Home » dagboek » Week 28/2022

Week 28-2022 | Dagboek uit het bos

Bijgewerkt op 2022-09-05 om 22:44:30 door Harrie

11 – 17 juli 2022

Week 28-2022 met muziek van de Oki Dub Ainu Band

NB Zie je hieronder een wit vlak en geen playlist, herlaad dan de pagina.

Oki Dub Ainu Band – Sakhalin Rock (2010)

♯ ♯ ♬ ♯ ♬ ♬ ♫ ♪ ♬ ♫ ♪

Maandag 11 juli 2022 – week 28-2022

Bastaard?

Kruising: Dagkoekoeksbloem x Avondkoekoeksbloem

Dagkoekoeksbloem x Avondkoekoeksbloem, Silene x hampeana (S. dioica x latifolia), Stadsakker, Tilburg, 2022-07-11 (HB)
Week 28-2022
Dagkoekoeksbloem x Avondkoekoeksbloem, Stadsakker, Tilburg, 2022-07-11

Langs het dichtgroeiende, steeds smaller wordende pad over de Stadsakker zag ik vanavond enorme bossen Bastaardkoekoeksbloem. Maar zou het wel kloppen? Waarneming.nl vindt van wel, maar de bloemen van veel andere meldingen zijn hartstikke roze en niet wit. ‘t Is wat!

Bos

Naald en loof

De bosoppervlakte in Nederland neemt wéér af, maar er is ook goed nieuws, Marcel aan de Brugh, NRC, 11 juli 2022 [ook in: archive.today]

Het bos blijkt ook gemengder en opener geworden. Er is meer struikgroei. En het oppervlak met loofbomen is toegenomen en ligt inmiddels net iets hoger dan dat van naaldhout. „Al die variatie is bedoeld om het risico op schade te verminderen”, zegt Bas Lerink, collega van Schelhaas en coauteur van het rapport. „En een diverser bos is beter bestand tegen klimaatverandering.” De meest voorkomende soort is trouwens nog steeds een naaldboom: de grove den. Hij beslaat 28 procent van het bosgebied.

Met gegevens in diagrammen over oppervlakte bos per hoofdboomsoort. Maar ook met enkele problemen, bijvoorbeeld de vraag naar (makkelijk oogstbaar) hout door de bouwsector.

Dinsdag 12 juli 2022

Fungi

Zijn paddenstoelen goede vleesvervangers? Trouw, “Groene Claim, Oesterzwamreepjes” 12 juli 2022 [ook op: archive.today]

Ik heb geen afgemaakte andere dieren nodig om te eten en dus ook geen “vleesvervangers”, maar het artikel bevat nuttige informatie over de eigenschappen van paddestoelen en aanverwante schimmels.

Erfelijkheidsleer

Gregor Mendel (1822-1884)

Monnik Mendel evenaarde Darwin, maar bleef onbekend, Willem Schoonen, Trouw, 12 juli 2022 [archive.today]

Het is midden negentiende eeuw. Charles Darwin en Alfred Wallace hebben een kroon gezet op de biologie met de evolutietheorie, die laat zien hoe biologische soorten zich ontwikkelen door variatie, overerving van eigenschappen en aanpassing aan de leefomstandigheden. Dat eigenschappen overgaan van ouder op nageslacht is bekend, niet alleen in de natuur, maar ook op de akker en in de veestal. Maar hoe dat precies in zijn werk gaat, is een mysterie. Darwin heeft geschreven over de variatie bij (landbouw)huisdieren en gekweekte planten, maar van genetica heeft hij geen idee. Al speculerend belandt de grote bioloog zelfs op een verkeerd spoor […].”

Lathyrus, flower, w/ numbers, Erwt, bloem, Vlinderbloemenfamilie, by Wikimedia user Rasbak
Lathyrus, Erwt, bloem, (by Wikimedia user Rasbak)

“De augustijner monnik Gregor Mendel begint in die jaren een hele reeks proeven met erwtenplanten, waarmee hij uiteindelijk de grondwetten van de genetica ontdekt.”

Nogmaals Mendel

[Een kleine maand later] De monnik die met tienduizenden erwten de basis legde voor de genetica, Gemma Venhuizen, NRC, 5 augustus 2022 [archive.today]
Interview met geneticus Peter van Dijk

Toptuig

“Elite” betekende al een tijdje niet meer “de besten” of iets dergelijks (en moreel hoogstaand al helemáál niet), maar moordenaars in staatsdienst aanduiden als “elite”, dat leidt onvermijdelijk tot een compleet andere, zeg maar gerust tegenovergestelde betekenis van het begrip “elite”.

Oorlogsmisdaden in Afghanistan

BBC: Britse elite-eenheid doodde ongewapende Afghanen, Gijs Moes, Trouw, 12 juli 2022 [ook in: archive.today]

Volgens getuigen die de BBC sprak, hebben de militairen in veel gevallen wapens, zoals kalasjnikovs en granaten, achteraf neergelegd bij de slachtoffers. Hoge militairen hebben intern ook gewaarschuwd dat er een ‘opzettelijk beleid’ van onrechtmatig doden zou kunnen zijn. Maar die zorgen zijn niet doorgegeven aan de militaire politie. […]

Er is ook Australische elite

In 2020 bleek al dat Australische militairen tientallen ongewapende Afghanen hebben gedood. Ook daar ging het om elite-eenheden, die soms met elkaar concurreerden wie de meeste slachtoffers kon maken. Een intern onderzoek, geleid door een onafhankelijke rechter, heeft die daden bevestigd.

