Archieven & archiveren | snapshots maken

Bijgewerkt op

Archieven – onmisbaar

Het gewone leven is zonder archieven al geen pretje, maar rond sjezen op het web zonder archieven is ronduit ondraaglijk. ;-)

De digitale kosmos is een chaos. De informatie die je moet hebben, staat overal. Ja, maar waar dan? “Ik héb het ergens gelezen, maar waar?” Onthouden kun je het allemaal niet, wat er “voorbij komt”. [Dees moet nog opnieuw, Baken.]

Daarom is het handig om te weten waar je kunt spitten in gegevens en waar interessante informatie staat in artikelen, boeken, video’s en wat al niet.

Zelf archiveren, ook handig

Met zowel archive.org als archive.today kun je een webpagina opslaan en dus vastleggen zoals ze is op dat ene moment.

Archive.org en archive.today

Met 2 sites voor archivering heb ik tot nu toe ervaring. Archive.org ken ik al jaren en de daaraan gekoppelde WayBack Machine gebruik ik bijna dagelijks. Half 2020 ontdekte ik Archive.today.

Archive.org & WayBack Machine

  • Wayback Machine van het Internet Archiveruim 411 miljard (2020-02-16) opgeslagen webpagina’s. Zie ook de 2 volgende punten.
  • Deze lijst is een voorlopige. Zeg maar.
  • 6 Ways to Save Pages in the Wayback Machine – tips voor het gebruik van de WayBack Machine
    NB Het hele archive.org is vaak traag, maar het subdomein blog.archive.org is zult en geeft soms niet eens op tijd antwoord (time-out). Maar al hapert archive.org vaak, het is een geweldig archief. Met een plug-in kun je in de meeste webbrowsers een kopie maken van een webpagina. Dat werkt niet wanneer de website in kwestie het verbiedt of wanneer er fatal errors optreden. Dat is natuurlijk allebei frustrerend.
    En dan zijn er ook nog bedrijven die door amateurisme óf met opzet de WayBack Machine dwarszitten met een cookiewall, soms bijna paginagroot. Veel niet zo sympathieke kranten doen dat.
  • Een goed alternatief voor de hiervoor genoemde pagina met tips is Save Pages in the WayBack Machine. (Die pagina komt ook van een van hun subdomeinen, namelijk help.archive.org, maar dat subdomein doet tenminste een beetje normaal.

Archiveren op archive.org

[…] Zo’n kopie wordt uiteraard beschikbaar voor iedereen. Voor een drukbezochte pagina kan een flinke verzameling van momentopnames ontstaan. Op archive.org ziet dat er zo uit:

Archive.today ( = archive.vn = archive.md )

Tekst!

Kop h3

Pdf’s in m’n archief

De pdf’s hieronder zijn bestemd voor pagina’s die ik nog moet maken. De meeste ervan stonden ooit op harricot.nl.

Kunst – pdf’s in de voorraadkast

Filosofie – pdf’s op stapel

Noam Chomsky – pdf’s in de koelkast

Pdf’s voor, door of over Simone Rops

Webpagina’s voor o.a. Simone Rops, alias perroportret, alias Natasha de Bruijn, voorlopig hier geparkeerd

Varia – pdf’s

Menu

homeOude WarandeLustwarande 2019Lustwarande 2016Lustwarande 2011Lustwarande 2004overzichtlogboekvalidatorharrie@harriebaken.nl

Plaats een reactie

vier + 14 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.