Home » dagboek » Week 17-2022

Week 17-2022 | Dagboek uit het bos

Bijgewerkt op 2022-11-23 om 22:07:29 door Harrie

25 april – 1 mei 2022

Week 17-2022, met muziek van Trane himself

John Coltrane – The Stardust Session

♯ ♬ ♫ ♪

Maandag 25 april 2022

Organiseer je!

Organisatiegraad rampzalig laag

Het gaat slecht met de Nederlandse vakbeweging – en dat komt hierdoor, Silvester Klaasman, Univers 25 april 2022 [archive.today]

Vakbonden zijn niet alleenzaligmakend. Vaak nemen ze genoegen met waardeloze cao’s, om maar iets te noemen. Of ze nemen standpunten in waar je het niet mee eens bent. In beide gevallen moet je je scheur opentrekken. Maar dan moet je wel lid zijn.

Solidariteit

Zorg altijd dat je “bij de bond” bent. Krik die bedroevende organisatiegraad omhoog! Om op te kunnen komen voor je eigen belangen en uit solidariteit. Want de realiteit van de werkende klasse is: je hebt alleen elkaar.

Dinsdag 26 april 2022

Wijkevoort, uilenkast in boom, uilen, 2022-02-23 (HB)
Wijkevoort, uilenkast in boom, 23 februari 2022

Verdozing

Gooien met grond, door Bijou van der Borst, Romy van Dijk, Janna Nieuwenhuijzen, Coen Ramaer en Karlijn Saris, in De Groene Amsterdammer van 27 [sic] april 2022 [archive.org]

Een longread over de verdozing van NL op ongekende schaal en in ongekend tempo.

Wijkevoort

Zoals Bijou van der Borst me op 24 april beloofd had, “staat [Wijkevoort] in onze longread komende week in De Groene Amsterdammer”. Daar is dan ook alles mee gezegd. Wijkevoort komt voor in de volgende alinea:

De ambitie van wethouders om een duurzaam bedrijvenpark te realiseren kost in de regel vooral een hoop groen. In Wijkevoort bij Tilburg dreigt een uilenpopulatie te sneuvelen; met de uitkoop van veehouderijen verdwenen de mest op het land, de bosjes en de schuren, en daarmee het voedsel en de schuilplaatsen voor de uilen. Net buiten het beoogde bedrijvenpark richt de gemeente een ‘uilencompensatiegebied’ in, dat een agrarische biotoop nabootst: een stukje weiland, struikjes en zeven koeien. Vooralsnog zonder succes.

Dat was alles over Wijkevoort!

Inderdaad, dat viel me vies tegen. De pakhuizencheck in dit artikel, waarmee je kunt nagaan wat je te wachten staat in een straal van 15 kilometer, is niet bijgewerkt. Wijkevoort ontbreekt namelijk. De inwoners van Gilze en Rijen, en van de Reeshof en de rest van Tilburg staat dus geen vernieling van Wijkevoort te wachten?

De tegenwerping dat het onderzoek zich beperkt tot DC’s van de laatste 2 jaar, snijdt geen hout. Ten eerste is het verzet tegen de moord op Wijkevoort al zeker van voorjaar 2019. Ten tweede beslaat de check drie categorieën, namelijk: 1. geplande DC’s; 2. ruimte voor DC’s (“hier wil de gemeente, etc.”) en 3. groene locatie (ik zie ze niet; misschien bestaan ze niet).

Categorie 2

Wanneer de onderzoekers vinden dat Wijkevoort nog niet gepland is, had het gebied in categorie 2 moeten worden geplaatst. (Jazeker, ik heb m’n bezwaren kenbaar gemaakt. De antwoorden daarop zijn gedraai: hoe kom ik eronderuit om sorry te zeggen en correctie van de kaart/databank toe te zeggen.)

Wijkevoort, Gilze, Reeshof, Tilburg, verdozing, distributiecentrum, banier, bezwaren, petitie, 2022-02-23 (HB)
Wijkevoort, Gilze, Reeshof, Tilburg, distributiecentrum NEE! Banier met bezwaren

Woensdag 27 april 2022

Tsjernobyl

Gisteren overheen gekeken:

Kabinet stuurt pantserhouwitsers naar Oekraïne ondanks bedenkingen, Trouw 26 april 2022 Onder deze titel staat stond ook het stukje over de straling in Tsjernobyl. Het is daar weg, maar staat nog hier: [archive.today]. En wel als volgt:

Kernenergie? Nee bedankt - logo, week 17-2022
Kernenergie? Nee bedankt!

15:00 Atoomwaakhond: straling bij Tsjernobyl abnormaal

Het stralingsniveau bij de precies 36 jaar geleden ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne is abnormaal. De radioactiviteit nam toe nadat Russische troepen het complex en de omgeving hadden veroverd, aldus de chef van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, de IAEA, tijdens een bezoek aan de rampplek.

Hij noemde de korte bezetting door de Russen zeer gevaarlijk. Er waren momenten dat de niveaus stegen door de beweging van het zware materieel van de Russische troepen. Daardoor werd radioactief stof op de grond opgedwarreld. Dat is ook vastgesteld toen ze vertrokken, aldus IAEA-baas Rafael Grossi: “We houden dat elke dag in de gaten.

Oekraïense autoriteiten hadden eerder al gezegd dat Russische soldaten mogelijk zijn blootgesteld aan straling nadat ze bij het complex verdedigingslinies hadden gegraven en met hun gepantserde voertuigen stofwolken hadden veroorzaakt. (ANP)

Het laisser-faire van Den Haag

Neoliberalen blijven neoliberalen

Nog meer grote, lelijke distributiecentra, Thomas Muntz en Coen van de Ven, de Groene Amsterdammer, 27 april 2022 [archive.today] over het neoliberale regime van de staat der Nederlanden.

Donderdag 28 april 2022

Lanen op – paden in – Bels Lijntje over

Zoals ik vorige week schreef, zijn Stip, Wilma en ik vandaag wezen wandelen, botaniseren en kwatsen. En koffies wezen drinken bij Vredelust, die horecatent van de illegale hakkers van reusachtige eiken en beuken, in 2019. [link] Gajes, dus.

Geheugen

Vooral in gezelschap vergeet ik ‘van alles’. Het is een soort spanning – die ook meteen vermoeidheid oplevert – die me allerlei voor de hand liggende zaken laat vergeten. In dit geval liepen we naar het zuiden tot vlakbij de Bredaseweg, zonder dat het bij me opkwam naar het westen te wijzen en te zeggen: en dáár is nou het Wilmabos, we kunnen even de Zwartvenseweg oversteken en er een kijkje nemen.

Maar nee hoor, gewoon doorlopen en over honderd wilde planten praten en het Wilmabos helemaal vergeten. Pas bij de Bredaseweg dacht ik eraan, en heb ik verteld dat ik nog niet zoveel te weten was gekomen over dat bos en zijn leuke naam. En dat ik een vergeetachtige sukkel ben.

Gave tocht

Na de koffies zijn we als ware padvinders onverschrokken over de eeuwenoude(?) kasseien en klinkers van de Pompstationweg naar het pompstation gelopen, en toen via de Gilzerbaan en ‘t Bels Lijntje weer huiswaarts.

Zaterdag 30 april 2022

Chomsky

Vanmorgen stuurde Maarten me een link naar ‘VRT NWS’ met een gaaf interview met mijn held. (Als Noam het maar niet hoort! Dat ik helden heb, bedoel ik. ;-)

BELUISTER – Amerikaanse denker Noam Chomsky in gesprek met Björn Soenens over “gevaarlijkste moment sinds WOII”, Björn Soenens, VRT NWS, 30 april 2022.

Het is inderdaad een podcast en een video uit een Terzake-reportage van 15 april. (Voor het geval dat je ook de tekst leest: op de pagina staat een kreupele omschrijving van het mechanisme van manufacturing consent. De media zijn daar namelijk niet slechts een slachtoffer van, maar vooral een wezenlijk instrument.)

NAVO en empire

Maar alla, het beluisteren van de podcast en/of bekijken van de kortere videoversies is zeer de moeite waard als tegengif tegen de lawine van NAVO- en andere Amerikaanse propaganda. Ook als korte maar broodnodige geschiedenisles over de internationale verhoudingen sinds de Eerste Wereldoorlog.

Zondag 1 mei 2022

Internationale Dag van de Arbeidersklasse

Wegens niet helemaal swingend in lijf en kop, maak ik me er dit jaar van af met een feestelijke vlag.

Anarchistenvlag, week 17-2022

Winterpostelein

Stoepplantje van de week: Witte winterpostelein, Ton Gordijn, Hortus Botanicus Leiden, 1 mei 2022 [archive.today]

Winterpostelein in Tilburg-West (Vijverpad) een jaar geleden

Winterpostelein (Claytonia perfoliata) Vijverpad, Tilburg-West, 2021-04-16 (HB)
Winterpostelein (Claytonia perfoliata) Vijverpad, Tilburg-West, 2021-04-16

Vijverpad – F58

Maar ook dit jaar, zelfs na het opnieuw asfalteren van het Vijverpad als deel van de F58, groeit daar weer Winterpostelein, over een lengte van een paar honderd meter en in een “berm” van 20 à 30 cm breed. Met een beetje fantasie zie je de breedte op de foto. (Wegens de soms vervaarlijke drukte op het fietspad – en aan de zuidkant is geen stoep – heb ik dit jaar de Winterpostelein nog niet gefotografeerd.)

Zwartvenseweg

Wél van dit jaar is mijn foto op Waarneming.nl van Winterpostelein langs de Zwartvenseweg.

Roze winterpostelein

Een Roze winterpostelein had ik ook nog, uit 2017, Cobbenhagenpark.

Roze winterpostelein (Claytonia sibirica), Cobbenhagenpark, Tilburg-West, 2017-04-08 (HB) Week 17-2022
Roze winterpostelein (Claytonia sibirica), Cobbenhagenpark, Tilburg-West, 2017-04-08

home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2022 – GODHEAD | LW 2021 | LW 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | LW 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long | archieven

mail harrie@harriebaken.nl

dagboek (alle weken)

… | week 16-2022 | week 17-2022 | week 18-2022 | … | week 45-2022 | week 46-2022

Plaats een reactie

3 × twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.