De aanhalingstekens kunnen voortaan wel achterwege blijven. Elite blijkt ‘gewoon’ een ander woord voor gajes.

Zie eventueel ook: Australische commando’s vermoordden Afghanen bij wijze van ontgroening, Arjen van der Ziel, Trouw, 20 november 2020 [archive.today]

(P.S. Ja, ik weet het. Het werkelijke gewetenloze tuig, dat zijn de opdrachtgevers, zij die – om met Noam Chomsky te spreken – opgehangen zouden worden wanneer de wetten van Neurenberg zouden worden toegepast.)

Amnesty International

Afghanistan: Immediate investigation needed on allegations of war crimes by UK Special Forces, AI, 12 juli 2022 (Amnesty’s reactie op het BBC-nieuws.)

Woensdag 13 juli 2022

Van Gogh

Aardappeleters

Oom Piet, Rudi Fuchs, Groene Amsterdammer, 13 juli 2022 [archive.today]

“Van Gogh schilderde Brabanders rond een pan gekookte aardappels. Voordat je het weet ben je een van hen.” Weer een tof stukje van Rudi Fuchs.

Humbug! (Het is de humbug damselfish, denk ik.)

Korrelige taaiplaat!

Taaie taaiplaat!

Korrelige taaiplaten op nieuwe vindplaatsen, Martijn Oud, Nature Today, 13 juli 2022 [archive.today] Leuk verhaal, taaie naam, mooie paddestoel.

Donderdag 14 juli 2022 – week 28-2022

Inheemse volken

Natuur & klimaat

Klimaatactivist Hindou Oumarou Ibrahim: Inheemse volken weten als geen ander hoe we kunnen leven met de natuur, Sarah Haaij, Trouw, 14 juli 2022 [archive.today]

Vandaag op Twitter:

Solidariteit!

Vrijdag 15 juli 2022

Verkansie

De Bende van Drie

… van Overschie, die ziet men de komende weken nie, daar in Overschie. Maar wel ici, zie het rode stipje op het minikaartje. Bonne vacances, gullie!

Localization of Creysse on the map of France
FR 46600 Creysse

Verkansie? Ja, verkansie!

Henk Wolf op Neerlandistiek.nl over verkansie, daar zul je nog van opkijken! [13 oktober 2019]

Zaterdag 16 juli 2022

Bosbranden

In zowel Noord-Afrika als Zuid-Europa woeden enorme bosbranden.

Toen ik al die verontrustende berichten las, heb ik Max een berichtje gestuurd dat ie af en toe op Twitter moet kijken naar tweets over bosbranden + Frankrijk. Een van de pluspunten van Twitter is dat je actuele gebeurtenissen zo goed als realtime kunt volgen.

[Naschrift 1, zondagmorgen] Vannacht is er gelukkig niet opnieuw een stroom berichten verschenen over de bosbranden.

[Naschrift 2, 27 augustus 2022] Een kort artikel over de gevolgen van de branden voor mensen en andere dieren: Bosbranden in Frankrijk: mens en dier op de vlucht, Nature Today, 27 augustus 2022 [archive.today]

Zondag 17 juli 2022- week 28-2022

Tsjernobyl

Kernenergie? Nee bedankt - week 28-2022
Kernenergie? Nee bedankt!

Hoe de kerncentrale van Tsjernobyl ontsnapte aan een nieuwe catastrofe, Emilie van Outeren, NRC, 16 juli 2022 [ook op: archive.today]

Bewaker Ljoedmyla Kozak: “Ik raakte in paniek”, zegt ze zachtjes. “Wij zijn getraind om met explosies en straling om te gaan, maar niet voorbereid op een invasie. Ik leefde in de illusie dat de Russen Tsjernobyl links zouden laten liggen, uit angst om blootgesteld te worden aan straling.”

[…] In plaats daarvan hielden Russische militairen haar en haar collega’s wekenlang min of meer gegijzeld in de rampzalige kerncentrale. Ze sloegen zware wapens op pal naast atoomreactoren en groeven zich in radioactief vervuilde grond in.

Week 28-2022 loopt op haar eind.

Tux, walking, Linux, week 28-2022
Tux

home | overzicht | Oude Warande | Lustwarande 2022 – GODHEAD | LW 2021 | LW 2019 | LW 2018 | LW 2017 | LW 2016 | LW 2015 | LW 2011 | LW 2004 | Mark Wallinger | Dan Weiss | Richard Long | archieven | WP-app | validator

mail harrie@harriebaken.nl

dagboek (alle weken)

… | week 27-2022 | week 28-2022 | week 29-2022 | … | week 35-2022 | week 36-2022

Plaats een reactie

vier + 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.