkelijk de vrouwelijke van de mannelijke bloemen onderscheiden.

Twitter

Op 19 februari 2021 was op Twitter het Groot hoefblad aan de beurt in #februariplantenmaand. Een van de tweets:

Groot hoefblad fraai op de foto in een tweet
#februariplantenmaand

Overschie

[Voorafje :] Zondag 13 maart 2022, langs de Delftse Schie: mooie exemplaren van het Groot hoefblad. Ontdekt door JB en Max, die aan het opknappen waren van de corona. Foto: J_Beej Zelf. :)

Groot hoefblad, Delftse Schie, Rotterdam-Overschie 2022-03-13 JB, week 7-2022
Groot hoefblad, Delftse Schie, Rotterdam-Overschie 2022-03-13, foto: Janneke Baken

Flora van Nederland

Groot hoefblad – Petasites hybridus, met foto’s, determinatievideo en uitgebreide toelichting.

Zondag 20 februari 2022 – week 7-2022

Vogelmuur

Stoeptegelspleetplant van week 7-2022

Stoepplantje van de week: Vogelmuur, Ton Gordijn, Nature Today, 20 februari 2022 [ook op: archive.today]

De bloempjes zijn witte sterretjes, vandaar de Latijnse naam: Stellaria media. Groeit overal. Zie ook Wikipedia: Vogelmuur.

Uit Swanenberg/Flora/2002 enkele frequente Brabantse namen voor Vogelmuur: Muur, Mier, Miert, Moer en – alleen in Ulvenhout maar wel de hoofdprijs met… Tietemuur. #stoeptegelspleetplant #eetbaar #flora

Week 7-2022 zit er weer op

Tux Walker, in week 7-2022
Tux

home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2022 – GODHEAD | LW 2021 | LW 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | LW 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long | archieven

mail harrie@harriebaken.nl

dagboek (alle weken)

… | week 6-2022 | week 7-2022 | week 8-2022 | … | week 45-2022 | week 46-2022

Plaats een reactie

drie + 15 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: