Home » dagboek » Week 1/2022

Week 1-2022 | Dagboek uit het bos

Bijgewerkt op 2022-11-22 om 01:42:07 door Harrie

3 – 9 januari 2022

Week 1-2022, met muziek van Giant Eagles

Giant Eagles – Second Landing (2020)

Discogs – Giant Eagles

♬♯ ♬ ♬ ♫ ♪

Maandag 3 januari 2022 – week 1-2022

Rien du tout.

Dinsdag 4 januari 2022

Kernenergie? Nee bedankt - logo, week 1-2022
Kernenergie? Nee bedankt!

Groen gas en groene atoomenergie

Gaslighting

Graftaxonomie, door econoom Hans Stegeman in het Financieele Dagblad, 4 januari 2022 [gearchiveerd op archive.today]

Citaat: “[…] nucleaire energie is nu ineens groen. En aardgas ook. Politieke koehandel tussen de Fransen (nucleair) en Oost-Europa (aardgas). Je zou voor nucleair nog kunnen zeggen dat het bijdraagt aan vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Maar zolang er geen oplossing is voor het afval, blijft het onduurzaam. En ja, aardgas is beter dan bruinkool maar toch zeker niet groen. Typisch Europa: minder onduurzaam verwarren met duurzaam.

Woensdag 5 januari 2022 – week 1-2022

Huishouden

Stofzuigen en omwassen, vreselijk gedoe, maar het is onontkoombaar. Morgen bezoek! Ook alvast een ovenschotel fabrieken, de zoveelste variatie op een recept waarvan het origineel spoorloos is.

Donderdag 6 januari 2022

Team Overschie

Overschie op bezoek! Dus J_Beej & Louis & Max, keigezellig. Mazzel gehad met het weer, over het Zwartvensepad en door de Oude Warande gekuierd en veel gekletst. Doordat de meeste bomen kaal waren, was telkens overduidelijk dat hier alle wegen niet naar Rome, maar naar de Grotto leiden. [Misschien hier een paar oudere foto’s invoegen, want geen van ons vieren had foto’s gemaakt, realiseerden we ons later.]

Herberg Harricot

De menukaart van Herberg Harricot was weer behoorlijk voorspelbaar – dat kookgedoe wordt nooit wat met mij – maar de twee schalen sla verzorgd door Max waren subliem.

Vrijdag 7 januari 2022

Naar het stadion

Aan de Goirleseweg in Stilburg staat een voelbalstadion. Vandaag heb ik me daar voor de derde keer laten inenten tegen Covid-19 en zijn muterende mutanten.

Musea dicht – scholen open – BRILJANT!

Het begint te wennen. Ik overweeg zelfs een seizoenskaart! :) Er komen vast nog tientallen priksessies. Want de scholen moeten volgende week open van dat stel Haagse amateurs, de kampioenen van de failed state. (Ja, als je dan zo nodig een fucking staat je dingetjes laat regelen, laat het dan geen neoliberale bullshitstaat zijn.)

Ik vind politici per definitie al een verdachte diersoort, maar dit gajes spant de corona. Het verschrikkelijk erge is, dat zij zonder werkelijke controle hun gang kunnen gaan (door het ontbreken van politiek bewustzijn bij een groot deel van de bevolking). De volgende spuitronde komt er dus al aan, daar kun je gewoon Gevlekte scheerling op innemen.

Kwartiertje recupereren

In een groot hok (‘n kantine of zo) aan het eind van de route, de oriëntatietocht, het traject, de wereldreis (ik heb vandaag flink wat fiets- en loopkilometers gemaakt), zocht ik een lege stoel (het was er vol, bijna alle stoelen waren bezet) voor het half verplichte kwartiertje ‘zitten tot blijkt dat er niks geks gebeurt’.

“Mag ik u iets vragen?”

Harrie Baken, mondkapje, anarcho-communisme, corona, 2021-09-07, week 1-2022
Ik met mondkapje

Ik heb er niet op gelet, de tijd vloog voorbij, maar ik denk dat het kwartiertje zeker een halfuur is geworden. Een vrouw op een stoel een paar meter verderop sprak me vriendelijk aan en vroeg me waar ik “dat leuke mondkapje had gekocht”.

Haha, gaaf was dat! Door haar gezicht en manier van spreken voelde ik me meteen op m’n gemak. (Dat is voor mij zeer uitzonderlijk in een hok vol volk.) Wel overviel het me zo, dat ik aanvankelijk vergat m’n kapje af te zetten. Sukkel.

Anarcho-communistische mondkapjes

Lang verhaal nog langer.
Ik wist niet meer waar ik m’n mondkapje gekocht had. Ik: “Weet ik niet meer. Staat in m’n computer. ‘t Was zo’n postorderbedrijf dat werkelijk álles op stofjes drukt. En daar heb ik dus vorig jaar na lang zoeken een paar anarcho-communistische mondkapjes gekocht.” En breed grijnzend: “Tof om propaganda te maken.” Dat vond ze ook! En ze vond het jammer dat ik het bedrijf niet meer wist.

Geschiedenisonderwijs

Toen was het hek van de dam, bij wijze van overdrijven. Ze had wel een zwart speldje, vertelde ze, met een rode ster erop – en haar (klein?)dochter vond de kleuren wel leuk, maar ja, anarchisme… tja – toen kwam het gesprek op geschiedenisonderwijs, het tekort daaraan, Bakoenin, Kropotkin et cetera.

Natuurlijk heb ik verteld dat ik toevallig(!) gisteren Max heb bijgespijkerd over Marx, macht, Lenin, (voorhoede)partijen en de macht van de arbeidersklasse zelf. Jezus, en daar had ik het nu allemaal over, onverwachts in een voetbalstadion! Curieus maar erg leuk.

Hbs

Ze had hbs-b gedaan. Aha, net als m’n zus, zei ik, en ik moest weer eens bekennen dat ik zelf slechts hbs-a had, met een overdosis economie en handelsrekenen, met als resultaat een boekhoudfobie. Ze vond het jammer dat er niet veel meer onderwijs was, ook later in je leven, na de tijd van diploma’s.

En zo keuvelden we maar door. Geinig was dat door de grote onderlinge afstand tussen alle aanwezigen, de halve zaal alles goed kon volgen.

Het verraad aan Afrika

Over nog veel meer hebben we het gehad. Zoals over de nieuwe golf van neoliberalisme die over bijna de hele wereld een spoor van afbraak trekt, over de asociale politiek van de EU en (uiteraard ook) van big pharma, die ertoe leidt dat wij vanmiddag hier die derde prik halen, terwijl de mensen in grote delen van Afrika kunnen doodvallen.

Sukkel

Ik ben nogal onhandig in contact leggen en zo, maar afgezien daarvan vond ik het impertinent of onbeschoft om verder nog iets eh… af te spreken, nou ja, zoiets, weet ik veel. :-) Hoewel ik natuurlijk gewoon had kunnen vragen of ik haar het adres van dat bedrijf zou mailen. Sukkel.

Zaterdag 8 januari 2022 – week 1-2022

Groen gas

Bas van der Schot, cartoon, Volkskrant, greenwashing, Green Deal, Timmermans, EU, 2022
Bas van der Schot, Volkskrant,
professional greenwashing, Green Deal, EU

Discussie over gas als duurzame energiebron splijt Duitse regering. NOS, zaterdag 8 januari 2022.

Greenwashing

Het slot van het artikel luidt: “Duitsland heeft, net als de andere lidstaten, tot 12 januari de tijd om te reageren op het voorstel van de Europese Commissie. Dan zal blijken of de regering zich niet alleen uitspreekt tegen ‘duurzame’ atoomenergie, maar of de Groenen zich ook voldoende hard hebben gemaakt voor een Duits verzoek om aardgas toch van de lijst te halen.”

(Zie ook week 52/2021 over het groene gas van de EC.)

Bos

Het is economie versus natuur in het smalste stukje Nederland. ‘Een bos opofferen past niet in deze tijd’, Onno Havermans in Trouw, zaterdag 8 januari 2022. [gearchiveerd]

Bos kappen voor nóg meer auto’s?

Red het Sterrebos wil voorkomen dat een autofabriek (VDL Nedcar) een deel van het Sterrebos bij Holtum (Limburg, NL) vernietigt. De verdedigers van het Sterrebos worden geholpen door de mensen van Amelisweerd niet geasfalteerd.

Uit het bovengenoemde artikel in Trouw: “Red het Sterrebos is een samenwerkingsverband van omwonenden, actiegroepen, milieuorganisaties en politieke partijen, die zich verzet tegen de voorgenomen kap van een populierenbos en een deel van het Sterrebos dat deel uitmaakt van de buitenplaats Wolfrath en sinds 2016 in bezit van autofabrikant VDL Nedcar, voortgekomen uit het vroegere Daf. Het Sterrebos is in de 18de eeuw aangeplant als hakhoutbos en later gebruikt voor de jacht. Er leven reeën, dassen, hagedissen, vleermuizen en vlinders.

Verdedig de bossen tegen de liberale slopers

Voor liberale aso’s is het vernielen van bossen overal op de aardkloot een lucratieve hobby – in NL is het verschijnsel extreem. Extreem gestoord ook:

De provincie staart zich blind op ‘megalomane projecten’, zegt Van der Hoven. “In het smalste stukje van Nederland ligt ontzettend veel industrie en er wordt nog steeds bijgebouwd. Maar die werkgelegenheid is helemaal niet nodig, die mensen zijn hier niet, er zijn al 20.000 vacatures. En het neemt al onze ruimte in. Wij zoeken een balans, we willen hier kunnen leven.” (Slot van het artikel in Trouw.)

Spaar ze allemaal, mompel ik weleens. Dan bedoel ik de stroom berichten en analyses over al die stukken (echt) groen die naar de donder worden geholpen.

En wat lijken de motieven en de gang van zaken toch telkens veel op elkaar. Dus ook op de aangekondigde moord op Wijkevoort. Ook de smoesjes van de ‘banen’ (waar geen mensen voor te vinden zijn).

Wijkevoort

Afgelopen vrijdag 7 januari had ik Eerlijk? gemist, een gastbijdrage in Tilburgers.nl door Leo Peters, voorzitter van Reeshof aan Zet. Zijn stuk geeft wat achtergrondinformatie en is ietwat fatalistisch van toon. Dat laatste is begrijpelijk, want de kaarten zijn geschud.

Stemmen, oh, dat is zó fijn

Op de Raad van State als laatste hulp in nood kun je je hoop niet vestigen. (Zie het NOS-artikel van morgen.) Peters sluit zijn column af met de oproep niet te stemmen op de partijen die Wijkevoort hebben verkwanseld.

Helemaal niet stemmen lijkt me even nuttig. Wat zeg je? GroenLinks? Oeps! In Tilburg is de enige politieke partij met groen in haar naam nu juist een van de doodgravers van Wijkevoort. (Ook gij, Brutus?)

Zondag 9 januari 2022 – week 1-2022

De Raad van State als staatshulpje

‘De overheid huurt de duurste advocaten om te procederen tegen eigen burgers’

Niet alleen heeft de Staat alle tijd – en geld zat – om procedures te winnen, ook is het staatsrechtelijk niet in de haak dat de Raad van State, de belangrijkste adviseur van de regering, tegelijkertijd de hoogste bestuursrechter is in zaken tegen de staat.

Madeliefje

Stoeptegelspleetplant van week 1-2022

Stoepplantje van de week: Madeliefje, Nature Today, zondag 9 januari 2021. Onlangs is de 8e Eindejaars Plantenjacht van FLORON afgesloten met als winnaar het Madeliefje, vandaar.

Het artikel verwijst ook naar het doorlopende stoepplantjesonderzoek van de Hortus botanicus in Leiden, waaraan je mee kunt doen met behulp van je gsm.

Onder meer in het noordoosten van Brabant (dat is iets heel anders dan Noord-Brabant) heten Madeliefjes overigens Meizoentjes – ook heel poëtisch. In het boek Flora (ISBN 902323829X) van Jos Swanenberg staan nog zo’n 70 à 80 andere Brabantse namen voor de Madelief. (Jos Swanenberg op Twitter: @ProfSwanenberg)

“Flora”, door Jos Swanenberg

Jos Swanenberg, 2002, Flora, Brabantse dialecten, plantennamen, boekomslag, 9789023238294
Jos Swanenberg, 2002, Flora, Brabantse plantennamen

Het bovengenoemde boek is geweldig. Althans voor een plantenfreak met belangstelling voor Brabantse dialecten, topografie en plantenamen.

Mocht je op zoek gaan naar het boek, dan is geduld geboden. Zelf heb ik het 5 jaar geleden tweedehands op de kop getikt via Bol.com (da’s van Ahold/Delhaize, daarom geen link).

Volledige titel

Hierboven heb ik de titel ingekort tot één woord: Flora. Maar nu de werkelijke titel:
Swanenberg, J., Woordenboek van de Brabantse dialecten, deel III, Algemene woordenschat, sectie 4: De wereld tegenover de mens. Aflevering 3, Flora, Assen 2002.

Overige gegevens

‘dr. J. Swanenberg, met medewerking van dr. H. Brok’, paperback, 524 pagina’s, uitgegeven door Koninklijke Van Gorcum BV in Assen. ISBN 902323829X, NUR 525, ISBN-13:‏ ‎ 978-9023238294. Bevat overzichten van de gebruikte bronnen en bibliografieën; kaartjes; zwart-witfoto’s. (Met zoekmachines is weinig correcte info te vinden. Am*zon biedt wat dat betreft nog het meeste.)

Wij van ons wensen week 1-2022 nog een fijne dinges toe.

Tux Walker in week 1-2022
Tux

home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2022 – GODHEAD | LW 2021 | LW 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | LW 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long | archieven

mail harrie@harriebaken.nl

dagboek (alle weken)

… | week 52-2021 | week 1-2022 | week 2-2022 | … | week 45-2022 | week 46-2022

Plaats een reactie

elf − 9 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.